"Enel Hak Anlayışı Alevi-Bektaşi Müziğine ve Şiirine En Güzel Şekilde Girmiştir" - Son Dakika
Güncel

"Enel Hak Anlayışı Alevi-Bektaşi Müziğine ve Şiirine En Güzel Şekilde Girmiştir"

"Enel Hak Anlayışı Alevi-Bektaşi Müziğine ve Şiirine En Güzel Şekilde Girmiştir"

Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur, Enel Hak düşüncesinin Alevi-Bektaşi müziği ve şiirine en güzel şekilde devriye veya vahdetname adı da verilen şekliyle girdiğini belirtti.

18.08.2011 10:38

Alevi Bektaşi inancında din büyüklerinin isimlerinin geçtiği ve devriye ismi verilen şiirler ve onların bestelenmesi ile ortaya çıkan türkülerin, her türlü baskı ve zulümlere karşın bu inancın yüzyıllar boyunca devam etmesinin en önemli temel dayanakları arasında yer aldığı belirtildi.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde dün başlayan 48'inci Ulusal, 22'nci Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri sergi, semah gösterilerinin yanı sıra, Alevi deyişlerinin sunulduğu konser programının yanı sıra panel ve konferanslar ile sürüyor.

Bu kapsamda Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde 'Alevi Bektaşili şiir ve müziğinde Enel hak Anlayışı' konulu paneli yöneten Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur, Enel Hak düşüncesinin Alevi-Bektaşi müziği ve şiirine en güzel şekilde devriye veya vahdetname adı da verilen şekliyle girdiğini belirtti. Bu şiir türünün evrenin oluşumunu ve bütün mevcudatın tekniğini özünde anlatması bakımından da Alevi-Bektaşi inancında oldukça önem taşıdığını kaydetti.

Panelde konuşan araştırmacı yazar Dursun Gümüşoğlu da, her toplumun kendine özgü bir şiir geleneği bulunduğunu söyledi. Duygu ve düşüncenin sanatsal anlatımla en iyi şiirlerde anlatıldığına vurgu yapan Gümüşoğlu, şöyle konuştu:

"Bir inancın yüzyıllara aktarılmasının en güzel yanı şiirlerdir. Bu şiirler bestelendiğinde deyiş, beyit, nefes ve mersiye veya devriye karşımıza çıkıyor. Bunlar bestelendiğinde insan adeta büyüleniyor. O nedenle bu kadar baskı, bu kadar zulüm, bu kadar taarruza karşın Alevi-Bektaşi inancı dünyanın pek çok yörende ayakta kalabilmeyi başarmıştır. "

Panele katılan sanatçı Hasan Yükselir sesi ile Alevi-Bektaşi müziğinden seçkin örnekler sundu. Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümü nedeniyle AKUT yetkililerinden Murat Bakan Türkiye'de deprem gerçeği" adı altında bir bilgilendirme yaptı. Bilgilendirmenin bitmesinin ardından deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılması gerekli çalışmalara ilişkin olarak hazırlanan kitapçık izleyicilere dağıtıldı. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Enel Hak Anlayışı Alevi-Bektaşi Müziğine ve Şiirine En Güzel Şekilde Girmiştir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement