Esed rejiminin dönmesine izin verdiği aileden iki ferdin rejim tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı - Son Dakika
Güncel

Esed rejiminin dönmesine izin verdiği aileden iki ferdin rejim tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı

Suriye'deki Rukban Kampı'ndan, Beşşar Esed rejiminin iznini alarak memleketi Humus'a dönen bir baba oğulun, aylar süren hapis cezasından sonra öldürüldükleri ortaya çıktı.

04.11.2022 15:58  Güncelleme: 16:07

Suriye'deki Rukban Kampı'ndan, Beşşar Esed rejiminin iznini alarak memleketi Humus'a dönen bir baba oğulun, aylar süren hapis cezasından sonra öldürüldükleri ortaya çıktı.

Ubeyt aile fertleri, AA muhabirine, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 2016'da ülkenin güneyinde Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'na sığındıklarını söyledi.

Suriye'de insani krizin en şiddetli olduğu yerlerden Rukban Kampı'nda 4 yıl barınabilen aile, kıtlık ve beyin felci geçiren çocuklarının durumu nedeniyle rejim yetkililerine başvurarak memleketleri Humus'a dönmek istedi.

Kadın ve çocukların da bulunduğu aile, dönüş izni alınca 2020 yılının haziran ayında Humus kentine gitti ve el-Karyateyn ilçesinde yeni bir yaşam kurma çabasına girdi.

Ailenin en büyük ferdi 46 yaşındaki Muayyed Ubeyd ile 26 yaşındaki oğlu Abdülaziz, yerleştikten 8 ay sonra, rejimin güvenlik teşkilatınca gözaltına alındı.

İç savaş sırasında Türkiye'ye sığınan akrabalardan Halit Ubeyd, ailenin yakınları hakkında uzun süre bilgi alamadığını, bunun üzerine borç para bulup, rejim yetkililerine para vererek bilgi temin ettiğini belirtti.

Ubeyd, "Aldığımız bilgiye göre, Tedmur Hapishanesi'nde 3 ay, (istihbarata bağlı) Filistin biriminde ise 7 ay tutuldular. Sonra Şam'daki Saydnaya Hapishanesi'ne sevk edildiler. Geçen ay para vererek bilgi aldığımız hakimden, diğer 8 kişiyle öldürüldüklerini öğrendik. Ancak inanmadık. Şüphelendik. Bu kez askeri poliste çalışan bir subaya 1500 dolar ödedik ve ölüm haberini kesin olarak öğrendik." dedi.

Geri dönüşler

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başka olmak üzere, çok sayıda uluslararası örgüt ve sivil toplum kuruluşu, iç savaş nedeniyle ülke dışına kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşü için Beşşar Esed rejiminin gerekli şartları sağlaması çağrısında bulunuyor.

Ancak özellikle Lübnan'dan gerçekleşen geri dönüş denemelerinde Esed rejiminin çok sayıda hak ihlalinde bulunması raporlara yansımıştı.

Son olarak Esed rejimi, 26 Ekim'de Lübnan'daki kamplardan 700 kişinin Suriye'ye döndüğünü duyurmuş ancak durumlarına ilişkin ayrıntılı bilgi vermemişti.

Esed rejiminin dönmesine izin verdiği aileden iki ferdin rejim tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esed rejiminin dönmesine izin verdiği aileden iki ferdin rejim tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement