"Eşit Yurttaşlık" Mitingi - Son Dakika
Güncel

"Eşit Yurttaşlık" Mitingi

"Eşit Yurttaşlık" Mitingi

Alevi kurumları ve cemevleri tarafından "Biz Aleviler, inkarcı ve asimilasyoncu politikalara karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü için alanlardayız" sloganıyla miting düzenlendi Şahkul...

03.11.2013 18:53

Alevi kurumları ve cemevleri tarafından, "Biz Aleviler inkarcı ve asimilasyoncu politikalara karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü için alanlardayız" sloganıyla miting düzenlendi.

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Altıyol'dan toplanan gruplar, sloganlar atarak Kadıköy Meydanı'na geldi. Saygı duruşuyla başlayan mitingde konuşan Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Tural, Aleviler'in inanç ve felsefesinde, etnik ve kimliksel ayrılıklar bulunmadığını belirterek, "Herkesle eşitiz, kardeşiz" dedi.

Cami-cemevi projesinin samimi olmadığını söyleyen Tural, "Bizleri Sünni kardeşlerimizle farklı inanç anlayışı ve tapınma biçimleriyle zorla biraraya getirip çatıştırmak, asimile etmek istiyorlar. Buna Sünni dostlarımız da biz Aleviler de rıza gösteremeyiz" ifadelerini kullandı.

Tural, Türkiye'de yaşayan Rum ve Ermeni azınlıklara mallarının iade edildiğini kaydederek, "1925 yılında Alevi dergahlarının mallarına da el konulmuştur. Bu malların bir kısmı hala devletin elinde, bir kısmı da eşe dosta peşkeş çekilmiştir. Dolayısıyla Aleviler'in talebi şudur: El konulan, gasp edilen mallarımızı bize iade edin. Biz bunları size yediremeyiz. Bunları sizden talep ediyoruz. Haklarımızın ve mallarımızın iadesi, hukuki, ahlaki ve vicdani bir sorumluluktur" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise, "Biz, kainatın aynasıyız, Türkiye'nin gerçeğiyiz. Türkler, Kürtler, Ermeniler, Romanlar, Aleviler, Antikapitalist Müslümanlar, Çarşı'dan gelenler, Gezi Meydanı'nı inletenler, hepsi burada, Türkiye burada. Bunu görmeyenler kördür, sağırdır" dedi.

Garip Dede Dergahı Başkanı ve Dedesi Celal Fırat, mitingi, Aleviler'i ötekileştirmek isteyenlere "dur" demek için düzenlediklerini belirterek, "Bizi 3-5 kişi olarak lanse eden şahıslara söylemek isteriz ki; Alevi kurumları hepsi bugün, buradalar. Burada olmayanlar bizim nazarımızda düşkünler" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Çerkes dernekleri, CHP'nin çeşitli ilçe örgütlerinin de aralarında yer aldığı kişi ve kuruluşlar da mitinge destek vermek üzere alanda yer aldı.

Konuşmaların ardından Tolga Sağ, Gani Pekşen ve Muharrem Temiz konser verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Eşit Yurttaşlık' Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement