Gerçeker: "Referandum Ve Hsyk Seçimi Sonuçlarına Herkes Saygı Duymalı" - Son Dakika
Güncel

Gerçeker: "Referandum Ve Hsyk Seçimi Sonuçlarına Herkes Saygı Duymalı"

Gerçeker: "Referandum Ve Hsyk Seçimi Sonuçlarına Herkes Saygı Duymalı"

"hukuk Devleti İlkesinin Hayata Geçirilmesi Ancak Yargı Bağımsızlığıyla Olur"

01.11.2010 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesi ancak yargı bağımsızlığıyla olur"

"HSYK seçimlerinde 12 bin hakim ve savcı oy kullandı. İrade o şekilde tecelli etti"

"Yargıda rüşvet soruşturması devam ediyor"

?

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, referandum ve HSYK sonuçlarına herkesin saygı duyması gerektiğini söyledi. Gerçeker, "Demokrasiye gönülden inanmış insanlarız. Demokrasiye inanmak dışında başka bir düşüncemiz de olamaz. Yasallaşmış halkın oyuna sunulmuş referandum sonucu kabul edilmiş. Buna saygı duymalıyız." dedi.

Yargıtay Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve Kalkınma ve İşbirliği Ajansı'nın (UNDP) ortaklaşa düzenledikleri "Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi" Çırağan Sarayı'nda başladı. Toplantı öncesi Yargıtay Başkanı Sayın Hasan Gerçeker basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yargının önemine değinen Gerçeker, "Yargının barış ve kardeşlik için çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, "'Adalet mülkün temelidir'. Bunu gerçekleştirmek ve topluma anlatmak için çaba sarf ediyoruz. Her ülkede yargı reforumu devamlı gündemde. Herkes daha iyiyi daha yararlıyı bulmak için çaba içinde Bunu uluslararası platformda en üst düzeydeki toplantıda değerlendirilip tartışılması mutlaka yargı bağımsızlığı konusuda çok büyük katkılar sağlayacaktır "ifadelerini kullandı.

"HUKUK DEVLETİ İLKESİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ANCAK YARGI BAĞIMSIZLIĞIYLA OLUR"

Yargının bağımsızlığının önemine değinen Gerçeker, "Niye yargı bağımsızlığı diyoruz. Modern demokratik sistemlerde Anayasal demokraside, temel hak ve özgürlüklerin hukukun üstünlüğünün sağlanması, hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesi ancak yargı bağımsızlığıyla olur. Onun içinde yargının mutlaka kuvvetler ayrılığı ilkesi paralelinde yasama, yürütme ve yargı ayrı güç. Tamamen bunların birbirinden bağımsız olması gerekiyor. Tabi bağımsız olmak birbirleriyle çatışma halinde değil, üstünlük halinde değil. Dengeli bir işbirliği içinde olması gerekiyor. Bizim bütün çabamız bu, bunu topluma anlatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"HUKUKTA ZAMANA UYMAK ZORUNDA"

"Yargının bağımsız olduğunu söyleyebiliyor musunuz ?" şeklindeki soruya Gerçeker, "Bunları devamlı biz dile getiryoruz. Bunu sadece Türkiye bağlamında düşünmemek gerekiyor. Bugün en gelişmiş ülkelerde Fransa, Amerika, Kanada gibi ülkelerdede aynı sorun var. Yargı bağımsızlığını daha ileriye götürebilmek için çabalar hep devam ediyor. Kuvvetler Ayrılığı Fransız İhtilalinden sonra gelişmesi hep sürmüş. Her zaman gelişmiş. Hayat hep değişiyor durağan değil. Hukukta zamana uymak zorunda" diye konuştu.

"HALKIN KARARINA SAYGI DUYMAKTAN BAŞKA YAPILACAK BİR ŞEY YOK"

Yargının siyasallaşmasına ilişkin soruya Gerçeker şöyle dedi: "Biz bundan mutlu değiliz. Ben bunu söyledim ayrıntılarına girmek istemiyorum. Biz demokrasiye gönülden inanmış insanlarız. Hukukçular olarak demokrasiye inanmanın dışında başka düşüncemiz olamaz onun için yasalaşmış. Halkın oyuna sunulmuş referandum sonucu kabul edilmiş. Bundan sonra artık yapılacak şey yapılanları daha ileriye götürecek olanları ortaya koymak. Geçmişe dönüpte eleştiride bulunamanın anlamı yok. Şimdi herşeyi ortaya ortaya koyar eleştirisiniz. Karşı tarafıda eleştiren düşünceleri ortaya koyarsınız. Sonuçta birşey kabul edilir. Bunun iyi mi, kötü mü ? olduğunu uygulamayla ortaya çıkacak. Yapılacak uygulamaları ilerde görecez. Eğer bunlar daha yanlış sonuçlar ortaya çıkarırsa o zaman biz eleştirilerimizi ortaya koyacağız. Ama şu aşamada söylenecek birşey yok. Milletin iradesiyle kabul edilmiş bir sistem var. Bir Anayasa değişikliği var. Saygı duymak lazım. Meclisten geçti Anayasa Mahkemesi'nden geçti. Biz o zaman eleştirilerimizi ortaya koyduk. Kamuoyuna düşüncelerimizi aktardık. Yanlış gördüğümüz şeyleri söyledik. Halkın kararına saygı duymaktan başka yapılacak bir şey yok"

"HSYK SEÇİMLERİNDE 12 BİN HAKİM VE SAVCI OY KULLANDI. İRADE O ŞEKİLDE TECELLİ ETTİ"

HSYK sonuçlarıyla ile ilgili soruya Gerçeker, "12 bin hakim ve savcı oy kullandı. İrada o şekilde tecelli etti. Onuda saygıyla karşılamak gerekir. Avrupada bir takım referandumlar yapılıyor. Bazı şeyler kabul ediliyor. Bunu siz benimsersiniz ya da benimsemezsiniz fakat kabul etmek zorundasınız. Saygı duymak zorundasınız. Orada seçilenlerde bizim meslektaşlarımız." diye konuştu. Yargının tam bağımsız olması gerektiğini belirteren Gerçeker, bağımsız olan yargının tarafsız olabileceğiniz sözlerine ekledi.

"YARGIDA RÜŞVET SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR"

Gerçeker, "yargıda rüşvet iddiası ile ilgili yürüttüğünüz bir soruşturma var mı?" şeklindeki soruya, konuyla ilgili soruşturma devam ettiğini belirterek, "Yasalar neyi gerektiriyorsa sonuna kadar mutlaka gidilecek. Ama şimdi Ankara Başsavcılığı'ndan ilgili evrakların gönderilmesini bekliyoruz. Soruşturma zaten devam ediyor. Soruşturmayı geliştirmek gerekiyorsan elbette yapılacak. Bunlar üzücü, çirkin olaylar. Bunlar yargıda olmaması gereken olaylar. Hepimizi üzüntüye sevketti. Hiçkimsenin şüphesi olmasın sonuna kadar yasalar neyi gerektiriyorsa mutlaka gidilecek" şeklinde konuştu.

"BASINDA ÇIKAN HABERLERİ İHBAR KABUL EDİYORUZ"

Yargıtay Üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydına ilişkin soruya Gerçeker,"Onlarla ilgili başsavcılıktan bir bilgi gelmedi. Daha araştıryorlar. Onlarında sonucu belli değil açıklığa kavuşturulması lazım. Sadece basında çıkan haberlerle birşey yapma imkanımız yok. Biz onları ihbar kabul ediyoruz. Gerekli soruşturmayı başlatıyoruz herzaman" dedi.

Danıştay Başkanı Mustafa Birden de yargının bağımsız olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gerçeker: 'Referandum Ve Hsyk Seçimi Sonuçlarına Herkes Saygı Duymalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement