Gözaltındaki Kayıp Davasının Tutuksuz Sanıklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı Getirildi - Son Dakika
Güncel

Gözaltındaki Kayıp Davasının Tutuksuz Sanıklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı Getirildi

Gözaltındaki Kayıp Davasının Tutuksuz Sanıklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı Getirildi

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi'yi öldürüp, cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan için...

04.10.2013 17:12

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi'yi öldürüp, cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan için mahkeme yurtdışına çıkış yasağı getirip olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.

Yüksekova İlçesi'ne bağlı Aşağı Ölçek Köyü'nde çoban Nezir Tekçi, iddiaya göre 19 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova'da görev yapan, Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından gözaltına alındı ve daha sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. 1997 yılında Nezir Tekçi'nin babası Halit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. O tarihte yüzbaşı olan emekli albay Ali Osman Akın ile o dönem teğmen olan yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Canavarca hisle adam öldürmek' suçundan dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir'e alındı.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanık 55 yaşındaki Emekli Albay Ali Osman Akın katılmazken, diğer tutuksuz sanık 42 yaşındaki Yarbay Kemal Alkan katıldı. Duruşma nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmada olay tarihinde asker olanlardan 22 kişinin talimat ile alınan ifadeleri okundu. Okunan ifadelerde sadece daha önce de tanık olarak duruşmada dinlenen ve tekrar talimatla ifadesi alınan Yunus Şahin adlı er olayı gördüğünü söylerken, diğer 21 er ise olayı görmediklerini bu konuda herhangi bir bilgilerinin bulunmadığını belirttiler.

Nezir Tekçi'nin ailesinin avukatı Pınar Akdemir, mahkeme heyetinden olay yerinde keşif talebinde bulundu. Avukat Akdemir "Olayın gerçekleştiği yıl Yüksekova'da asker olan Veysi Kara, Cengiz Ekici, Nazar Ülger, Hakan Gündüz, Ferit Cerit, Hüseyin Tayfur, Halit Yıldız, Yunus Şahin'in de keşif yerinde hazır olmasını istiyoruz. Keşif esnasında Adli Tıp uzmanı ve Ağır Ceza Mahkemesi'nden bir üye bulunmasını talep ediyoruz. Olay yeri Hakkari Yüksekova ilçesi Değerli Köyü Yukarıölçek mezrası ile Aşağıölçek mezrası arasında tahmini bir yerdir. Ayrıca keşif, havaların da soğuduğu ve kar yağışı beklentileri nedeniyle 2-3 hafta içerisinde yapılması gerekmektedir. Olay canavarca hisle adam öldürmektir. Suç insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Ayrıca suç kamu görevlileri tarafından işlenmiştir. Tanıkların objektif tanıklık yapabilmesi için sanıkların tutuklu yargılanmaları gerekmektedir. Kemal Alkan halen görevinin başındadır ve silah taşımaktadır. Olay unutulacak bir olay değildir. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Türkiye tarihi ile yüzleşmek zorundadır. Sanıkların halen tutuklanmamış olması yargının tarafsızlığı ile bağdaşmamaktadır. Bu olay sadistçe işlenmiş bir olaydır. Bu kadar tanık benzer şeyleri söylemez. Sanıkların maktulü kin ve nefretle öldürdüğü açıktır, kuvvetli suç şüphesi vardır" diye konuştu.

Sanık Kemal Alkan'ın avukatı Namık Öztürk ise tutuksuz yargılanan müvekkilinin her duruşmaya katıldığını, kaçma ihtimalinin bulunmadığını ve delilleri karartma imkanının bulunmadığını söyledi.

Duruşmaya katılmayan sanıklardan Ali Osman Akın'ın avukatı Aytekin Erol da olayla ilgili somut hiçbir şeyin olmadığını öne sürerek "Ali Osman Akın iftiraya uğramıştır. Anlatımlar mantıksızdır. İftiranın böylesine kanım donuyor. Müvekkilim Ali Osman Akın duruşmadan vareste tutulduğu için duruşmalara katılmamaktadır" dedi.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Tekçi ailesinin avukatının talebi üzerine olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Heyet, sanıkların tutuklanması istemini ise kabul etmeyerek, yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Duruşmada 13 Aralık 2013 tarihine ertelendi. - Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gözaltındaki Kayıp Davasının Tutuksuz Sanıklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement