HASANKEYTE TARİHİ ALANLAR YEŞİLLENDİRİLİYOR -- - Son Dakika
Güncel

HASANKEYTE TARİHİ ALANLAR YEŞİLLENDİRİLİYOR --

BATMAN'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların taşındığı arkeopark alanında, Kaymakamlık tarafından yeşillendirme çalışmaları başlatıldı.

17.12.2022 16:47  Güncelleme: 16:55

BATMAN'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların taşındığı arkeopark alanında, Kaymakamlık tarafından yeşillendirme çalışmaları başlatıldı. Hasankeyf ilçesinde tarihi eserlerin taşındığı arkeopark alanında, Kaymakamlıkça 243 bin metrekare alanın tamamının ağaçlandırılacağı çalışma başlatıldı. Mimar ve mühendislerle beraber yaklaşık 30 kişilik ekiple yapılan ağaçlandırma çalışması sonrasında, sulama projesi de hayata geçirilecek. Ağaçlandırmanın yapıldığı alana süs eriği, süs elması, kırmızı yapraklı işbudak, sarı işbudak, ıhlamur ağacı, akçaağaç, iğde, fıstık ağacı, badem, halep çamı, karaçam, 20 çeşit çalı ve sarmaşık grubu ekilecek. Arkeopark alanının Hasankeyf'in gerdanlığı olduğunu ifade eden Kaymakam Şenol Öztürk, 'Yaklaşık 6-7 yıl önce bu eserler taşındı. Ciddi bir restorasyon çalışmaları gördüler ve ardından 2 yıl önce çevre düzenleme çalışmalarına başlandı. Projeleri yapıldı. Hakikaten bölgeye has projelendirildi. Çok ciddi maliyetlerle oluşturulan, Hasankeyf'te bugüne kadar yapılmış yatırımların neticelendirilmesi için projelendirildiği bir alan oluştu. Özellikle bu alanın yeşillendirilmesine çok önem verildi. Bölgeye has mimari uygunluğuna önem verildi. Seçilen ağaçlara önem verildi. Hem eserleri kapatmayacak hem de insanların geldikleri zaman faydalanabileceği meyveler olsun, Halep ve Karaçamlar olsun istedik dedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN HASANKEYLE İLGİLİ TALİMATI ÇOK NETTİ'

Hasankeyf'in yeşillendirilmesi konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Hasankeyf yemyeşil olacak' şeklinde talimatı olduğunu ifade eden Kaymakam Öztürk, 'Bu talimatlar doğrultusunda Devlet Su İşleri 16. Bölge Müdürlüğümüz uhdesinde çok ciddi bir ağaçlandırma çalışması yürütülüyor burada. Biz 3 yıl önce başladık. Yaklaşık 20 bin ağacı toprakla buluşturduk. Onlar 3 yıl önceki seviyelerine göre yükselişe de geçtiler. Büyümeye başladılar. Ama en önemli alanımız arkeopark dediğimiz alanımız. Bu alanda da 2500 ağacımızı diktik. 2500 ağacımızı da yakın sürede tamamlayacağız. 5 bin ağaçla bu bölgeyi yeşillendirmiş olacağız. Yaklaşık 15 bin çalı grubunu da yine bu bölgede toprakla buluşturacağız. Turistimiz buraya gelip, tesislere oturdukları zaman hem yeşili görecek hem tarihi görecek hem suyu görecek. Bu üçünün bir arada olduğu Türkiye'de ender yerleşim yerlerinde biri olacak. İnandığımız yolda ilerliyoruz. Hasankeyf hakikaten bir cazibe merkezi olacak şüphesiz' diye konuştu.

'YILDA 2 MİLYON TURİST BEKLENTİMİZ VAR'

Hasankeyf'in bölgenin cazibe merkezi olacağını ifade eden Öztürk, 'Hem su sporlarıyla hem kültürel varlıklarıyla hem turizm envanteriyle, müzesiyle, teknesiyle, sualtı dalışlarıyla örnek bir ilçe olacak Hasankeyf. Hiç şüphemiz yok bu noktada. Bunun için çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl turizm sezonu başlıyor. Daha büyük beklentilerle geliyoruz. Yılda 2 milyon turist beklentimiz var. Tesislerimiz gelişiyor. Olumlu anlamda çok hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşandığı, inşallah herkesin memnun olacağı, herkesin bu ilçe ne kadar güzel oldu diyebileceği bir ilçeyi oluşturmaya var gücümüzle gayret ediyoruz. Her yıl daha iyiye gidiyoruz. Gelen turist sayımız her sene bir önceki seneye göre daha iyi seviyede. Artık gelen insanları da burada yatırmak istiyoruz. Burada daha fazla süre geçirmelerini hedefliyoruz. Bu açıdan kaya otellerimiz gündemimizde. Yatırımcılarımızla görüşüyoruz. Mağara otellerimizde de işletmecilerimizle son görüşmelerimizi yapıyoruz. Yeni sezonda hedeflenen katma değerli bir turizm. Turistin uzun süre kalabileceği bir Hasankeyf yaratmak. Bu açıdan da konaklamaya çok önem veriyoruz. İnşallah yeni dönemimizdeki işlerimizin başında da bu alanlar yer alıyor' dedi.

HASANKEYTE TARİHİ ALANLAR YEŞİLLENDİRİLİYOR --
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HASANKEYTE TARİHİ ALANLAR YEŞİLLENDİRİLİYOR -- - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement