Hocalı Katliamının 22. Yılı - Son Dakika
Güncel

Hocalı Katliamının 22. Yılı

Hocalı Katliamının 22. Yılı

Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki Karabağ bölgesindeki Hocalı'da 1992 yılında yapılan katliamın Türkiye tarafından soykırım olarak kabul edilmesi istendi Hocalı'ya Adalet Platformu Sözcüsü Doğan: "TBMM'de Hocalı'da yaşanan acı hadiseler henüz soykırım olarak tanınmamıştır.

24.02.2014 12:25

İzmir'de 40 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Hocalı'ya Adalet Platformu, Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki Karabağ bölgesindeki Hocalı'da 1992 yılında yapılan katliamın Türkiye tarafından soykırım olarak kabul edilmesini talep etti.

Hocalı'ya Adalet Platformuna üye sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Hocalı katliamının 22. yılı dolayısıyla Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı'nın da katılımıyla Kordon Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Platformun sözcülüğünü üstlenen Zekeriya Doğan Kültür Evi Başkanı Kenan Doğan, Ermenistan'ın gelecek yıl 1915 sözde soykırım iddialarının 100. yılı dolayısıyla çok büyük kampanyalara hazırlandığına işaret etti.

Ermeni iddialarının, dönemin koşullarında ve sonra ki yıllarda bir çok ülkede başvurulmuş zorunlu toplu göçe dayanmasına karşın yakın zamanda 1990'lı yıllarda Hocalı'da yaşanan acının, "Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmesine" birebir uyduğunu savunarak, 2015 yılında dünya gündemine getirilecek sözde soykırım iddialarına karşı Hocalı'nın daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, bununla birlikte Hocalı'da yaşananların, Azerbaycan dışında Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek ve Peru tarafından "soykırım" olarak tanınmasına karşın Türkiye'nin henüz bu yönde bir karar almamış olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"TBMM'de Hocalı'da yaşanan acı hadiseler henüz soykırım olarak tanınmamıştır. Üzerinden sadece 22 yıl geçen Hocalı soykırımı tarihsel bir olay olarak değil zamanımızın gerçeği olarak görülmelidir. Unutulmamalıdır ki, Hocalı'da can veren Azerbaycan Türk'ü kardeşlerimizin tek suçu, Müslüman ve Türk olmalarıdır. 'İki devlet bir millet' olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki tarihi kardeşlik bağları ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' sözleri doğrultusunda, Azerbaycan Türkleri'nin acısını paylaşmak ve Türkiye'de bu konuda hassasiyet içinde olan milyonlarca vatandaşımızın beklentilerine cevap vermek adına somut adımların atılması elzemdir."

"Daha ne yapmalıyız ki, Türkiye bunu soykırım olarak tanısın"

Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Rüstemhanlı da 1915 sözde Ermeni soykırımı iddialarının, 100. yılında Türkiye'nin bazı konularda taviz vermesi için kullanılacağını savunarak, Türkiye'nin bunu karşısında dünyaya gerçek soykırımın, Ermenistan tarafından Azerbaycan Türklerine uygulandığını göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Hocalı'da yaşananların dünya tarafından doğru olarak görülmesinin, Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade eden Rüstemhanlı, şöyle konuştu:

"Hocalı soykırımı, Azerbayan'dan çok Türkiye'yi ilgilendirmelidir ama maalesef Türkiye, bu meseleyi tanımıyor. Çok teessüfle bağımsız Türk devletlerinin hiçbiri bunu soykırım olarak tanımıyor. Halbuki her zaman biz onların yanınında yer almışızdır. Biz daha ne yapmalıyız ki, Türkiye, bağımsız Türk devletleri, bunu soykırım olarak tanısın. Bütün Türkiye'yi karış karış geziyorum, Avrupa'yı gezmişiz. Hadi onlar tanımayabilirler. Onlar da biliyorlar bu bir soykırımdır ama görmeyebilirler. Onları anlarım, Türk milletinin üzerinde oynanan oyunlar ortada. Onların amacı beli ama bizden olanlar, Türk devletleri niye tanımıyor, bunu anlayamıyorum." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hocalı Katliamının 22. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement