İran Dışişleri Bakanı Zarif, Irak Başbakanıyla Görüştü - Son Dakika
Güncel

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Irak Başbakanıyla Görüştü

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Irak Başbakanıyla Görüştü

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif, Irak'ta mevkidaşı Hoşyar Zebari, Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ve Başbakan Nuri el-Maliki ile bir araya geldi.

14.01.2014 20:10  Güncelleme: 20:19

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak'ta mevkidaşı Hoşyar Zebari, Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ve Başbakan Nuri el-Maliki ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Zebari ve Zarif, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Suriye krizini ele aldıklarını belirtti.

Irak ve İran arasındaki ilişkilerde özellikle sınır meselelerinde büyük yol katedildiğini ifade eden Zebari, "İki ülke arasındaki ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren konuları masaya yatırdık" dedi.

Suriye krizine de değinen Zebari, Irak'ın, Cenevre-2 Konferansı'na aralarında İran'ın da olduğu tüm kesimlerin katılmasından yana olduğunu belirterek, "Dünyaya mesajımızı şudur ki, tüm kesimler ve komşu ülkeler Suriye'deki krizden etkileniyor. Ülkelerin konferansa katılması, Suriye'deki kesimlere destek vermek için protokol icabı katılımdır" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise iki ülke arasında birçok alanda anlaşma imzalanması amacıyla, taraflar arasında yürütülen görüşmeler kapsamında Iraklı mevkidaşı Zebari'nin, 2 hafta içinde İran'a resmi ziyarette bulunacağını bildirdi.

Cenevre-2 Konferansı'nda Suriye krizinin çözülmesini umduğunu dile getiren Zarif, "Cenevre-2 Konferansı'nda Suriye'nin geleceği için krizin çözülmesi yönünde neticelere ulaşılmasını temenni ediyorum. Karar sahibi, Suriye halkıdır" ifadesini kullandı.

-Diğer görüşmeler

Cevad Zarif, Zebari'nin ardından parlamento binasında Meclis Başkanı Nuceyfi ile biraraya geldi. Zarif ve Nuceyfi'nin "Irak'taki siyasi ve güvenlik durumları ile Enbar'da hükümet güçleriyle aşiretler arasındaki çatışmaları" ele aldığı kaydedildi.

Irak'taki temaslarının üçüncü durağı Başbakanlık konutu olan Zebari, Maliki tarafından kabul edildi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ikilinin, Suriye krizini ve bölgedeki son gelişmeleri masaya yatırdığı belirtilerek, "Başbakan Maliki, görüşme sırasında 'istisnasız herkesin Suriye'de artan krize barışçıl çözüm bulunması için sorumluluğunu üstlenmesinin zorunlu olduğunu, mevcut durumun, çabaların birleştirilmesi ve krizin çözümüne etkisi olabilecek herkesin bu çabalara katılımını gerektirdiğini' vurguladı" denildi.

Zarif'in, "Suriye'nin terör merkezine dönüşmemesi" için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini dile getirdiği aktarılan açıklamada, konuk Bakan'ın, "İran, Suriye krizine çözüm bulunması için elinden geleni yapmaya hazır. Irak da bu konuda önemli rol oynayabilir" ifadelerine yer verildi. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Dışişleri Bakanı Zarif, Irak Başbakanıyla Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement