İsrail, Suriye'ye Olası Müdahaleyi Tartışıyor - Son Dakika
Güncel

İsrail, Suriye'ye Olası Müdahaleyi Tartışıyor

İsrail, Suriye\'ye Olası Müdahaleyi Tartışıyor

Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon: "Suriye’ye askeri müdahale olursa Esed rejimi İsrail'e saldırmayacaktır" "İsrail bu kez Körfez Savaşı'nda Saddam'ın saldırılarına sessiz kaldığı gibi davranmaz"

27.08.2013 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Suriye'ye yönelik muhtemel askeri operasyonla ilgili olarak "İsrail bu kez Körfez Savaşı'nda Saddam'ın saldırılarına sessiz kaldığı gibi davranmaz" dedi.

Önceki hükümetin Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de rejimin kimyasal silahla düzenlediği saldırının ardından gündeme gelen askeri müdahale konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin, askeri müdahale için şu anda uluslararası bir gücü etrafında toplama sürecinde olduğunu belirten Ayalon, "ABD, Birleşmiş Milletler yetkililerinden gelen raporları da bekleyip, NATO gücünün yanı sıra içinde Arap ülkelerinin de olduğu bir koalisyonla saldırıya geçecektir" diye konuştu. Ayalon, saldırı halinde İsrail'in uluslararası güce katılmayacağının da altını çizdi.

-"Bu sefer sessiz kalmayız"-

Türkiye ile İsrail arasındaki "alçak koltuk krizi"nin mimarı olarak bilinen Ayalon, "Askeri müdahale yapılırsa Esed rejimi İsrail'e saldırmayacaktır. Esed akılsızca bir iş yapamaz. Ailesini ve kendi güvenliğini düşünecektir" ifadesini kullandı. Şam yönetiminin İsrail'e hedef alması ihtimalini de değerlendiren Ayalon, "Eğer saldırı olursa, İsrail, 1991'deki Körfez Savaşı'nda Saddam'ın attığı Scud füzelerine sessiz kaldığı gibi bu kez sessiz kalmaz ve saldırıya mutlaka sert bir yanıt verip Suriye'yi vurur" dedi.

-İsrail basını müdahaleden emin

Suriye'ye yönelik muhtemel askeri müdahale, İsrail basınında da geniş yer buldu. İsrail gazetelerinde ABD liderliğindeki bir koalisyonun Suriye'ye saldırıcağına ilişkin kesin ifadeler dikkati çekerken, Şam yönetiminin muhtemel operasyon sırasında İsrail'e saldırmayı göze alamayacağı yorumları öne çıktı.

İsrail'in İngilizce basılan önde gelen gazetelerinden Haaretz, "ABD saldıracak" manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı. İbranice yayımlanan Maariv gazetesi de aynı şekilde "ABD vuracak" manşetini atarak, müdahaleden emin bir tavır ortaya koydu. Gazete, konuyla ilgili haberinde, muhtemel askeri operasyon sırasında Suriye'nin İsrail'e saldırmayacağını da ileri sürdü.

İsrail'in etkili gazetelerinden Yediot Ahronot manşetine taşıdığı haberinde ABD'nin askeri müdahale için askeri hazırlık yaptığını belirtirken, alt başlıkta "Suriye müdahale sırasında İsrail'e saldırmaya cesaret edemez" ifadesine yer verdi. Muhtemel operasyonu değerlendiren bazı yazarların ise "Ortadoğu da işler her zaman akılla yürümez. Esed'in İsrail'e saldırması olasılıklar arasında" yorumunda bulundukları dikkati çekti. Suriye'nin İsrail'e saldıramayacağını savunan bir başka gazete ise İbranice yayımlanan Walla oldu.

İsrail müdahaleden yana-

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon önceki gün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti sırasında sarfettiği "Suriye'de kimyasal silah kullanılması oyunu değiştirir" sözlerine atıfta bulunarak, "Suriye'de Esed rejimi ülkede sivillere karşı birden fazla kez kimyasal silah kullandı" demişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un dün İsrail ziyareti sırasında, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına atıfla "Yaşananlar gerçekten şoke edici. Bu vahşeti durdurmak gerekir" sözlerini kullanmış, bu ifadeler askeri müdahaleye destek olarak yorumlanmıştı.

İsrail'in İran kaygısı

İsrail'in, uluslararası kamuoyunun Suriye'deki kimyasal silah saldırısına gösterdiği tepkinin ardından bu ülkeye yönelik askeri müdahaleye itirazı olmadığı ancak Suriye ve Mısır'daki gelişmelerin, İran'ın nükleer faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çabaları gündemden düşürmesinden kaygılı olduğu ifade ediliyor.

Dün Fabius'u kabulü sırasında İsrail hükümetinin bu kaygısını ortaya koyan Başbakan Netanyahu, İran ve Hizbullah'ın Suriye rejiminin yanında yer aldığını ve İran güçlerinin sahada Suriye ordusu ile omuz omuza mücadele ettiğini belirterek, İran'ın da Suriye kadar suçlu olduğunu, nükleer silah edinmesinin engellenmesi için Suriye'ye kesilecek askeri faturanın bir benzerinin İran'a yapılmasını istemişti.

İsrail'in bu söylemiyle, İran'ı Suriye üzerinden hedef tahtasına oturtarak Suriye'nin ardından bu ülkeye yönelik bir askeri müdahale için de zemin hazırlamaya çalıştığı yorumları yapılıyor. - Kudüs

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail, Suriye'ye Olası Müdahaleyi Tartışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement