İzmir İçmesuyu Projesi Son Aşamasında - Son Dakika
Güncel

İzmir İçmesuyu Projesi Son Aşamasında

İzmir İçmesuyu Projesi Son Aşamasında

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'i susuz bırakmadıklarını belirterek, Gördes Barajı ve isale hattı ile ilin içme suyu problemini 2040'a kadar çözdüklerini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü...

06.11.2013 14:24

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'i susuz bırakmadıklarını belirterek, Gördes Barajı ve isale hattı ile ilin içme suyu problemini 2040'a kadar çözdüklerini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'in 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacak 'İzmir İçmesuyu Projesi'nde son aşamaya gelindi. İçme suyu isale hattının üçüncü kısım inşaat ihalesi tamamlanarak, sözleşmesi imzalandı. İzmir'in uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak "İzmir İçmesuyu Projesi" kapsamında yer alan ve son aşamayı oluşturan İçme suyu isale hattı üçüncü kısım inşaatı ihalesi sonuçlandı. Bu kapsamda 17 km. uzunluğunda isale hattı, 20 bin m3 kapasiteli Bornova Dağıtım Deposu ve 2 km. uzunluğunda tünel bulunan projenin çalışmalarına 2013 yılı içerisinde başlanacak ve iş 540 gün içinde tamamlanarak 2015 yılında hizmete alınacak.

GÖRDES'TEN SU GETİRİLDİ

İzmir'e içme suyu sağlayan Sarıkız ve Göksu kaynaklarında arsenik oranının

2008 yılı itibariyle yüksek olduğunun anlaşılması üzerine, yıldırım harekatıyla tamamlanan Gördes Barajından İzmir'e su getirecek hattın, 35 km'lik birinci kısmı 9 Eylül 2010 tarihinde tamamlandı. Bu bağlantı ile Gördes Barajı'ndan yılda 59 milyon m³ su İzmir'e aktarılmaya başlandı.

İKİNCİ KISIM İSALE HATTINDA SONA YAKLAŞILDI

Birinci kısmın tamamlanarak İzmir'in acil içme suyu ihtiyacı karşılandıktan sonra 63 km uzunluğundaki ikinci kısım isale hattının temeli 21 Ocak 2012 tarihinde atıldı. Sona yaklaşılan projede bugün itibariyle yüzde 95 oranında gerçekleşme sağlandı. Projenin açılışı 11.12.2013 tarihinde 113 tesisin toplu açılış merasimiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Gördes Barajını normalde 2012'de tamamlamayı planladıklarını belirten Prof.Dr. Eroğlu, "İzmir'in 2007'de yaşadığı içme suyu problemi ve Büyükşehir Belediyesinin kuyularındaki sularda arsenik miktarının yüksek çıkması üzerine "yıldırım harekatı" başlatarak, barajı süresinden önce tamamladık" dedi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 29 Mayıs 2009 tarihinde temeli atılan 35 kilometre uzunluğunda ve 2 metre çapındaki dev isale hattının birinci kısmını 9 Eylül 2010'da tamamladıklarını belirten Prof.Dr. Veysel Eroğlu, "10.10.2010'da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Aydın Çine'de düzenlenen toplu açılış merasimi ile İzmir İçmesuyu İsale Hattını devreye aldık. Böylece İzmir'in susuzlukla imtihanına son verdik. Gördes Barajı'ndan İzmir'e başlangıçta yılda 59 milyon metreküp içme suyu temin ettik" diye konuştu.

İkinci kısım isale hattının da tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Prof.Dr. Eroğlu, 3. Kısım isale hattının sözleşmesinin de imzalandığını ve en kısa sürede temelinin atılarak inşaatına başlanacağını vurguladı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir İçmesuyu Projesi Son Aşamasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement