Kartepe'de Başpehlivan Ekin Oldu - Son Dakika
Güncel

Kartepe'de Başpehlivan Ekin Oldu

Kartepe\'de Başpehlivan Ekin Oldu

Beş bin dolayında güreş severin takip ettiği güreşlere protokolünde ilgisi büyük oldu.

18.07.2011 11:41

Kırkpınar Güreşleri'nin rövanşı niteliğindeki Kartepe Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri'nde 17 Temmuz 2011 Pazar günü Hergeleci Er Meydanı'nda pehlivanlar birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiler. Mehteran eşliğinde güreş alanında halkı selamlayan Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ve Güreş Ağası Tacettin Akyol yağlı güreşlerin startını verdiler. Katılımın yüksek olduğu güreşler coşku içinde izlenirken başpehlivanlığı Mustafa Kemal Karaboğa'yı yenen Güngör Ekin elde etti.

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel Hergeleci İbrahim Kültür Sanat ve Spor Şenlikleri'nin bu yıl sekizincisi Hergeleci Er Meydanı'nda üst düzeyde bir katılımla gerçekleştirildi. Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ve güreş ağası Tacettin Akyol'un ev sahipliğinde gerçekleşen güreşler için 360 güreşçi kayıt yapırdı. Kartepe Belediyesi Çocuk Mehteran Takımı eşliğinde er meydanına giren Başkan Karabalık ve Ağa Akyol'un güreş severleri selamlaması ardından hakem heyeti nezaretinde cazgırlar güreşlerin ilk düdüklerini çaldı.

Pele Mehmet ile Selahattin Erdoğan'ın cazgırlık yaptığı güreşlerde davullar ve zurnalar güreşler boyunca susmadı. 360 güreşçinin kayıt yaptırdığı yağlı güreşlerde meydan başhakemi Halil İbrahim Kavi, kule hakemi Sebahattin Kangal nezaretinde görevli 16 hakem görev aldı. Minik 1-2, teşvik 1-2, tozkoparan, ayak, deste 1-2, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta, başaltı ve başpehlivanlık kategorilerinde gerçekleşen güreşleri TRT Anadolu kanalı da canlı yayınladı.

Kocaeli Ak Parti Milletvekili İlyas Şeker, Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, İl Genel Meclis Başkanı Fahim Kılıç, Ak Parti Kartepe İlçe Başkanı Hasan Kandaz, Bulgaristan Şarkozyan Belediye Başkanı Ahmet Ahmedov, Güreş Federasyonu As Başkanı Mehmet Akif Karaosmanoğlu, Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, belediye meclis üyeleri ve başkan yardımcıları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve güreş severler sıcağa rağmen er meydanındaki çekişmeli mücadeleleri zevkle izlediler.

Hergeleci İbrahim'i başarılarından ve namından bahseden güreş ağası Tacettin Akyol'un ardından küsüye çıkan Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, tarihi sporumuzu ve kültürümüzü yaşatmak adına düzenledikleri Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri'ni geleneksel olarak tertiplediklerini belirterek, "Her yıl gerçekleşen, Türk'ün gücünü, cesaretini, çevikliğini anlatan, bu topraklarda yetişip Kırkpınar Başpehlivanı olmuş, birçok pehlivanlar yetiştiren Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri'ne katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim" dedi. Vali Yardımcısı Şükrü Çakır da, ata sporu güreşleri diğer sporlardan farklı kılan unsurlara değindiği konuşmasında kıspet giyip yağ sürüp meydana çıkmanın cesaretli olduğuna dikkat çekti. Kocaeli Ak Parti Milletvekili İlyas Şeker de, Kocaeli'nin sanayi dışında artık sporla, kültürle ve turizm ile de anıldığını ifade ederek bu organizasyonu düzenleyen Başkan Karabalık ve ekibine başarı dileklerini iletti.

Yağlı güreşler çeşitli boylarda pehlivanların mücadelesi ile sürerken er meydanındaki güreşlerde konuklara etli pilav, ayran ve tatlı ikram edilirken güneşte kalmamaları için vatandaşlara şapka dağıtıldı. Çeşitli illerden gelen 360 dolayında güreşçinin birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiği güreşlerde dereceye giren güreşçiler şu şekilde;

Minik 1 boyunda Sefa Yılmaz birinci, Emre Duman ikinci, M. Emin Çakırkaya ve M. Ali Nail üçüncü oldu. Minik 2 boyunda Ali İzzet Çavdar birinci, Hüseyin Soğukoğlu ikinci, Olcay Okur ve Serdar Yıldırım üçüncü oldu. Teşvik 1 boyunda Ramazan Sarı birinci, Yahya Oktay Orhan ikinci, Erdal Duman ve Talat Uyar üçüncü oldu. Teşvik 2 boyunda Sıraç Sefer birinci, Yücel Dağcan ikinci, Alparslan Tekmen ve Ömer Özbek üçüncü oldu. Tozkoparan boyunda Abdül Refik Öner birinci, Özkan Özgedik ikinci, Çağatay Suvar ve Adem Şen üçüncü oldu. Ayak boyunda Rıdvan Kaya birinci, Mahmut Yücel ikinci, İdris Yavuz ve Oğuzhan Bozkurt üçüncü oldu. Deste 1 boyunda Yusuf Erdoğan birinci, Oğuzhan Tekmen ikinci, Barış Bayar ve Samet Akmaz üçüncü oldu. Deste 2 boyunda Zafer Dama birinci, Enes Yanık ikinci, Ali Kazım Yavuz ve Uğur Taşdan üçüncü oldu. Küçük orta küçük boyda Erdal Geçer birinci, Mustafa Güngör ikinci, Burak Kaya ve Ömer Güvenaltın üçüncü oldu. Küçük orta büyük boyda Veysel Turan birinci, Ünal Altıntaş ikinci, Serdar Doruk veYusuf Tatlı üçüncü oldu. Büyük orta boyda Erdem Uygun birinci, Özer Ay ikinci, Alparslan Arslan ve Nurullah Şen üçüncü oldu. Başaltı boyunda Abdullah Kaçmazoğlu birinci, Ali İmamoğlu ikinci, Recep Tosun ve Mustafa Bayram üçüncü oldu.

Başpehlivanlık güreşlerinde ise Güngör Ekin birinci, Mustafa Kemal Karaboğa ikinci, Gökhan Arıcı ve Mustafa Başdemir üçüncü oldu. Başpehlivanlık güreşlerinde madalyaları Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kartepe'de Başpehlivan Ekin Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement