Kırgızistan'da Cengiz Aytmatov Kırgızistan-Türkiye Kültür Merkezi Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da Cengiz Aytmatov Kırgızistan-Türkiye Kültür Merkezi Tanıtıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 84 yıllık tarihi bir geçmişe sahip Milli Kütüphanesi bünyesinde Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nin eşgüdümü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eliyle, tadilat ve restorasyonu yapılan Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi tanıtıldı.

27.09.2018 23:44

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 84 yıllık tarihi bir geçmişe sahip Milli Kütüphanesi bünyesinde Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nin eşgüdümü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eliyle, tadilat ve restorasyonu yapılan Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi tanıtıldı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nin organizasyonunda Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi'nin tanıtımı için merkezde Kültür ve Sanat adlı bir program düzenlendi.

Programa, Kırgız milletvekilleri, bürokratlar, diplomatlar, elçilik çalışanların aileleri, akademisyenler, Bişkek'teki Türk kurumların yetkilileri, çeşitli dernek başkanları ve temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve eşi Vasiliki Fırat tarafından karşılanan davetliler, merkezdeki yazar Aytmatov'un masası, daktilo, kalem, kişisel arşivi yanısıra Kırgızca ve Türkçe kitap ve eserleri tanıma fırsatı buldu.

Programda konuşan Büyükelçi Fırat, Türk ve Kırgız kardeşliğinin önemine vurgu yaparak, "Atayurdumuzda Kırgızlara Türk tarihini ve kültürünü, Türklere de Kırgız tarihini ve kültürünü tanıtmayı amaçlıyoruz." dedi.

Cengiz Aytmatov Merkezi'nin gelişmesini amaçladıklarını kaydeden Fırat, "Merkezde konferans ve seminerler düzenleyebiliriz. Resim tanıtımlarını yapabiliriz. Kütüphaneden yararlanabiliriz." diye konuştu.

Kırgızistan'ın ünlü sinema yönetmeni ve Ata Meken Partisi Milletvekili Sadık Şer-Niyaz da, merkezin tanıtım programına katılarak bir konuşma yapmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi Kırgız-Türk kardeşliğinin pekişmesine vesile olacaktır." dedi.

Cengiz Aytmatov adını taşıyan Kırgız-Türk Kültür Merkezi'nin oluşturulmasına destek veren Türkiye'ye teşekkür eden Şer-Niyaz, "Orta Asya dünyaya büyük isimler kazandırdı. Bunlara doğu yıldızları diyoruz. Bunların bazıları İbn-i Sina, Ali Şir Nevai, Cusup Balasagın ve Ömer Hayyam. Ben gururla ifade etmek istiyorum ki, dünyaca ünlü bizim ağabeyimiz Cengiz Aytmatov da bu yıldızların arasında parlıyor. Bu merkez Kırgız-Türk kardeşliğinin pekişmesine vesile olacaktır. " şeklinde konuştu.

Kırgızistan'ın büyük şairi Alıkul Osmonov'un adını taşıyan Milli Kütüphane Müdürü Cıldız Bakaşova ise, Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un eşi Aygül Ceenbekova tarafından törenle açıldığını hatırlattı.

Merkezin oluşmasında ve açılmasında emeği geçenlere tek tek teşekkür eden Bakaşova tarafından Büyükelçi Fırat'a Cengiz Aytmatov Ansiklopedisi ve teşekkür sertifikası sunuldu.

Program kapsamında, Kırgız ressamların Türkiye ve Kırgızistan'daki tarihi, doğal, kültürel güzelliklerini yansıttığı tablolar ve Cengiz Aytmatov portreleri tanıtıldı.

Kırgız ressamların 50'den fazla eserlerini tanıtan Bişkek'te özel bir galerinin sahibi Meerim Akmatkulova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgız-Türk dostluğunun pekişmesine sanat aracılığıyla destekte bulunmayı istediklerini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kırgızistan Temsilcisi Atınç Keskin, ata yurdu Kırgızistan'a böyle bir değerli eserin kazandırılmasını fevkalade güzel bulduğunu vurguladı.

Türk tatlısının ikram edildiği programda milletvekilleri merkezin şeref defterine duygu ve düşüncelerini aktardı.

Kırgızistan\'da Cengiz Aytmatov Kırgızistan-Türkiye Kültür Merkezi Tanıtıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da Cengiz Aytmatov Kırgızistan-Türkiye Kültür Merkezi Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement