Macaristan Başbakanı Orban: Erdoğan, Avrupa kıtasını kurtardı - Son Dakika
Güncel

Macaristan Başbakanı Orban: Erdoğan, Avrupa kıtasını kurtardı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye'nin göç konusundaki rolünün çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye olmasaydı şu anda Avrupa, AB ülkeleri tamamıyla istikrarını kaybetmiş olurdu. Erdoğan bir yerde Avrupa kıtasını kurtardı." dedi.

01.03.2024 20:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin çok uzun tarihi kökleri olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'da sevildiğini ve imajının çok yüksek olduğunu belirtti. Orban, Türkiye'nin göç konusundaki rolünün çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye olmasaydı şu anda Avrupa, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tamamıyla istikrarını kaybetmiş olurdu. Erdoğan bir yerde Avrupa kıtasını kurtardı." ifadelerini kullandı.

Başbakan Orban, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu ve NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamındaki "ADFLeadersTalks" paneline konuşmacı olarak katıldı. Orban, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin uzun bir tarihi geçmişi ve ülkesinin Avrupa'da Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) üye olduğunu söyledi. Avrupa'daki diğer ülkelere kıyasla Macaristan'da güçlü liderlerin ilgi gördüğünü kaydeden Orban, "Sayın (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, Macaristan'da özellikle sevilen, imajı yüksek olan bir lider. Macaristan'da buna önem verilir." dedi.

Macaristan Başbakanı Orban: Türkiye ile ilişkilerimizde barış dili konuşuyoruz

"BİZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I SEVİYORUZ"

Orban, "Bizler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seviyoruz. Bir başka olgu ise Türkiye ile Macaristan arasında bir barış dili konuşuluyor." ifadesini kullandı. Avrupa'da savaş dilinin konuşulduğunu, "birilerini ezmekten ve galibiyetten" söz edildiğini dile getiren Orban, "Bizler öyle değiliz. Savaş dilini sevmeyiz. Türkiye ve Macaristan bu bağlamda Avrupa bölgesinde birer istisna teşkil ediyor. Bizler karşılıklı barışın dilini konuşuyoruz." şeklinde konuştu.

Orban, Türkiye'nin muhafazakar yapısını korumayı başaran ülke olduğunu, Avrupa'da aile, tanrı, ulus gibi kavramların Orta Çağ'a ait unsurlarmış gibi görüldüğünü, bu değerleri dile getirenlerin sorunlarla karşılaştığını anlattı.

Macaristan Başbakanı Orban: Türkiye ile ilişkilerimizde barış dili konuşuyoruz
Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Göç ve göçmenlik meselesinin Avrupa'daki en önemli konuların başında geldiğini ileri süren Orban, Macaristan gibi 10 milyon nüfusa sahip bir ülkenin sınırında birden yüz binlerce göçmenin birikmesini olumlu bir durum olarak değerlendirmediklerini, ülkesinde kimin yaşayıp yaşamayacağına kendilerinin karar vermesi gerektiğini, bu nedenle göç konusunda diğer ülkelere oranla daha katı bir tutum sergilediklerini anlattı.

"ERDOĞAN, AVRUPA KITASINI KURTARDI"

Orban, Türkiye'nin göç konusundaki rolünün çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye olmasaydı şu anda Avrupa, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tamamıyla istikrarını kaybetmiş olurdu. Erdoğan bir yerde Avrupa kıtasını kurtardı. Neredeyse son sekiz yıldır da bu görevi üstlenmekte. Dolayısıyla Türkiye'deki güçlü liderlik olmasaydı hepimizin başı belada olurdu Avrupa'da, bunu söyleyebilirim. Dolayısıyla Avrupa'da herkes Türkiye'ye minnet duymakta ve duymalıdır da zaten."

Macaristan Başbakanı Orban: Türkiye ile ilişkilerimizde barış dili konuşuyoruz

AB'nin göç hususunda Türkiye'ye verdiği sözleri tam olarak yerine getirmediğine dikkati çeken Orban, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunlara ilişkin destek olunması gerektiğinin ancak bu hususta gerekli desteğin yerine getirilmediği düşüncesinde olduğunun altını çizdi.

UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ

Orban, Ukrayna'daki savaşın Macarların savaşı olmadığının altını çizerek, ülkesinin ve halkının çıkarlarını düşünmek zorunda olduğunu ve buna göre hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ukrayna'da savaşın başlamasıyla AB'nin bunu "bizim savaşımız" olarak tanımladığına dikkati çeken Orban, böyle bir tanımla yapıldığı taktirde bizatihi Ukrayna'yla, Rusya'ya karşı savaşılması gerektiğini ancak bunun söz konusu olmadığını hatırlattı.

Macaristan Başbakanı Orban: Türkiye ile ilişkilerimizde barış dili konuşuyoruz

Orban, savaşın çok yönlü ele alınması gerektiğini, taraf tutmaktan ziyade zamanın kimden yana olduğuna bakılmasının daha önemli olduğunu belirterek, "Ben zamanın Rusya'dan yana işlediğini düşünüyorum ve zaman geçtikçe AB ve Ukrayna kaybetmekte, Rusya ise daha çok avantaj sağlamakta. Dolayısıyla ben diyorum ki bir an önce ateşkes olsun ve iki taraf da bir an önce barış müzakerelerine başlasın." dedi.

AB'de aile, tanrı ve ulus gibi değerlerin daha fazla önemsenmesi gerektiği düşüncesinde oluğunu aktaran Orban, haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrasında AB içinde belirli açılardan değişim yaşanmaya başlanabileceğini ifade etti. Orban, AP içinde sağ ve merkez sağı bir araya getirme çabası içinde olduğunu kaydetti.

Macaristan Başbakanı Orban: Türkiye ile ilişkilerimizde barış dili konuşuyoruz

"TRUMP ABD BAŞKANI OLSAYDI SAVAŞ OLMAZDI"

Eski ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmeye de değinen Orban, Trump'a şahsen saygı duyduğunu belirterek, "Trump eğer ABD Başkanı olsaydı o zaman şu an savaş olmazdı diye düşünüyorum. Bundan kesinlikle eminim. Yani güçlü bir ABD Başkanı gerçekten her türlü savaşı durdurabilir. Avrupa'yla alakalı." şeklinde konuştu. Orban, Trump'ın yeniden başkan seçilmesi durumunda Ukrayna'daki savaşı sonlandırabileceği görüşünde olduğunu belirterek, İsrail ve Gazze konusunda da benzer bir durumun söz konusu olacağını ifade etti.

MACARİSTAN'IN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI

Macaristan'ın bu yılın ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığını alıp almayacağına ilişkin bazı spekülasyonların yapıldığını hatırlatan Orban, "Dönem Başkanlığını elbette ki alacağız." diye konuştu. Orban, ülkesinin dönem başkanlığı sürecinde AB'nin genişleme konusunun gündeme taşınacağına, bu hususta Ukrayna'dan önce Balkan ülkelerinin geldiğine dikkati çekerek, Avrupa'nın rekabet hususunda kaybettiği ivmeyi yeniden kazanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Macaristan Başbakanı Orban: Erdoğan, Avrupa kıtasını kurtardı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Macaristan Başbakanı Orban: Erdoğan, Avrupa kıtasını kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • ünal üci: Kendi ülkesini ve halkını kurtarmalıydı,başkasının değil..... 183 24 Yanıtla
    Şbn Şbn: Hayırdır esirmisin neyden kurtarsın 10 54 Nermin Öksüz: Neyin eksik ??alkol mü alamiyorsun mezesine mi paran yetmiyor artik 2 8
  • osman şahin: Önce 10 bin tl maaş bağlayıp açlığa sefalete sürdüğü emekliyi kurtarsın 123 23 Yanıtla
    Şbn Şbn: Senin gibiler zaten doymaz 12 58
  • Eyüp Yalçın: Bu adama gaz verip durmayın olan bize oluyor macar salamı avrupanın kurtulduğu falan yok sadece gündemden düştüler gazze yüzünden! 72 11 Yanıtla
    Şbn Şbn: Zoruna gidenin 5 25
  • Şbn Şbn: Ülkemde ne kadar hain kanı taşıyan meczup var başka ülkenin başkanı reisi övüyor bizdeki kanı bozukların zoruna gidiyor sonuna kadar BAŞKOMUTAN kalacak Osmanıldan sonra gelmiş geçmiş en büyük lider RTE 15 50 Yanıtla
    Can: Senin reis nite israile hamle yapamiyor lafdan oteye gecmiyor onlardan aldi madalyayi aslinda saba rakmak gerek nasil reismis nasil dunya liderligi bu 18 3
  • Erol MARASLI: Burada doğru söylemiş adam açık açık söylemiş Erdoğan olmasa Avrupa mülteci çöplüğü olacaktı iyi,çakalı konple Avrupa'ya gelecekti.ama şimdi hepsi Türkiye'de kaldı diyor. 59 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement