Maden Sahiplerinden Bakana Cevap: Sıkıntıda Olmasaydık Bunu Yapmazdık - Son Dakika
Güncel

Maden Sahiplerinden Bakana Cevap: Sıkıntıda Olmasaydık Bunu Yapmazdık

Maden Sahiplerinden Bakana Cevap: Sıkıntıda Olmasaydık Bunu Yapmazdık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Torba Yasa ile birlikte üretimi durdurup işçi çıkarmaya başlamaları nedeniyle eleştirdiği Zonguldak'taki özel maden şirketlerinin sahipleri, "Gerçekten sıkıntıda olmasaydık bunu yapmazdık" dedi.

24.09.2014 12:24

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Torba Yasa ile birlikte üretimi durdurup işçi çıkarmaya başlamaları nedeniyle eleştirdiği Zonguldak'taki özel maden şirketlerinin sahipleri, "Gerçekten sıkıntıda olmasaydık bunu yapmazdık" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Torba Yasa ile birlikte maliyetleri arttığı gerekçesiyle üretimi durdurup işçi çıkarmaya başlayan Zonguldak'taki 22 özel maden şirketinin sorununu Meclis açıldığında görüşeceklerini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise işverenlerin işçi çıkarmasını ahlaki bulmadığını söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, üretimi durdurma kararlarının arkasında olduklarını, taleplerine makul bir çözüm bulununcaya kadar da bu tavırlarını sürdüreceklerini söyledi.

Üretimi durduran şirketlerden DE-KA Madencilik'in ortaklarından Musa Demir ise gerçekten zor durumda olduklarını söyledi. 2008-2011 arasında Ereğli ve Demir Çelik Fabrikaları'na (Erdemir) 215 dolara verdikleri kömürü şuanda 116 dolara verdiklerini belirten Demir, şöyle konuştu:

"Dünya piyasasında kömür fiyatları düştüğü için Erdemir de fiyatını geri çekti. Dünya piyasasında kömür fiyatları geri gelince maliyetlerimiz de arttı. Maden direği 280-300 lira iken şuanda 400-420 lira oldu. İşçiye verdiğimiz parada gözümüz yok. Ama bize de bir iyileştirme yapılmasını düşündüğümüz için üretim durdurma kararı aldık. Sayın Bakanımızı üzmüş olduk, biraz ferdi hareket ettik ama gerçekten sıkıntıda olmasaydık bu uygulamayı da yapmazdık."

Maden ocağında şu anda 30 maden işçisinin tahkimat, temizlik, havalandırma amaçlı çalışmaları sürdürdüğünü belirten Demir, "Bazıları, 'madenci günde 7.5 saat çalışıp, 2 gün izin yapsın' diyor. Bu bizim üretimlerimizi çok düşürür. Bu uygulama ile yıllık 30 bin ton eksik kömür çıkaracağız demektir. Bu da bize sıkıntı yaratacak. İyileştirme olana kadar üretimi durdurma kararımız devam edecek. Diğer firmalarla da görüşüyoruz. Hepsiyle aynı fikirdeyiz" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Maden Sahiplerinden Bakana Cevap: Sıkıntıda Olmasaydık Bunu Yapmazdık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement