Manisa'da Baro ve Psikaytristlerden Özgecan'ın Öldürülmesine Kınama - Son Dakika
Güncel

Manisa'da Baro ve Psikaytristlerden Özgecan'ın Öldürülmesine Kınama

Manisa\'da Baro ve Psikaytristlerden Özgecan\'ın Öldürülmesine Kınama

Manisa'da Türkiye Psikiyatri Derneği ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından ayrı ayrı açıklama yapılarak, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesi kınandı.

16.02.2015 16:01

Manisa'da Türkiye Psikiyatri Derneği ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından ayrı ayrı açıklama yapılarak, Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesi kınandı.

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Nilgün Yılmaz Melik ve baro üyesi kadın avukatlar bir araya gelerek Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı kınadıklarını belirten Melik, bunun önlenebilmesi için devlet politikalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Melik, aile içinde ve erkeğe biçilmiş kalıplarla ve kadını birey olarak görmeyen anlayış ile yetişen çocukların, yaşamı boyunca şiddet uygulamaya eğilimli olduklarını kaydetti. Bu kısır döngüyü durdurmak için şiddetle mücadelede kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Melik, "Devletimiz çağdaş bir sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmeli, bu konuda gerekli olan hassasiyeti göstererek, eğitim çalışmaları ve yasal düzenlemeler yapmalıdır" dedi.

Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi hususunda önerilerde bulunan Melik, "Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınaması gerekmektedir. Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuğa yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programları başlatılması gerekmektedir. Evde, sokakta, işyerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirlerin alınması lazımdır. Öldürülen ya da şiddete uğrayan kadınların, giydikleri elbiselerin rengi, makyaj yapmaları, evlerine bir saat geç gelmeleri, cep telefonuyla sıkça konuşması gibi nedenler tahrik sayılarak büyük ceza indirimleri uygulanmaktadır. Toplumun en savunmasız kesimi olan kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelen suçlarda ceza indirimi uygulanmamasını istiyoruz" dedi. Melik, Özgecan'ın katilinin yargılanma sürecinde Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak müdahil olacaklarını ve katilin en ağır cezayı alması için gereken çalışmaları yapacaklarını da kaydetti.

PSİKİYATRİSTLERDEN VAHŞİ CİNAYETE KINAMA

Türkiye Psikriyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Şahut Duran, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan psikiyatristler ile birlikte odasında basın açıklaması yaparak Özgecan'ın öldürülmesini kınadı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde psikiyatrist olarak görev yapan Duran, geçen Ocak ayı içerisinde Türkiye'de 27 kadının cinayete kurban gittiğini dile getirdi. Duran psikiyatrisler olarak kadına yönelik şiddete yol açan sonuçlara her gün tanık olduklarını dile getirerek, "Biz, ruh sağlığı çalışanları, günlük uygulamamız içinde başı örtülü, örtüsüz, açık giyinen, kapalı giyinen, müslüman, ateist, zengin, yoksul, eğitimli, eğitimsiz farklı sosyal sınıflardan gelen birçok kadın başvurana danışmanlık yapıyor, tedavilerini üsleniyoruz. Kadına yönelik şiddetin her türünün çok yaygın olduğuna ve yol açtığı sonuçlara hergün tanık oluyoruz. Hastalarımızdan dinlediğimiz öyküler ve yapılan bilimsel çalışmalar kadına yönelik şiddetin belli bir sosyal sınıf ya da hayat görüşüne sahip kadınlarla sınırlı olmadığını ancak erkek egemenliğinin yüksek olduğu muhafazakar toplumlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor. Kadına yönelik şiddetin en önde gelen nedeni, erkek egemen sistem içinde erkeklerin kadınları kontrol altına alma, kadınların yaşamını ve yaşam alanlarını kendi koydukları kurallara göre düzenleme isteğidir" diye konuştu.

Özgecan'ın katilinin uyuşturucu ve sakinleştirici gibi ilaçlar kullanarak kendini savunmasına karşı çıktıklarını dile getiren Duran, "Türkiye Psikiyatri Derneği olarak katilin ruhsal sorunlarının olduğu, uyuşturucu kullandığı, sakinleştirici ilaçlar aldığı, öldürülen genç kadının açık giyindiği gibi 'sözde' gerekçelerle kamuoyunun yanıltılmaya çalışılmasına itiraz ediyoruz. Seçilmiş politikacıları cinsiyetçi söylemleri bırakıp kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili doğruları açıklamaya davet ediyoruz. 21'inci yüzyıl Türkiye'si için kadına yönelik şiddetin bir insanlık ayıbı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Duran, kadına yönelik şiddetin önlenmesini istediklerini de ifade etti. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa'da Baro ve Psikaytristlerden Özgecan'ın Öldürülmesine Kınama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement