New York Türkevi'nde "Yenilik İmkan Sağlar" Paneli - Son Dakika
Güncel

New York Türkevi'nde "Yenilik İmkan Sağlar" Paneli

New York Türkevi\'nde "Yenilik İmkan Sağlar" Paneli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: "Engelsiz bir çocuk için ne hayal ediyorsak, aynı şeyi engelli çocuklarımızla paralel götürmek istiyoruz" "Bugün BM'de yapılması planlanan konuları dinlediğim zaman, Türkiye’nin ne kadar ileriden gittiğini görmenin sevincini yaşıyorum" UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Regina De Dominicis: ''Türkiye çocuk ölümlerinin çok hızlı azalmasında gösterdiği başarıdan dolayı gurur duymalı''

24.09.2013 03:12

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Engelsiz bir çocuk için ne hayal ediyorsak, aynı şeyi engelli çocuklarımızla paralel götürmek istiyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler 68. dönem Genel Kurul etkinlikleri çerçevesinde New York'ta bulunan Şahin, "engelliler için bin yıl kalkınma hedeflerinin ve uluslararası kabul edilen diğer kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi" konusunda New York Türkevi'nde düzenlenen "Yenilik İmkan Sağlar" panelinde konuşma yaptı.

Türkiye'de engellilerin toplumsal erişimliliğini artırma yolunda bakanlık ve diğer yardımcı kuruluşlar olarak yapılan çalışmaları dile getiren Şahin, "Engellilere yönelik yapılacak hizmetlere batı 'sosyal gereklilik' diyor. Bu konu, bizim inanç ve kültürümüzün de verdiği bir sorumluluktur. Bu bizim için, genetik kültür ve tarih kodlarımızda olan bir gerçektir" ifadesini kullandı.

Şahin, zamanın koordinasyon zamanı olduğuna dikkati çekerek, engelliler konusunun birlikte çalışmalar gerektirdiğini, bakanlığıyla bu konuda ortak çalışama yürüten kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

"Her savaş yeni engelliler doğuruyor" diyen Şahin, özellikle savaş bölgelerindeki engellilerin yardıma en muhtaç olan grubu oluşturduğunu anlattı.

Şahin, bu konuda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriyelilerin sığındığı mülteci kamplarında kötü şartlarda yaşama tutunmaya çalışan engelli çocuklarla ilgili söylediği, "Onların da güneşi görmeye hakları var" sözüne yer verdi.

-"1. Lig'deki ülkelerle aynı kategoride yerimizi alıyoruz"-

Engelliler konusundaki çalışmalara verdikleri hızla Türkiye'nin 1. Lig'deki ülkelerle aynı kategoride yerini aldığını bildiren Şahin, bu konuda kurumsal altyapının güçlenmesi gereğini belirtti.

"76 milyonun kardeşliği üzerinde, kadın, erkek, yaşlı, genç, engelli, engelsiz doğan her insanın eşrefi mahlukat olarak onurlu yaşam mücadelesinde yanında olmalıyız" ifadesini kullanan Şahin, bu konuda eğitimin önemli rol oynadığını kaydetti.

Bakan Şahin, engellilerin eğitime erişiminde mevcut durumu 4 katına çıkardıklarını, 40 bin engelli çocuğun temel eğitim imkanına kavuşmasını sağladıklarını ve üniversiteye gitmeleri yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı. Şahin, anne ve bebek ölüm oranlarında da AB standartlarında olduklarını, "işitme engeli" gibi erken teşhis ile önlenebilecek problemleri çözmede yüzde 85 oranında çocukların erken sağlık taramasından geçirilebildiğinin altını çizdi.

"Eğer sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek istiyorsanız engellileri de bunun içine almalısınız" değerlendirmesinde bulunan Şahin, son iki yılda 14 bin engellinin devlet memuru olmasını sağladıkları bilgisini verdi.

Şahin, her ilde, engelliler için komisyonlar kurulduğunu anlatarak, "Engelliler adına engelsizlerin karar verdiği bir organizma olmayacak" ifadesini kullandı.

Şahin, en önemli işlerden birinin de verilerin güncellenmesi ve uluslararası boyutta birleştirilmesi olduğunu dile getirerek, "2015 planlarımızı çalıştık. Engellilerimizin teknolojiden de faydalanabileceği bir ortam hazırlamalıyız. Engelsiz bir çocuk için ne hayal ediyorsak, aynı şeyi engelli çocuklarımızla paralel götürmek istiyoruz. Bugün BM'de yapılması planlanan konuları dinlediğim zaman, Türkiye'nin ne kadar ileriden gittiğini görmenin sevincini yaşıyorum."

-"Türkiye gurur duymalı"-

Öte yandan, BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Kamal Malhotra, UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Regina de Dominicis, Vodafone Türkiye Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti, Garanti Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı Elif Güvenen, Alternatif Hayat Derneği (AYDER)  Başkanı Ercan Tutal ve Apple Eğitimcisi Mark Coppin de yaptıkları konuşmalarda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın engelliler için geliştirdiği programlardaki başarıları ve kendi kurumlarının bakanlık ile bu konuda yaptığı ortak çalışmaları anlattı.

Türkiye'nin engelliler konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle bahseden UNDP Türkiye Temsilcisi Malhotra ve UNICEF Temsilci Yardımcısı Dominics, Türkiye'nin bu alandaki tecrübe ve başarılarının diğer ülkelere örnek teşkil edecek düzeyde olduğunu,  Türk insanının engellilere yardım etmenin en iyi yolu bulmada ise rehberliğe ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

UNICEF adına konuşma yapan Regina de Dominics, "Türkiye çocuk ölümlerinin çok hızlı azalmasında gösterdiği başarıdan dolayı gurur duymalı" derken, 1990'lı yıllarda binde 70 oranında bulunan bebek ölümlerinin bugün binde 15'e düştüğünü belirtti.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci ise engelliler için yeniliklerin önemine vurgu yaparak, engelli oranının yüzde 12 olduğu Türkiye'de, engellilerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunun ülkenin genel problemi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

"Vodafone, Türkiye'de bu konudaki ihtiyaçları araştırdı ve yeni servisler geliştirdi" ifadesini kullanan Keçeci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bu doğrultuda yürüttükleri faaliyetlere değindi.

Keçeci, "İlk olarak engellilerin sosyal hayata bağlanması üzerine çalışıyoruz. Vodafone Türkiye Vakfı olarak 2008'de bu projeye başladık. 2 binden fazla engelliye ulaştık. Engelliler için yüzde 25 özel iletişim vergisini de kendimiz ödüyoruz" dedi. Keçeci, sanat alanında engelliler için yaptıkları yatırımları da anlattı.

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti de her şirketin bir kurumsal ve sosyal rolü olması gerektiğini belirterek, amaçları arasında engellilerin toplumla olan iletişimini sağlamak ve bilincini üst seviyeye çıkarmak gibi konuların da bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de bu konuda ilk defa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak bir çalışma geçekleştirdiklerini ifade eden Bergeretti, bütün bayilerinin engellilerin ulaşabileceği altyapıya sahip olduğunu vurguladı. Peugeot Türkiye Genel Müdürü,  programlarının ana hatlarını eğitim, uyum ve uygulama şeklinde aşamalandırdıklarını belirtti.

AYDER Başkanı Ercan Tutal ise "bakanlıkla çalışan tek sivil toplum örgütü" olarak BM'yi takip eden eski bir dernek olduklarını anlatarak, "Gönüllüleriniz varsa, dünyayı değiştirebilirsiniz, bu bizim mottomuz" diye konuştu. Tutal, bu alanda daha çok özel şirketler ilgi gösterirken kendileri gibi sivil toplum örgütlerinin azınlıkta kalmasına dikkati çekti.

Engellilerin teknolojiye ulaşmalarını kolaylaştırmak için görsel ağırlıklı bir sunum yapan APPLE firması eğitimcisi Mark Coppin ise Tekno kampların önemine dikkati çekti. Ürünlerinin engelliler tarafından da rahatça kullanılabilmesi için  yaptıkları altyapı faaliyetlerini anlatan Coppin, engelli gençlerin yetiştirilmesinde teknolojiye ulaşılabilirliğin önemine de vurgu yaptı. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel New York Türkevi'nde 'Yenilik İmkan Sağlar' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement