Organ Bağışı Haftası - Dr. Erol Emre Ömür - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışı Haftası - Dr. Erol Emre Ömür

Siirt Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Erol Emre Ömür, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklamada bulundu.

08.11.2017 20:14

Siirt Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Erol Emre Ömür, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklamada bulundu.

Türkiye'de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası kutlandığını anımsatan Ömür, organ bağışının vatandaşların bilinçlendirilmesi gereken konular arasında yer alması gerektiğini ifade etti.

Ömür, şunları kaydetti:

"Her yıl yaklaşık 5 bin vatandaşımız organ nakil hissesine sıraya girmektedir. Yaklaşık 2 bin kişi organ bulamadığı için hayatını kaybetmektedir. Türkiye'de 25 bin 200'e yakın kayıtlı hastamız organ nakli konusunda sıra beklemektedir. Maalesef bunların da çoğu böbrek nakli bekleyen vatandaşlarımızdır. Ülkemizde 60 bin tane diyaliz hastası var. İlimizde 277 tane diyaliz hastamız mevcut. Sadece 107'si böbrek bekleme listesinde bekliyor. Çünkü fonksiyonu bozulan organın yerine başka bir organ koyamıyoruz maalesef. Canlılardan ve kadavralardan nakil yapılabiliyor. Canlılardan yapılabilmesi için rıza şart ve 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Kadavralardan yapılan organ naklinde ise mutlaka ailelerin rızası gerekiyor."

Nakillerde Türkiye'de özellikle karaciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak nakilleri ön planda ve bunların son derece başarılı yapıldığını vurgulayan Ömür, şöyle devam etti:

"Avrupa'da 1 milyon kadavradan yüzde 18 oranında nakil çıkarken Türkiye'de bu oran 3.6'dır. Organ bekleyen kişi sayısı 2012 verilerine göre 22 bindir. 22 binden 3 bin 220 tanesi nakille sonuçlanmıştır. Türkiye'de 299 bin tane kayıtlı sıra bekleyen hasta var. Güneydoğuda bu sayı 11 bin 222, Siirt ilinde ise 260'tır. Beyin ölümü gerçekleşen vakalarda Türkiye'de bin 645 vakadan sadece 453'ü nakil için izin vermiş. Güneydoğuda beyin ölümü gerçekleşen 122 vakadan sadece 21'i izin vermiş. Siirt ilimizde 3 beyin ölümünden sadece bir tanesine izin verilmiş."

Organ Bağışı Haftası - Dr. Erol Emre Ömür
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Organ Bağışı Haftası - Dr. Erol Emre Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement