Pakistan'da Engeller Tika ile Aşılıyor - Son Dakika
Güncel

Pakistan'da Engeller Tika ile Aşılıyor

Pakistan\'da Engeller Tika ile Aşılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Pakistan İslamabad’da bedensel ve zihinsel engelli insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdi.

08.12.2015 15:34

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Pakistan İslamabad'da bedensel ve zihinsel engelli insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdi.

Pakistan'da TİKA engelli vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği projelerle engelli bireylerin topluma kazandırılmasına ve iyi koşullarda yaşamasına katkı sağlıyor. İslamabad'daki Umut Işığı Derneği bedensel ve zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü bir merkez olarak görev yapıyor. TİKA merkeze gelmekte zorluk çeken çocukların eğitime devam edebilmesi için servis aracı desteğinde bulundu. Merkeze kayıtlı 6-17 yaşları arasında 75 engelli çocuk bulunuyor. TİKA tarafından temin edilen araç, aileleri tarafından merkeze getirilemeyen 15 gündüzlü çocuğa hizmet edecek. Servis aracı Türkiye İslamabad Büyükelçisi Babür Girgin'in katıldığı bir törenle merkeze teslim edildi.

TİKA ve Pakistan Su Forumu işbirliğinde Faysalabad'da fiziksel engelli kişilerin yararlanacağı 50 adet engelli ortak kullanım alanı inşa ediliyor. Ortak kullanım alanlarının yarısı evlerde yarısı da okullarda hizmet verecek. 50 engelli ortak kullanım alanının 2016 yılı başlarında tamamlanması planlanıyor.

Peşaver merkezli Ekber Bakım Merkezi zihinsel ve fiziksel engelli çocuklara ve özellikle de serebral palsi hastası çocuklara fizik tedavi ve bazı destek gereçleri ile hareket özgürlüğü sağlamayı amaç edinmiş ve bu alanda başarılı çalışmalar yürüten bir kuruluş olma özelliği taşıyor. Merkezin terapistleri TİKA'nın desteği ile Türkiye'nin bu alandaki bilgi birikiminden faydalanma şansı edindi. Türkiye'nin bu konudaki gönüllü kuruluşu olan Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nden uzman bir heyet Peşaver'deki Ekber Bakım Merkezini ziyaret ederek engelli çocukların fizik tedavisinde geliştirdikleri iyi uygulama örneklerini Pakistanlı meslektaşları ile paylaştı. Önümüzdeki aylarda Ekber Bakım Merkezinin terapistlerinin Türkiye'deki SERÇEV ve diğer uzman kuruluşları ziyaret etmesi planlanıyor.

TİKA 2014 yılında Pencap'ın kırsal bölgelerinden Wasawewala ve çevresinde yaşayan 51 yürüme engelli yetişkine tekerlekli sandalye sağlamıştı. Yine aynı yıl Rehabilitasyon Tıbbı Ulusal Merkezine engelli çocukların ameliyat sonrası taburcu olma sürelerini kısaltan sistoskop cihazı hibe edildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Pakistan'da Engeller Tika ile Aşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement