Parkometre Uygulamasına Tepki Büyüyor! - Son Dakika
Güncel

Parkometre Uygulamasına Tepki Büyüyor!

Parkometre Uygulamasına Tepki Büyüyor!

Şanlıurfa'nın birçok yerinde hayata geçirilen 'Parkometre' uygulamasına halkın tepkisi giderek büyüyor.

03.12.2014 12:05

Şanlıurfa'nın birçok yerinde hayata geçirilen 'Parkometre' uygulaması Haliliye Belediye Meclis gündemine taşındı.

Uygulamanın Bahçelievler'de trafik sıkışıklığına sebep olduğu ve bazı vatandaşlara rahatsız meydana getirdiği belirtiliyor.

Haliliye Belediye Meclisi Aralık ayı meclis toplantısının birinci birleşimini gerçekleştirdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma Başkan Fevzi Demirkol başkanlık yaptı.

Yapılan açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi. İlk olarak başkanlıktan gelen teklifler ele alındı. Ayrıca hem AK Partili hem de DBP'li meclis üyeleri tarafından Bahçelievler sakinlerinin günlerdir tepki gösterdiği parkometre uygulaması gündeme getirildi. Başkan Demirkol, parkometre konusunu önümüzdeki günlerde yapılacak birleşime bıraktı.

HALİLİYE BELEDİYESİ'NİN ARALIK GÜNDEMİ

Başkanlık tekliflerinde şu gündem maddeleri ele alındı: "Haliliye Belediyesi ile Hilvan Belediyesi arasında 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18.maddesinin "p" bendi gereğince "Kardeş Belediye" olma konusu. İlçe sınırlarındaki mahallelerde bulunan halkın ortak kullandıkları eski veya yeni yapılan cami, vakıf, dernek, taziye evi, muhtarlık ve okulların acil ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılmak üzere Belediye Sosyal YardımYönetmeliği kapsamında inşaat malzemesi, halı, boya, kırtasiye vb. ayni yardımlarda bulunması konusu. Haliliye Belediyesi Meclisinin eylül ayında onayladığı Sosyal Yardım Yönetmeliğine istinaden çocuk evleri hizmet dönüşüm projesi kapsamında 18 bakıma muhtaç çocuğun ikamet edilmesine esas olmak üzere Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından kiralanacak olan üç adet evin düzenlenecek protokol dâhilinde yıllık kira bedellerinin sosyal yardım kapsamında belediye tarafından karşılanması konusu." Meclis üyeleri bu konuların gündeme alınmasına oy birliğiyle karar verildi.

PARKOMETRE UYGULAMASI İLERİKİ GÜNLERE BIRAKILDI

Toplantı daha sonra meclis üyelerinden gelen yazılı soru önergelerinin görüşülmesiyle devam etti. Hem AK Partili hem de DBP'li Haliliye Meclis Üyeleri tarafından verilen Bahçelievler'deki 'Parkometre' uygulamasıyla ilgili yaşanan trafik sıkışıklığı ve halkın rahatsızlığıyla ilgili önergeler birleştirildi. Başkan Demirkol, daha sonraki birleşimlerde konunun tekrar ele alınacağını söyledi. Toplantı imar komisyonuna havale edilen konular ve komisyonlardan gelen raporların okunmasıyla devam etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEPKİ YAĞIYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, parkometre uygulamasını araçların cam sileceklerinin arasına sıkıştırarak duyurduğu ilanının dağıtılmasından bu yana özellikle sosyal medyada çığ gibi tepki büyüyor. Bahçelievler esnafından bir kısmı başka bölgelerden ücretsiz olduğu için kendi işyerlerinin önüne park yapılmasından rahatsızdı. Parkometre uygulamasına sıcak bakıyordu esnaf. Ancak belediye öyle bir tarife uyguladı ki ne esnafı ne evlerde oturanları ne de bu bölgeye alış veriş yapmaya gelenleri memnun edecek cinsten. Üstelik tepki sadece Bahçelievler sakinleriyle de sınırlı kalmıyor. Mevcut parkometre uygulamasının olduğu bölgelerde de esnaftan alınan günlük 5 liranın kaldırılıp yerine normal vatandaş gibi ücret alınmaya başladığı öğrenildi. Turistlere de daha pahalı bir tarife uygulanacak. Belediye yeni uygulamanın duyurusunu yaparken asıl niyetini de yaptığı bir yanlışlıkla ele verdi. İşte sosyal medyada belediyeye gösterilen tepkiler…

'BİNALARDAN ZATEN OTOPARK PARASI ALINMIŞTI'

İbrahim Halil Şeker: "Şanlıurfa büyükşehir belediyesinden bir saçmalık daha! Parametre! Evet PARAMETRE!!!!! PARKOMETRE değil parametre diye yazarak milletle alay edip dalga geçiyorlar. Densizliğin bu kadarına da pes. Hava vergisi de alacaklar artık."

Osman Taplamacı: "Neye göre hangi yasanın hangi kanunun hangi maddesine göre bu uygulamayı yapıyorlar acaba..? Ana artel ve çok yoğunluğun olduğu cadde ve bölgeleri anladık tamam trafik yoğunluğunu azaltmak için yapıyorlar ama ara sokak ve tali yollardan ne istiyorlar..? Düşünün aracınız evinizin önünde duruyor ilk 1 saat 3 lira 24 saat aracınızı kullanmadınız günlük 26 lira ücret ödeyeceksiniz. İş yerinize geldiniz sabah 8, akşam 8'e kadar 12 saat 14 lira park ücreti ödeyeceksiniz. Arada işiniz icabı şehirde farklı yerlere kısa süreli parkları da hesaplarsak..? En azından bu bildiriye göre böyle anlaşılıyor. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama var da biz bilmiyorsak bilen biri anlatsın da öğrenelim"

M. Şahin Türkmenoğlu: "Üzülmüyorum desem bana kızar mısınız duyarlı olan vatandaşlarım. Evet içinde yanmayı hak etmeyenler var ama bırakın biraz canları yansın ki yanlışın ne demek olduğunu anlasınlar. Hak ettikleri buydu herkes zarara uğramaya başladı mı viyak viyak cırtlak sesler duymaya başlarız."

İbrahim Halil Kılçık: "Evimin önüne park ettiğim aracımdan ücret alabilecek babayiğit varsa buyursun gelsin."

Ahmet Çankaya: "Bence artik saçmalamaya başladılar."

Sabri İşçi: "Bahçelievler Cengiz Topel Caddesi ve 9. Sokak. Zamanında yapı ruhsat aşamasında her binadan otopark bedeli olarak belirli miktarda para tahsil edilmiştir. Fakat bu tahsil edilen paralar otopark yapımı şeklinde geri dönmemiştir. Hukuken bu parayı başka yere harcamak suçtur. Kamuya ait yerlerden halktan para toplamak da suçtur. Hukukçular bunu daha iyi bilirler. Bilirkişi bir rapor düzenleyip yargıya taşırsa bu uygulama hiç tereddütsüz kalkacaktır."

Emrah Doğan: "24 saat evin önünde aracın durursa 26 TL park parası ödeyeceğiz. Peki aracımıza bir zarar ziyan gelirse belediye Belsan karşılayacak mı?

Volkan Durak: "Araban varsa, sokağa park ediyorsan kirasını da ödeyeceksin tabi. Ben şimdi bir araba büyüklüğünde bir mal koysam sokak ortasına orada öyle kalsa olur mu? Bir dolap yaptırırım altına tekerlek koyarım olur bana depo."

Frzn Klc: "İşyeri Divanyolu caddesinde olanlardan sabah park ederken 5 TL alınıyordu, verilen makbuzda da 'esnaf' yazıyordu. Artık Divanyolu esnafı ve bizim gibi devlet memurları da ya günlük 10 lira vereceğiz ya 500 m2 alana 100 araç sığdırmaya çalışan sokak arası küçük otopark bulacağız, ya uzağa park edip 500 metre yürüyeceğiz, ya da aktar dönder, ring yap, tur at, biraz yürü derken işe 1.5 saatte varacağız."

BELEDİYE SKANDALI "PARAMETRE" YAZARAK DUYURDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, özellikle Haliliye Belediyesine bağlı Bahçelievler semtinde dağıttığı ilanda Parkometre yerine "Parametre" yazdı. Yapılan duyuruda, "Halkımızın Dikkatine!!!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ulaşım Dairesi Başkanlığı UKOME Üst Kurulunun 06.08.2014/3 Sayılı Kararına İstinaden, 01.12.2014 tarihinden itibaren yol kenarlarındaki kısa, sabit ve uzun süreli araç park ücretleri aşağıda belirtilen tarife üzerinden ücretlendirilecektir. Halkımıza duyurulur..." denildi.

Belediye, parkometre yerine parametre yazarak ücretleri de açıkladı. 1 aralıktan itibaren yürürlüğe girecek bütün sokak ve caddelerin yarım saate kadar 2 TL, bir saate kadar 3 TL, devam edecek süre için her saat 1 TL olarak belirlendi. Tarihi ve turistik bölgelerin ücretleri yarım saat 3 TL, bir saate kadar 5 TL, devam edecek saat başı 2 TL. Turizm otobüslerine yarım saat 5 TL, bir saat 15 TL. Minibüs yarım saat 5 TL, bir saate kadar 10 TL.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Parkometre Uygulamasına Tepki Büyüyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement