Ekiz'den 'Patates' Fiyatlarına Dair Açıklama - Son Dakika
Güncel

Ekiz'den 'Patates' Fiyatlarına Dair Açıklama

Ekiz\'den \'Patates\' Fiyatlarına Dair Açıklama

Nevşehir'in Ziraat Odası Başkanı Ekiz, patates fiyatlarının sabitlendiğini söyledi.

28.01.2014 12:10  Güncelleme: 11:25

Türkiye'de patates üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan Nevşehir'de patates fiyatlarının sabitlendiği ve depolardan çıkışların devam ettiği bildirildi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda patates fiyatlarında aşırı bir yükselme olmadığını ve fiyatların sabitlendiğini söyledi.

Kentteki depolardan patates çıkışlarının sürdüğünü, çiftçilerin de patatesin ulaşmış olduğu değerden dolayı memnun olduğunu belirten Ekiz, "Şu anda fiyatlarda aşırı bir yükselme yok. Bakanlık yetkililerinin gelip tespitleri yapıp gittikten sonra fiyatlar 1 lira 80 kuruş ile 2 TL arasında seyretmekte. Patatesin depo çıkışları bu fiyatlardan devam ediyor. Fiyatların düşmesini istemiyoruz, çünkü çiftçilerimiz borçlarını ödeyecek ve yüzleri de gülecek." dedi.

Ekiz, Nevşehir ve Niğde'deki depolardaki patateslerin Nisan ayındaki patates hasadına kadar iç piyasanın talebini karşılayabilir düzeyde olduğunu anımsattı.

Patates fiyatlarının yükselmesinin ardından patates ithalatının gündeme geldiğini vurgulayan Ekiz, şöyle konuştu:

"Patates ithalatı çiftçinin ölümü demektir. Türk çiftçisine vurulacak en büyük darbe ithalattır. Bunu gündeme getirenler, çiftçinin girdilerini azaltmayı, üretimini artıracak tedbirleri almayı düşünmesi daha iyi olur. Zira bizim çiftçimiz Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve çevremizde patates üreten ülkelerle rekabet edebilecek durumda değil. Çünkü bizim çiftçilerimizin girdileri çok pahalı. Öncelikle bunun gündeme alınması ve çiftçinin üretim gücünün desteklenmesi lazım. Bir diğer konuda arz talep dengesini sağlayacak ürün planlamasını mutlaka gündeme getirmeliyiz. Toprak toplulaştırmasıyla da birlikte teknik tarımı teşvik için çaba sarf etmeliyiz."

Patates ihracatının 2013'de en yüksek rakama ulaşıldığını belirten Ekiz, Nevşehir'den sadece Suriye, Irak ev Balkanlara yaklaşık 34 bin ton patates ihracatı yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğunu, geçen yıl 3,5 milyon ton üretim olduğunu ifade eden Ekiz şöyle devam etti:

"Geçen yıl 300 bin ton civarında patates ihracatı. Bununda çoğunluğu Irak ve Suriye'ye yapıldı. Üretimi düşük gösteren sebeplerden biri de ihracattaki artıştır. İç piyasaya verilen patatesten 300 bin ton ihracata gittiği için arz dengesi düşük olarak oraya çıktı. Ama geçen sene 3 buçuk milyon tonluk üretim oldu. Bir de 300 bin tonluk ihracat da gerçekleşince açık büyüdü ve fiyatlar ondan dolayı yükseldi. Ama şu anda yine de Türkiye'nin patates ihtiyacı karşılamada sorun yok." - Nevşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekiz'den 'Patates' Fiyatlarına Dair Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement