Petrol Fiyatlarında Libya'nın Etkisi - Son Dakika
Güncel

Petrol Fiyatlarında Libya'nın Etkisi

Petrol Fiyatlarında Libya\'nın Etkisi

Libya Savaşı ve Ortadoğu da ki Karışıklıklar Petrol Piyasasını Sarsmaya Devam Edecek.

28.03.2011 10:38

Ortadoğu da ham petrol zengini ülke olan Libya'nın Türkiye ekonomisi üzerinde ki etkisi konuşuldu.

Ortadoğu da ki karışıklıklar ve halen devam eden Libya savaşı'nın meydana getirdiği benzin zamlarına ilişkin Konya Nadir Avcan Petrolleri Genel müdürü Temel Peker açıklamalarda bulundu.

Peker " Türkiye petrol olarak ham petrolün %95'ini ithal eden bir ülke konumundadır. Tabii ki Libya'da bölgesinde ham petroldeki kalitesinden dolayı hem de ham petrol üreticisi açısından çok ciddi ham petrol piyasasında etkili olan bir ülkedir. Ham petrol piyasasını da kendi içerisinde katile olarak ayrıştırabiliriz. Libya da çıkan ham petrol dünya da en kaliteli petrol konumunda. Orta doğuda ki karışıklıklar dünya üzerinde ki ham petrol üreticilerini etkileyen veya etkilemeyen fark etmez, arz talep dengesinden dolayı fiyatların artmış olduğu bunun yanında yine sonuçta ham petrol pazarı ülkemizde ve dünya da petrolün sadece akaryakıtta değil farklı alanda da kullanılan bir ürün olmasından dolayı bu noktada fırsatçılık meydana geldiğini de çok açık ifade edebiliriz.'' Dedi.

PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDECEK

Orta doğuda ki savaşların ve kargaşanın fiyatları yansımasını da değerlendiren Nadir Avcan Petrolleri Genel müdürü Temel Peker " Libya ve Ortadoğu da meydana gelen olaylar yüzünden benzin fiyatlar arttı ve buna endeksli olarak doların artması meydana geldi. Bundan dolayı ülkemizde petrol rakamlarında yüksek fiyatta artış devam ediyor. Libya'da ki bu savaş ortamı sonuçlanana kadar da bu artış devam edecektir.'' Diye belirtti.

PETROL'DEN ALINAN VERGİLER YÜKSEK

Peker; Japonya'da meydana gelen deprem akaryakıtta çok fazla bir etki sağlamadı buna nazaran döviz ve faiz oranlarında geriye düşüldüğünü gördük dedi. Peker " Dünya üzerinde artık global bir ekonomi içerisindeyiz. Türkiye serbest piyasa ekonomisi ile yürüyen bir ülke Dünya'da ki bütün gelişmeler ister istemez bizleri de etkileyecektir ve şuanda etkilemeye devam ediyor. Bunun yanında ham petrol fiyatlarının düşmesi bizim akaryakıt fiyatlarında çok büyük düşüşlerin olacağı manasına gelmiyor. Çünkü bu noktada şöyle bir durum var Türkiye deki akaryakıt fiyatında ki alınan vergilerin çok yüksek olması ve yıllık bütçe açıklandığında akaryakıt gelirinden elde edilen rakamların en üst seviyede olduğunu görebiliriz nedeni ise ÖTV sini hemen aldığı ve devletin kasasına hemen sıcak para olarak giren ürünlerden bir tanesi akaryakıttır'' diye konuştu.

Petrol fiyatlarında kısa sürede bir düşüşün meydana gelmeyeceğini ifade eden Nadir Avcan Petrolleri Genel müdürü Temel Peker; "Şu anda akaryakıt zamlarında bir düşüş gözükmüyor. Uzun vadede yeniden bir program yapılıp ancak o şekilde çözülebileceği gözüküyor. Kısaca özetleyecek olursak petrol fiyatlarında ki yüksekliğin nedeni vergilerin yüksek olmasıdır. Ve şu durumda gündemin en sıcak olduğu anlardayız. Önümüzde ki günlerde bu artışlar daha da devam edecektir.''

ZEDHABER(KONYA

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Petrol Fiyatlarında Libya'nın Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement