Rize Kaçak Yapı Sahipleri Sınır Tanımıyor; Dere Yataklarında İnşaatlar Başladı Hd - Son Dakika
Güncel

Rize Kaçak Yapı Sahipleri Sınır Tanımıyor; Dere Yataklarında İnşaatlar Başladı Hd

Rize Kaçak yapı sahipleri sınır tanımıyor; dere yataklarında inşaatlar başladı HDKaçak yapı sahipleri sınır tanımıyor;

19.09.2018 11:02

Rize Kaçak yapı sahipleri sınır tanımıyor; dere yataklarında inşaatlar başladı HDKaçak yapı sahipleri sınır tanımıyor; dere yataklarında inşaatlar başladı

TÜRKİYE genelinde başlatılan 'İmar Barışı' ile 31 Aralık 2017'den önceki yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen kişilerin inşa ettiği kaçak yapıların yıkımının sürdüğü Doğu Karadeniz'de, bir yandan da yeni kaçak inşaatlar yükseliyor. Yayla, mera ve özel koruma statülerine sahip alanlara yapılanların ardından dere yataklarına da inşaat yapılmaya başlandı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen ve yerli-yabancı turistlerin akınına uğrayan Rize'nin Fırtına Vadisi'nde, dere yatağına, otel, pansiyon, restoran ve otopark inşa edilmeye başlandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi ekipleri, dere yataklarındaki kaçak yapılarla ilgili harekete geçti, yasal işlem başlattı.

Türkiye'de getirilen 'İmar Barışı' uygulaması, Doğu Karadeniz'de yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapı sahiplerini harekete geçirmişti. Ayder Yaylası ve Uzungöl Turizm Merkezi başta olmak üzere kaçak yapı sahipleri, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapıları için İmar Barışı başvurularını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan yaylacılar, Yapı Kayıt Belgesi alıyor. İmar Barışı ile Doğu Karadeniz'de kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı kişilerde, yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü ve belediye ekipleri kaçak inşaatlarla ile ilgili tutanaklar tutarak yasal işlemler başlatmıştı.

YIKIMLAR SÜRERKEN DERE YATAKLARINA İNŞAATLAR BAŞLADI

Doğu Karadeniz'de neredeyse tüm yaylalarda inşaat sesleri arasında yükselen kaçak yapılar için harekete geçildi. Türkiye genelinde başlatılan 'İmar Barışı' ile 31 Aralık 2017'den önceki yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen kişilerin inşa ettiği kaçak yapılar için yıkım kararı alındı. Yıkımların sürdüğü Doğu Karadeniz'de, bir yandan da yeni kaçak inşaatlar yükseliyor. Yayla, mera ve özel koruma statülerine sahip alanlara yapılanların ardından dere yataklarına da inşaat yapılmaya başlandı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen ve yerli-yabancı turistlerin akınına uğrayan Rize'nin Fırtına Vadisi'nde, dere yatağına, otel, pansiyon, restoran ve otopark inşa edilmeye başlandı. Dere yataklarının daraltıldığı, karayolu kenarlarına sıfır noktaya yapılar inşa edildiği Fırtına Vadisi'nde inşaat sesleri yankılanıyor.

YIKIMLARI GÜNDEMDE

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi ekipleri, dere yataklarındaki kaçak yapılarla ilgili harekete geçti. Kaçak yapıları tespit eden ekipler, yasal işlem başlattı, savcılıklara suç duyurusunda bulundu. İnşaatların yapılan tespitlerinde temellerinin dere yataklarına oturtulduğu, karayolu güvenliğini tehlikeye düşürdükleri belirlendi. Tespit edilen kaçak yapılarla ilgili yıkım kararı alınacağı belirtildi. Ancak, yasal işlemlere rağmen kaçak yapı inşaatlarının sürdüğü gözlendi. Bölgede, şiddetli sağanak yağışlar sonrası meydana gelen sel ve heyelanlarda gündeme gelen dere yataklarındaki yapılar oluşturdukları tehlike ile tartışılıyor.

GÜLTAN DERE YATAKLARI İŞGAL ALTINDA

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Metin Gültan, Fırtına Vadisi'nde yoğun yapılaşmaya dikkat çekti, Sayın cumhurbaşkanımız, 'Ayder'i kirlettik, rezil ettik' demişti. Şimdi de Fırtına Vadisi maalesef kirlenmeye devam ediyor. Her taraf inşaat olmuş vaziyette. Ayder için bir takım çalışmalar yapılıyor ama illa ki bir yerler bozulduktan sonra mı bu çalışmaların yapılması lazım Derelerin içlerine kadar girmişler, dere yatakları işgal edilmiş durumda. Buna dur denilmeli dedi.

CANBAZ DERE İÇERİSİNDE YAPILAŞMA OLMAZ

Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hızır Canbaz da Rize'nin yılda 2 milyona yakın turisti ağırladığını belirterek artan ihtiyaçlara cevap verilmesini gerektiğini ancak bunun yönteminin derelerin içerisine insan hayatını tehdit edercesine yapılaşma olmadığını söyledi. Canbaz, Oldu bittiye getirilerek veya siyasi konulara yenik düşülerek yapılan yapılaşmaya şiddetle karşıyız. Biz bu konularla ilgili tereddütlerimizi ilgililere bildirdik. Dünyada bu tarz turizm yapan yerlerin örnekleri var. Bunları örnek alarak doğru yapılaşma yapılabilir. Doğaya uygun, insan hayatına önem veren bir yapılaşma en uygun olanıdır diye konuştu.

Rize Kaçak Yapı Sahipleri Sınır Tanımıyor; Dere Yataklarında İnşaatlar Başladı Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Kaçak Yapı Sahipleri Sınır Tanımıyor; Dere Yataklarında İnşaatlar Başladı Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement