Romanların Sorunları "Hepimiz Biriz" Panelinde Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Romanların Sorunları "Hepimiz Biriz" Panelinde Konuşuldu

Romanların Sorunları "Hepimiz Biriz" Panelinde Konuşuldu

Edirne'de gerçekleştirilen panele, Bulgaristan ve Yunanistan Roman dernekleri temsilcileri de katıldı.

17.09.2013 13:10  Güncelleme: 13:31

Edirne Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi ile Edirne Roman Derneği (EDROM) işbirliğinde düzenlenen "Hepimiz Biriz" panelinde, Romanlar sorunları ele alındı.

Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, panel öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşayan Romanlar'ın Avrupa'da yaşayan Romanlara kıyasla kat kat önde olduklarını söyledi.

Avrupa'daki Romanlar'ın azınlık statüsünde olmasına karşın Türkiye'de Romanlar'ın vatandaş statüsünde olduğunu vurgulayan Özkan, "'Türkiye'de yaşayan Romanlar'ın vatandaşlık sorunu olmasa da eğitim ve ekonomi alanlarında sorunları var. Romanlar açısından Türkiye'nin çözmesi gereken sorun Avrupalı'nın çözmesi gereken sorundan daha kolay" dedi.

AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yalçın Yıldırım ve Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Mehmet Polat'ın Romanlar konusunda yapılan çalışmalar ve projeler konulu sunumunun ardından, EDROM Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy'un yönettiği "Hepimiz Biriz" Paneli'ne geçildi.

Yunanistan Gümilcine Roman Derneği yöneticisi Dimitros Hristos, Türkiye'deki Romanlar'ın hak ve eşitlik bakımından Yunanistan'da yaşayan Romanlar'dan çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Yunanistan'da Romanlar'a değer verilmediğini ileri süren Hristos, "Yunanistan'da bizi unuttular. Gelin de Roman vatandaşların yaşadıkları yeri görün. İçler acısı. Hem de Gümilcine'nin göbeğinde oturmamıza rağmen bizi kimse görmüyor. Sadece oy zamanı geliyorlar, söz verip gidiyorlar" diye konuştu.

Bulgaristan'daki bir Roman derneğinin yöneticisi Kadrin Hasanov da, Bulgarsitan'da da Romanlar'ın azınlık sayılmadığını ancak temsil konusunda kendilerine şans tanınmadığını savundu.

"Romanlar ötekileştirilmedi"

EDROM Başkanı Erdinç Çekiç ise AK Parti hükümetinin Roman sorunlarına eğilmesiyle Türkiye'de Romanlar'ın sorunlarının çözülmeye başlandığını belirtti.

Türkiye'de hiçbir zaman Romanlar'ın ayırım görmediğini, ötekileştirilmediğini ifade eden Çekiç, şöyle konuştu:

"Romanlar ülkemizde hep (bizim Romanlar, bizim çocuklar) olarak algılanmış, ötekileştirilmemiştir. Avrupa'da bu fazlasıyla var.  Elbette bir arada yaşamamıza rağmen bizim de sorunlarımız var. En başta eğitim. Eğitim sorunu daha sonraları ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor. Hükümetin 2009 yılından sonra attığı adımlarla bunların da kısa sürede çözüleceğine inanıyorum."

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Romanların Sorunları 'Hepimiz Biriz' Panelinde Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement