Satılık Köye Müjdeli Haber - Son Dakika
Güncel

Satılık Köye Müjdeli Haber

Satılık Köye Müjdeli Haber

Köyü Satılığa Çıkardıklarını Duyuran Köylülere Müjdeli Haber Geldi.

18.01.2011 14:26

Rize'nin Ardeşen ilçesi Eski Armutluk Köyü'ndeki kadastro çalışmaları sırasında orman vasfına alınan 60 yıllık arazileri ellerinden alındığı gerekçesiyle açtıkları davayı kaybeden ve 1 milyon 200 bin Lira mahkeme masrafını ödeyemeyecekleri için köyü satılığa çıkardıklarını duyuran köylülere müjdeli haber geldi. Orman Genel Müdürlüğü'nün teklifi ile Torba Yasa Tasarısı'na, 'Bu tür davalarda, davalı aleyhine vekâlet ücreti dâhil, yargılama giderine hükmolunmaz' maddesi eklendi. Geçmiş borçları da kapsayan yasanın yürürlüğe girmesiyle köylülerin borçtan kurtulacağı açıklandı.

Ardeşen ilçesi Eski Armutluk köyünde 2007 yılında yapılan kadastro çalışmalarında 401 köylünün 60 yıldır kullandığı araziler yeniden orman vasfına alındı. Karara itiraz eden köylüler Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Geçen ay sonuçlanan davada köylülerin kullanımında olan arazilerin orman olduğu kararına varıldı, üst mahkeme de kararı onadı. Davayı kaybeden 401 köylüye mahkeme ve bilirkişi masrafı olarak arazi parsellerine göre 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen rakamlarda toplam 1 milyon 200 bin lira borç çıkarıldı. Ancak parayı ödeyecek imkanları olmadığını belirten vatandaşlar, köy meydanına 'Satılık Köy' afişi asarak köyü satılığa çıkardıklarını duyurdu.

BORÇ SİLİNİYOR

Aslen Ardeşenli olan ve köylülerin sıkıntısını öğrendikten sonra konuyla ilgili araştırma yaptığını açıklayan Rize Barosu avukatlarından Harun Mertoğlu, köy sakilerine müjdeli bir haber verdi. Yaptığı araştırmada çoğu kimsenin henüz bilgisi olmayan bir gelişmeyi öğrendiğini ifade eden Mertoğlu, Orman Genel Müdürlüğü'nün teklifi ile Torba Yasa Tasarısına bu tür davalarla ilgili bir madde eklendiğini söyledi. Mertoğlu şu bilgiyi verdi:

"6099 sayılı yasanın 16'ıncı maddesi ile Kadastro Kanununun 36'ıncı maddesine eklenen 36/A fıkrası ile, 'Kadastro işlemi ile oluşan tespit ve kayıtların iptali için devlet veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt lehtarına karşı kadastro mahkemeleri ile genel mahkemelerde açılan davalarda, davalı aleyhine vekâlet ücreti dâhil, yargılama giderine hükmolunmaz' hükmü getirildi. Böylece vatandaş,avukatlık ücreti ve mahkeme masrafı ödemeyecek. Yasa Cumhurbaşkanının onayını beklemektedir. Bu yasa henüz infaz edilmemiş yargı kararlarını da kapsayacak. Böylece Eski Armutluk köyü sakinleri köyü satmak zorunda kalmayacak."

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ DOĞRULADI

Pazar Orman İşletme Müdürü Hilmi Yazıcı da, Orman Genel Müdürlüğü'nün Torba Yasa Tasarısı'na bu yönde bir madde eklettiğini, bunun yeni bir gelişme olduğu için kamuoyunun bu maddeden henüz bilgisi olmadığını söyledi. Yazıcı, yasanın onaylanması halinde eski Eski Armutluk Köyü sakinlerinin 1 milyon 200 bin Liralık borçtan kurtulacağını kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Satılık Köye Müjdeli Haber - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement