Saü'lü Akademisyenler "Antibakteriyel Ürün" Geliştirdi - Son Dakika
Güncel

Saü'lü Akademisyenler "Antibakteriyel Ürün" Geliştirdi

Saü\'lü Akademisyenler "Antibakteriyel Ürün" Geliştirdi

SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zengin: "Antibakteriyel ürünlerin tespiti için 700 madde denedik. Bunlardan sadece ikisinin etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık, onaylandı"

07.10.2013 18:49

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) bir grup akademisyen antibakteriyel ürün geliştirdi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Doç. Dr. Mustafa Zengin, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, hastane bakterilerine karşı etkili antibakteriyel ürün geliştirdi.

Laboratuar çalışmalarında ürünün mevcut antibiyotiklere göre bazı bakterilerde birkaç kat daha etkili olduğu tespit edildi. Elde edilen ürün, dezenfektan veya antiseptik olarak kullanılabilecek. Ürün kişisel bakım ürünlerinde, içme suyu ve havuzların dezenfektan işlemlerinde, oda temizleyicisi olarak sprey ve klima aracılığıyla kullanılabilecek.

Vücutta çeşitli nedenlerle oluşan veya bulaşan mantarlara karşı etkili olduğu tespit edilen ürün hayvan yetiştiricileri tarafından ahır ve kümeslerde bakteri, parazit - mantar mücadelesinde etkili bir şekilde kullanılabilecek ancak antibiyotik olarak kullanılabilmesi için canlı deneylerin yapılması ve gerekli izinlerin alınması gerekiyor.

SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ürünün 2.5 yıl gibi bir çalışma sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Antibakteriyel ürünlerin tespiti için 700 madde denediklerini dile getiren Zengin, şöyle konuştu:

"Bunlardan sadece ikisinin etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık, onaylandı. Uluslararası bir tekstil firmasında ürünün kullanımıyla ilgili ön çalışmalar ve deneyler sürüyor. Ürünün hammadde fiyatının çok düşük olması çok  değişik alanlarda kullanımına imkan sağlamaktadır. Ürünün ilaç olarak kullanımı için uluslararası firmaların çalışma yapması gerekiyor. Şu un için buna bizim imkan ve gücümüz yetmez. Ürünün antibiyotik olma potansiyelini belirledik. Kullanıma sokulmasıyla ilgili çalışmalara da destek verebiliriz."

Zengin, ürünün doğal ve yarı doğal hammedelerden çıkarılarak sentezlendiğini belirterek, tümüyle doğal antibakteriyal bir ürün geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saü'lü Akademisyenler 'Antibakteriyel Ürün' Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement