Türkiye Sinemasına Bakış - Son Dakika
Güncel

Türkiye Sinemasına Bakış

Türkiye Sinemasına Bakış

Hollanda Film Festivali'nde "Türkiye Sinemasına Bakış" etkinliği düzenlendi.

02.10.2012 14:03

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 400. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, İstanbul Film Festivali - Köprüde Buluşmalar ve Hollanda Film Festivali - Hollanda Film Buluşmaları işbirliği ile 26 - 30 Eylül 2012 tarihlerinde Hollanda Utrecht'te "Türkiye Sinemasına Bakış" konulu bir etkinlik düzenlendi.

İlki İstanbul Film Festivali-Köprüde Buluşmalar kapsamında 12 Nisan 2012 tarihinde düzenlenen Ortak Yapım Paneli'nin ikincisi 27 Eylül Perşembe günü Hollanda Film Görüşmeleri (Holland Film Meeting) kapsamında gerçekleşti. Holland Film Meeting yöneticisi Signe Zeilich Jensen ve Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün'ün ev sahipliğinde düzenlenen oturuma katılan konuşmacılar arasında İstanbul Film festivali Direktörü Azize Tan, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Uzmanı Selçuk Yavuzkanat, TRT Televizyon Daire Başkanlığı Başkan Yardımcısı Tuncay Yürekli, yönetmen ve yapımcı Semih Kaplanoğlu (Kaplan Film), dapıtımcı ve yapımcı Ersan Çongar (Bir Film), Hollanda Film Fonu Yöneticisi Ger Bouma, Hollanda Yapımcılar Birliği Başkanı Marjan Van Der Haan, Hollanda Kültür Bakanlığı Baş Danışmanı Maarten Mulder, Berlin Brandenburg Meidenboard fonu temsilcisi Teresa Hoefert de Turegano ile iki ülke arasında gerçekleşmiş ortak yapımlardan 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz' (Seyfi Teoman 2010) filminin yapımcısı Nadir Öperli (Bulut Film) ve ortak yapımcıları Titus Kreyenberg (Una Film), Stienette Bosklopper (Circe Films) bulunuyordu. Panelin ilk bölümünde ortak yapım şartları, yaşanan sorunlara çözümler tartışıldı. Ayrıca Türkiye film endüstrisi ve film yapımlarına destek konularında genel bilgi verildi. Yalnızca Türkiye ve Hollanda'dan sinemacılar ve kurum yöneticilerine açık olan panelin ardından, Türkiye'den ortak yapımcı arayan Hollanda projelerinin yapımcıları ile birebir toplantılar gerçekleşti.

Panelin ardından, İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar ve Nederlands Film Festival Holland Film Meeting ev sahipliğinde, düzenlenen açılış resepsiyonuna ortak yapım marketine seçilen tüm uluslararası yapımcılar ve festival konukları katıldılar.

Hollanda Film Buluşmaları ortak yapım görüşmelerine, Köprüde Buluşmalar projeleri arasından seçilen Ana yurdu (Senem Tüzen), Güneye Bakan Duvar (Kutluğ Ataman) ve Toz Bezi (Ahu Öztürk) projelerinin yönetmen ve yapımcıları Olena Yershova, Adam Iceberg (Ana yurdu), Yasemin Kutluğ (Güneye Bakan Duvar) ve Çiğdem Mater, Nesra Gürbüz (Toz Bezi) ortak yapım marketinde görüşmeler gerçekleştirdiler.

Hollanda Film Festival'inde 1929 yılından beri düzenlenen Cinema Militans Lecture etkinliğine konuşmacı olarak yönetmen ve yapımcı Semih Kaplanoğlu konuk oldu. İlgiyle izlenen konuşmanın ardından yapılan söyleşide Semih Kaplanoğlu izleyicilerin sorularını cevapladı. Bu konuşmanın metni Sight & Sound dergisi tarafından yayınlanacak. Ayrıca festival kapsamında yönetmenin 'Yumurta', 'Süt' ve 'Bal' üçlemesi gösterilirken, 1 Ekim Pazartesi günü sinema akademisi öğrencilerine de üçlemenin toplu gösterimi yapılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenen ve iki ülkenin kültürel ilişkilerinin gelişmesi açısından önemli bir adım olan 'Türkiye Sinemasına Bakış' etkinliği önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek yeni ortak yapımların da habercisi oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Sinemasına Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement