Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

İran temsilcisi Büyükelçi Najafi, ülkesinin nükleer programına yönelik eleştirilere yanıt verdi “Biz ambargo dilini değil diyalog dilini konuşmak istiyoruz”

12.09.2013 16:31

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan İran daimi temsilcisi Büyükelçi Reza Najafi, ülkesinin nükleer programına yönelik eleştirilere ilişkin, "Biz ambargo dilini değil, diyalog dilini konuşmak istiyoruz" dedi.

Ülkesinin, taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) ve güvence denetimleri antlaşmaları kapsamında nükleer enerjiyi barışçıl amaçlı kullanma hakkına sahip olduğunu anımsatan Najafi, barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerin herhangi bir şekilde tartışma konusu olamayacağını söyledi.

Tarafların görüşmelerde üsluplarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Najafi, daha önce olduğu gibi UAEA ile güçlü işbirliğini sürdürmek istediklerini belirterek, "Ben ve ekibim Yukiya Amano ile yakın işbirliği yapmayı heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleriyle müzakereye hazır olduklarını ifade eden Najafi, "5+1 ülkeleriyle yapıcı işbirliği yapmak için güçlü bir isteğe sahibiz" dedi.

Ülkesinin nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini, barışçıl amaçlı reaktörlerde kullanacakları yakıtı elde etmek üzere sürdürdüklerini anlatan Najafi, İsrail'i kastederek, bölgede nükleer silah sahibi olan bazı ülkelerin İran'a yönelik "haksız ve mesnetsiz iddialarını kabul etmelerinin mümkün olmadığını" bildirdi.

UAEA Başkanı Amano'nun son raporunda, ülkesinin, güvence denetimleri antlaşmasının Kod: 3.1 maddesini uygulamamakla suçlandığına işaret eden Najafi, bunun haksız bir eleştiri olduğunu belirterek, "Ülkem güvence denetimleri antlaşmasına taraf olduğu tarihte geçerli olan Kod: 3.1 maddesini uygulamaktadır. Ancak daha sonra güncellenmiş şeklini uygulamamızı istemek haksızlıktır" diye konuştu.

İran'ın, anlaşmaya taraf olduğu tarihte geçerli olan ilgili maddeye göre, nükleer tesise yakıt yüklendikten sonraki bir ay içinde kuruma bildirimde bulunmak zorunda olduğunu belirtirken, UAEA, maddenin güncellenmiş şekline göre nükleer tesisin planlama aşamasında kuruma bildirilmesi gerektiğini savunuyor.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve başlamasından hemen sonra Dışişleri Bakanlığı ve nükleer enerji müzakere ekibinde yaptığı personel ve söylem değişikliğinin izlerinin hemen ortaya çıktığını belirten diplomatik kaynaklar, İran'ın yeni temsilcisi Najafi'nin bugünkü açıklamalarını ılımlı bulduklarını belirttiler.

Kurumun Viyana'daki merkezinde 9 Eylül Pazartesi gününden beri devam eden UAEA yönetim kurulu toplantısının bugün sona ermesi bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement