Und Başkanı Şener: Ab, Türk Ekonomisine Sabotaj Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Und Başkanı Şener: Ab, Türk Ekonomisine Sabotaj Yapıyor

Und Başkanı Şener: Ab, Türk Ekonomisine Sabotaj Yapıyor

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Avrupa Birliği'nde başlatılan sıkı denetimlerin Türk ihracatını hedef aldığını söyledi.

03.10.2016 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Avrupa Birliği'nde başlatılan sıkı denetimlerin Türk ihracatını hedef aldığını söyledi. Şener, "Avrupa Birliği (AB) polisi kontroller yapmaya başladı, tüm bunları Türk ekonomisine sabotaj olarak düşünmeye başladık. Çünkü Türkiye ihracatla büyüyor, Türkiye'ye fren yaptırmak istiyorsanız ihracatını engellemelisiniz" dedi. Kapıkule Sınır Kapısı'nda dün 25 kilometreye kadar uzayan TIR kuyruğu ise 18 kilometreye düştü.

Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo Gümrüğü'nde geçen Cuma günü düzenlenen rüşvet operasyonunda 4 memur gözaltına alındı, gümrük işlemleri 3 saatliğine durduruldu. Taşıdıkları yükleri Avrupa ülkelerine götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR araçları Türk tarafında beklerken, Bulgaristan gümrüğünde işlemlerin yavaş yapılması ve TIR araçların detaylı aranması nedeniyle TIR kuyruğu 25 kilometreye kadar uzadı.

"TÜRKİYE'YE FREN YAPTIRMAK İSTİYORLAR"

Kapıkule'deki kuyruk son 24 saatte 18 kilometreye düşerken, TIR sürücülerini bekledikleri kuyrukta ziyaret eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Avrupa Birliği polisinin sıkı denetimlerini Türk ekonomisine sabotaj olarak değerlendirdiklerini söyledi. Kapıkule Sınır Kapısı girişindeki TIR parkında açıklamalarda bulunan UND Başkanı Şener, "Kapıkule'den günlük ortalama 900 araç geçerken iki haftadır 600 araç geçmeye başladı. Bulgaristan tarafında yoğun kontroller olduğu belirtiliyor, 15 Temmuz'dan sonra Türk tarafında da sıkı insan kaçakçılığıyla alakalı kontroller var. Aynı iş iki defa yapılıyor. Şu anda Avrupa Birliği (AB) polisi kontroller yapmaya başladı, tüm bunları Türk ekonomisine sabotaj olarak düşünmeye başladık. Çünkü Türkiye ihracatla büyüyor, Türkiye'ye fren yaptırmak istiyorsanız ihracatını engellemelisiniz" dedi.

"KAPIKULE'DEN 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILIYOR"

Kapıkule Sınır Kapısı'nın Merkez Bankası gibi para bastığını ve Türk ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydeden Şener, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 65 milyar dolarlık batıya ihracatının 25 milyar doları Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapılıyor. Birileri Türkiye'yi aşağı çekmeye çalışıyor. Son dönemde, Bulgaristan'dan böyle bir tavır beklemiyoruz. Ancak, bu kapı Türkiye ile Bulgaristan arasındaki değil, Türkiye ile AB arasındaki; Asya'yı Avrupa'ya bağlayan kapı. Bulgaristan bu işi beceremiyorsa AB ülkeleri gelsin, karşı tarafın gümrük müdürü bir Alman ya da Avusturyalı olsun. İki turnikeden araç kabul eden Bulgaristan turnikeden birinde bulunan rögar kapağını değiştirmesi ve bu kapağın etrafındaki harcın kuruması için bir haftadır tek turnikeden alım yapıyor. Çok sık kontroller var. Türk ekonomisi büyük bir zorlukla karşı karşıya. Bunun acısını şoförlerimizde çekiyor. Türkiye teslim garantisi veremediği için bazı sektörlerde kayıplar yaşıyor. Türkiye güçlü bir ülke aynı yıl iki asma köprü açtı. Bu zorlukları açmak bizim için basit. Günde bu kapıdan 2 binin üzerinde araç çıkmalı, çıkmıyorsa yan tarafa bir Kapıkule daha yanına bir Kapıkule daha yaparsınız. Kapıkule bizim için çile olmuş durumda. Bu araçlar gidemediği için para gelmiyor, para gelmeyince burada ekonomi dönmüyor. Dünya ticaretinin kapılar 2-3 gün bekleme lüksü yok. İhracatla kalkınan bir ülkenin kapılarında bu kadar beklenilmemeli. Bu sorunları sayın başbakanımıza, sayın Cumhurbaşkanımızın halletmesini istiyorum."

TIR SÜRÜCÜLERİ TEPKİLİ

UND Başkanı Şener, açıklamalarının ardından TIR sürücülerini ziyaret ederek şikayetlerini dinledi. Almanya'ya ihracat yüküyle çıkış yapmak için Kapıkule Sınır Kapısı'nda gelen TIR sürücüsü Yasin Toprak, 4 gündür kuyrukta beklediğini ifade ederek, "Başkanımız ihracat rekorunda bahsediyor. Evde çocuklarım aç bekliyor. Aylık ücreti yollarda yiyoruz. Yetkililerden bizim sorumuzu gidermesi için destek bekliyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

4 GÜNDE 6 BİN TIR GEÇİŞ YAPTI

Geçen Cuma günü Bulgaristan'a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 4 günde 6 bin 24 TIR aracı giriş-çıkış yaptı. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan 2 bin 12 TIR aracı Türkiye'ye girerken, 1818 TIR da Bulgaristan'a geçiş yaptı. Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan ise 1222 TIR çıkış yaparken, 972 TIR aracı da giriş yaptı. İki sınır kapısında da TIR araçlarının alımları sürüyor.

- Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Und Başkanı Şener: Ab, Türk Ekonomisine Sabotaj Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement