Van - Akdamar Kilisesi Işıl Işıl - Son Dakika
Güncel

Van - Akdamar Kilisesi Işıl Işıl

Van - Akdamar Kilisesi Işıl Işıl

İlk Ayinin Yapılacağı 19 Eylül 2010 Öncesi Akdamar Kilisesi'nde Hazırlıklar Sürerken, Güneş Enerjisi Aydınlatma Projesiyle de Akdamar Adası ve Tarihi Kilise Aydınlatıldı

29.08.2010 15:35

İlk ayinin yapılacağı 19 Eylül 2010 öncesi Akdamar Kilisesi'nde hazırlıklar sürerken, güneş enerjisi aydınlatma projesiyle de Akdamar Adası ve tarihi kilise aydınlatıldı

AKDAMAR KİLİSESİ IŞIL IŞIL

Van Gölü içersindeki Akdamar Adası Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından hazırlanan bir projeyle güneş enerjisinden elde edilen elektrikle aydınlatıldı. "Akdamar Adası Solar PV" projesiyle ışıl ışıl olan Akdamar Adası'nda proje törenle hayata geçirildi.

İlk ayinin yapılacağı 19 Eylül 2010 öncesi Akdamar Kilisesi'nde hazırlıklar sürerken, DAKA tarafından hazırlanan ve 200 bin TL'ye mal olan güneş enerjisi aydınlatma projesiyle de Akdamar Adası ve tarihi kilise aydınlatıldı. Proje Akdamar Adası'nda yapılan törenle hayata geçirildi. Törene Van Valisi Münir Karaloğlu, Hakkari Valisi Muammer Türker, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun, yüklenici firma yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylül 2010'da yapılacak ayinin çok büyük bir önem taşıdığını belirterek, Ermenilerin sorun yaşamadan ayini gerçekleştirmeleri için gerekli bütün tedbirleri aldıklarını söyledi. Van'ın güneş enerjisi verimliliği konusunda Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Bunu en kısa yoldan Türkiye ve dünyaya nasıl anlatabiliriz, onun peşindeydik. Bu aydınlatma ile Van'ın güneş enerjisi noktasındaki potansiyeline dikkat çekmek istedik. Güneş ışınlarının verimliliği, arazi kullanımı noktasında Türkiye'nin en verimli ili Van'dır. Biz yerli ve yabancı yatırımcıları bu konuda Van'a bekliyoruz. Van yıllardır beklediği çıkışını güneş enerjisi konusundaki yatırımlarla sağlayacaktır" dedi.

YILLIK 50 BİN TL TASARRUF

Konuşmaların ardından devreye sokulan sistemle Akdamar Adası'nın çeşitli bölgeleri ve Akdamar Kilisesi ışıklandırıldı. 25 yıl boyunca adanın elektrik ihtiyacının karşılanacağı sistemle yıllık 50 bin TL tasarruf sağlanacak. Ayrıca 19 Eylül 2010'da yapılacak ayinde kilisenin iç aydınlatması için 5 adet akülü seyyar ayaklı led projektörlerin siparişi de yapıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van - Akdamar Kilisesi Işıl Işıl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement