Vatikan'dan Şeyhli Köyüne - Son Dakika
Güncel

Vatikan'dan Şeyhli Köyüne

Vatikan\'dan Şeyhli Köyüne

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, dün akşam memleketi Piraziz ilçesi Şeyhli köyünde iftar yemeği verdi.

12.08.2012 10:32

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, dün akşam memleketi Piraziz ilçesi Şeyhli köyünde iftar yemeği verdi. İftar yemeğinde, ölümünün 300. yılında Bestekar Buhurizade Mustafa Itri'nin anısına Vatikan ve İstanbul'un ardından üçüncü anma töreni Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçıları işbirliği ile Bekir Reha Sağbaş yönetiminde Bahçeşehir Üniversitesi Türk Musikisi topluluğu'nca Şeyhli köyünde Itri'nin eserlerinden dinletiler sunuldu.

İftar programı ve Itri besteleri dinletisine Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Piraziz Kaymakamı Hüseyin Çam, Bulancak Kaymakamı Tayfur Elbasan, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş, İl Emniyet Müdürü Hikmet Bulak ile köy halkı katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, bu yıl Itri'nin 300'ncü ölüm yıldönümü olduğunu belirterek "En başta ben, zannediyorum sizlerde, Itri'yi biz bilmiyoruz. Cebinizdeki 100 TL'yi çıkardığınızda onun üzerindeki resim Itri'dir. 3-4 aydır Itri kimdir diye ilgileniyorum. Baktım ki 17'nci yüzyılda Osmanlı'daki en büyük bestekar. En büyük müzisyen. Dünyanın en büyük müzisyenlerine ilham olmuş bir müzisyen. Ama ben bilmiyordum, siz bilmiyorsunuz, halen çocuklarımız bilmiyor. Halen okul kitaplarında Itri'nin ismi ve hiçbir eseri bulunmuyor. Ama Amerika'ya Avrupa'ya gittiğimizde bize Itri'yi anlatıyorlar. UNESCO ve Birleşmiş Milletler bu yılı Itri Yılı ilan etmeseydi biz yine bunu pek gündeme almayacaktık."

Bu vesile ile bir üniversite olarak, bir kişi olarak konuyla ilgilendiğini anlatan Yücel, şöyle konuştu: "Sağolsun üstatlar bana yardımcı oldu ve biz bu konseri ilk kez Vatikan'da seslendirdik. Bütün dinler insanlar içindir. Herkesin dini kendine göre kutsaldır. Her dine zaten saygılıyız. Ama biz bu kültürümüzüde evrensel dünya ile de paylaşmamız lazım. Bu konserlerin ikincisini UNESCO çerçevesinde İstanbul'da yaptık. Şu an bir köyde yapıyoruz. Bir anlamda artık böyle yerlere bu tür konserler gelsin. Eğitimin sadece okul içerisinde olduğunu düşünmeyin. Her şey artık değişti."

Vali Dursun Ali Şahin de konuşmasında," burada böyle bir ilki yapması beni şahsen duygulandırdı. Sayın Yücel'i gönülden kutluyorum dedi.

Konuşmaların ardından Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçıları işbirliği ile Bekir Reha Sağbaş yönetimindeki Bahçeşehir Üniversitesi Türk Musikisi topluluğu Itri'nin eserlerinden dinleti sundu. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vatikan'dan Şeyhli Köyüne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement