Yoldaş: ?Mahkeme Kararı Bile Olmadan Haksız Ve Keyfi Gerekçelerle Kapattılar? - Son Dakika
Güncel

Yoldaş: ?Mahkeme Kararı Bile Olmadan Haksız Ve Keyfi Gerekçelerle Kapattılar?

Yoldaş: ?Mahkeme Kararı Bile Olmadan Haksız Ve Keyfi Gerekçelerle Kapattılar?

Almanya'da Kapatılan İnsani Yardım Kuruluşu Ihh?nin Başkanı Mustafa Yoldaş, Berlin'de Bir Basın Toplantısı Düzenleyerek Bakanlığın Kapatma Kararını Eleştirdi.

14.07.2010 17:04

Almanya'da kapatılan İnsani Yardım Kuruluşu IHH?nin Başkanı Mustafa Yoldaş, Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyerek bakanlığın kapatma kararını eleştirdi.

Melia Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısında Yoldaş, mahkeme kararı bile olmadan haksız ve keyfi gerekçelerle kapatıldıklarını söyledi.

Yoldaş, ?Gerekçe olarak bize Gazze'de faaliyet gösteren Hamas örgütünün yan kuruluşu ?İslamic Society? derneğiyle işbirliği yaptığımız söylendi. Halbuki Hamas hem siyasi, hem askeri hem de insani -sosyal faaliyet gösteren birimlerden oluşuyor. Dolayısıyla biz hiçbir zaman partnerlerimizi siyasi arenada ya da askeri arenada aramadık, sadece insani yardım amacı taşıyan kurumlar arasından seçtik. Şu ana kadar da güvenimizi sarsan hiç birşey olmadı ve gönderdiğimiz yardımlar gerçekten sadece yardıma muhtaç olan insanlara ulaştırıldı? dedi.

İçişleri Bakanlığının faaliyetlerini sadece Gazze'yle değerlendirmemesi gerektiğini söyleyen Yoldaş, dünyanın 80 farklı ülkesinde faaliyet gösteren bir kurum olduklarını, 2010 yılında yardım amaçlı 10 milyon euro para harcadıklarını ve bunun yalnızca beşte birinin Gazze'ye gönderildiğini geri kalan kısmın ise başka ülkelerde değerlendirildiğini kaydetti.

Bugüne kadar toplam 670 su kuyusu açtıklarını, 4600 öksüz çocuğa baktıklarını, Haiti'den Etiyopya?ya kadar çeşitli ülkelerde yardım faaliyetleri yürüttüklerinin altını çizen Mustafa Yoldaş, ?Aslında bir üstün nişan ödülü ile mükafatlandırılmamız gerekirken kurumumuz yasaklandı bunu anlamak mümkün değil? şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığının öne sürdüğü gerekçelerle Birleşmiş Miletler?in ve Kızılhaç'ın da yasaklanabileceğini belirten IHH Başkanı, ?Bu yasakla Gazze Şeridin'de yaşayan yardıma muhtaç halka giden yardım cezalandırılmaktadır. Alman Devleti, uyguladığı terörle Filistin halkını hayatın zor şartlarına iten İsrail politikalarının istekli uygulayıcısı konumuna gelmektedir? ifadesini kulandı.

Yoldaş, bunun İsrail devletinin isteği üzerine alınmış siyesi bir karar olduğunu vurguladı. Alınan karar karşısında sessiz kalmayacaklarını belirten IHH Başkanı Mustafa Yoldaş, haklarını hukuk önünde gerekirse en yüksek makama kadar giderek arayacaklarını söyledi.

Toplantıya Alman basını ve Uluslararası basınında ilgisi büyük oldu.

Kısa adı IHH olan insani yardım kuruluşu Internationale Humanitaere Hilfsorganisation e.v Federal Alman İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde kapatılmış ve faaliyetleri yasaklanmıştı.

Alman polisi IHH yöneticilerinin evlerine eşzamanlı olarak bir operasyon düzenleyerek toplam 29 IHH yöneticisinin ve mütevelli heyetinin evlerinde arama yapmıştı. Aranan evlerde IHH ile ilgili dokümanlara, cep telefonlarına ve bilgisayarlara el konulmuştu.

Alman İçişleri Bakanlığı IHH'nın Hamas'ı desteklediği ve böylelikle insanlar arası iletişimi engellediği gerekçesiyle böyle bir yola başvurduğunu açıklamıştı. Bakanlık, Almanya'da faaliyet gösteren IHH'nın insani yardım kisvesi altında Filistinde bulunan Hamas'a bağlı sosyal dernekleri desteklediğini ve dolaylı olarak Hamas'ı güçlendirdiğini iddia ediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yoldaş: ?Mahkeme Kararı Bile Olmadan Haksız Ve Keyfi Gerekçelerle Kapattılar? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement