15. Uluslararası Enerji Arenası - Son Dakika
Ekonomi

15. Uluslararası Enerji Arenası

15. Uluslararası Enerji Arenası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: "Türkiye güvenli ve istikrarlı bir ülkedir.

11.04.2014 14:15

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin güvenli ve istikrarlı bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Yatırım yapmak için hukuki sistemi daha da sağlamlaştırmak için çalışılıyor. 2023 hedefleri devam ediyor ve gelecek 10 yıl içinde harcayacağımız 118 milyar dolarlık miktarda bir azalma yoktur" dedi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen  "15. Uluslararası Enerji Arenası" programında konuşan Yıldız, 30 Mart seçimlerine değinerek, bu seçimlerin Türkiye'deki siyasi istikrarın devam edeceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye'de 17 Aralık süreciyle oluşturulmaya çalışılan siyasi istikrarsızlığa bu seçimlerle cevap verildiğini vurgulayarak, vatandaşın mevcut iktidarın devam etmesi yönünde karar verdiğini dile getirdi.

Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine değinen Yıldız, "Moody's Türkiye'nin konumunu bir alt konuma düşürecek yorum yaptı. Biz bu yoruma katılmıyoruz. 17 Aralık sonrasında Türkiye'de 120 milyar dolarlık kaybın telafi edilmesi için bir süreç başlayacak. Bu süreçte bir tahribat oldu ancak bu giderilebilir bir tahribattır. Moody's'in bu kararını son derece erken buluyorum. Özelleştirme ile ilgili olarak 17 Aralık sürecinde bir erteleme söz konusu olmuştu. Şu an için özelleştirme konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Özelleştirme konusunun bu süreçten olumsuz etkilendiğini söylemem lazım" diye konuştu.

Uluslararası sermayeye seslenen Yıldız, "Türkiye güvenli ve istikrarlı bir ülkedir. Yatırım yapmak için hukuki sistemi daha da sağlamlaştırmak için çalışılıyor. 2023 hedefleri devam ediyor ve gelecek 10 yıl içinde harcayacağımız 118 milyar dolarlık miktarda bir azalma yoktur" ifadesini kullandı.

-  "Ukrayna krizi AB ülkeleri için önemli bir sınav olacak"

Yıldız, enerji sektörünün bu tür olumsuzluklardan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine vurgu yaparak, "Liberalleşme ve serbestleşmeyle ilgili kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse genel seçimlerin mevcut istikrara katkı koyacak tarzda gelişeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna krizinin nerelere varacağının çok öngörülemediğine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

" Türkiye, Rusya ile geliştirdiği güçlü ilişkiler nedeniyle herhangi bir kriz öngörmüyor. Ancak Ukrayna'ya bundan sonra yapılan yaptırımların o geçiş sürecinde neler oluşturulabileceğini gerek Türkiye'nin gerekse AB ülkelerinin çok iyi gözlemlemesi lazım. Ukrayna krizi Türkiye'nin arz güvenliğini olumsuz etkiler böyle bir risk var ama öngörmüyoruz. Ukrayna ile ilgili bir yaptırımın sadece o ülkeyle sınırlı olmadığını Rusya da biliyor. Bunun sürdürülebilir bir kriz olmadığı kanaatindeyiz. Ukrayna krizi AB ülkeleri için önemli bir sınav olacak. "

Yıldız, Türkiye'nin mutlaka arz çeşitliliğine gitmesi gerektiğini belirterek, "Bu konuyla ilgili yol haritamız belli. Türkiye büyüme hızını karşılayacak enerji ihtiyacını kesinlikle sağlıyor. Enerji verimliği ve tasarrufu konusunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda yaptığımız bütün yatırımların getirisini 2013'te aldık. Bu artarak devam edecek" diye konuştu.

TANAP'ın Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Yıldız, projenin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için Türkiye'nin gereken tüm adımları attığını söyledi.

Kuzey Irak petrolleriyle ilgili son gelişmelere değinen Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye yalnızca Irak'ın petrolünü taşımakla kalmayıp bizatihi oradaki bloklara ortak olmak gibi ciddi bir adım atmıştır. Türkiye, doğal gaz ve petrolün kaynağına ulaşmak için siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla ekonomik ve enerji sınırlarını genişletmiştir. Bu Türkiye'nin en önemli kaynak noktasıdır. Doğu Akdeniz'de olanlara kayıtsız kalamayız. Türkiye kendi coğrafyasından kaynaklanan avantajları istismar etmeden bu projelere yaklaşacak ve pozitif tutumunu devam ettirecektir. Özelleştirme ile ilgili görüşlerimizde asla geri adım atmayacağız. Bu sektöre giren herkesin kar etmesini istiyoruz ki diğer firmalar da sektöre girebilsin. Türkiye ekonomik büyümesinden daha hızlı bir enerji büyümesini sağladı. Bu bizi rehavete düşürmemeli. Yerli enerji kaynaklarına ağırlık vermeye devam edeceğiz."

Yıldız, çantacılara yönelik mücadelelerinin her zaman süreceğini, daima gerçek yatırımcının yanında yer alacaklarını ve nükleer santral konusundaki çalışmalara da ağırlık vereceklerini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 15. Uluslararası Enerji Arenası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement