1850 Yıllık Kutsal Agoraya Ait Sütunlar Ayağa Kaldırıldı - Son Dakika
Yerel

1850 Yıllık Kutsal Agoraya Ait Sütunlar Ayağa Kaldırıldı

İbrahim Süzer - Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek, 2011 yılında bulunan, 2012 yılında restorasyon çalışmalarına başladıkları 1850 yıl öncesine ait Kuzey (Kutsal) Agora Doğu Portiğine ait mermer sütunların ayağa...

20.01.2013 12:39

İbrahim Süzer - Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 2011 yılında bulunan, 2012 yılında restorasyon çalışmalarına başladıkları 1850 yıl öncesine ait Kuzey (Kutsal) Agora Doğu Portiğine ait mermer sütunların ayağa kaldırıldığını bildirdi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya kazı ve restorasyon çalışmalarının uzman ekiplerle 2008 yılından itibaren 12 ay üzerinden devam ettiğini belirtti.

Bu yıl kazı ve restorasyonda iki alana önem verdiklerini dile getiren Şimşek, "Laodikya'nın kalbi" diye adlandırdıkları Kutsal Agora Doğu Portik alanında, 2011 yılında bulunan 1850 yıl öncesine ait mermer sütunlar, kaideler, korinth tipi başlıklar, arşitrav ve frizler ile geison blokları gibi sütunların üzerine gelen yatay elemanların öncelikle 3 boyutlu çizimlerinin yapıldığını ve bunların bilgisayar ortamında ayağa kaldırılmasıyla 2012 yılında restorasyona başlandığını ifade etti.

Şimşek, şöyle konuştu:

"Projenin koruma kurulunca onayından sonra restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Doğu portikte, 11 metre yüksekliğinde bulunan mermer sütunlar, Türkiye'de bir ilk diyebileceğimiz anıtsal büyüklüğü sahip. Önümüzdeki Mart ayı içerisinde sürdürdüğümüz çalışmalarımızı bitireceğiz. Türkiye'de bir ilk olan bu büyüklükteki anıtsal alan, hem Türk arkeolojisine hem de turizmine kazandırılmış olacak. Biz, daha az kazı daha fazla restorasyon üzerinde duruyoruz. Yani kazdığımız alanların tamamında restorasyon yapıyoruz. Kenetlerin birleştirilmesinde çelik ve kurşun kullanıyoruz. Çizdiğimiz çizimler doğrultusunda tamamıyla orijinal mermerlerin eksik kısımlarının, ustalar tarafından bire bir aynısı yapılıyor."

-"Antik dünyanın en eski kiliselerinin başında geliyor"-

Laodikya Kilisesi'nin ise dünyadaki en önemli dini mimarilerin başında geldiğini anlatan Şimşek, uzman restoratör ve arkeologların hummalı bir çalışma yürüttüklerini, kilisenin bu yılın sonunda ziyarete açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kilise'de kendi alanında uzmanlaşmış 8 restoratör ve ustaların çalıştığını dile getiren Şimşek, "Kilisedeki duvar resimleri, mozaikler çok renkli. Bunlar zamanında 'opus sectile' diye adlandırdığımız geometrik dizaynla mermerlerle yapılmış. Biz de mermerlerin restorasyonlarını yapıyoruz, eksik olan bölümler bire bir tamamlanıyor. Laodikya Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmaları bittiğinde Türkiye'de bir ilk olacak. Çünkü 2 bin metrekare bir alanı kaplıyor, kilise çok devasa bir yapı ve antik dünyanın en eski kiliselerinin başında geliyor. Yine kilisede yer alan mozaikler çok renkli ve geometrik dizayn ile bitkisel süslemelerden, örgü motiflerinden meydana geliyor. Bu mozaiklerde bire bir restorasyon ve sağlamlaştırma yapılıyor."

Şimşek, kilisenin İmparator Büyük Konstantin zamanında MS 4. yüzyılda yapıldığını, Laodikya'nın Erken Bizans dönemi için Hristiyanlığın yayıldığı en erken alanlardan birisi olması, bunun yanında İncil'de geçen bir kent ve yapıldığı 4. yüzyıl ile kentin terk ediliş dönemi olan 7. yüzyıl arasındaki dini mimari ve buna bağlı üretilen sanat eserlerini barındırması açısından çok önemli olduğunu bildirdi.

-"Restorasyon bittiğinde dünyada çok büyük ses getirecek"

4. yüzyıl itibariyle Laodikya'da hac güzergahı yapıldığını ve buna bağlı olarak da dünyanın her yerinden insanların hacı olmak için Laodikya'ya geldiğini anlatan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerçekten Laodikya kilisesi restorasyonu bittiğinde dünyada çok büyük ses getireceğine inanıyorum. Türk arkeolojisi içinde yeni bir ivme kazanmış olacak. Çünkü hem mozaikler hem mermer döşemeler hem de birebir restorasyon olduğu gibi antik dönemin tüm izleri korunarak yapılıyor. Bu yönüyle de gerçekten bizim, Türk arkeologların ve hepimizin birlikte gururlandığı bir alan olacak. Biz Laodikya'da hiç ara vermeden kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Tabii ki, bunda başta Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, özellikle Denizli Belediyemizin ve üniversitemizin sağladığı destekler üzerinden kazı çalışmaları yürütüyoruz. Laodikya kazıları süreç ve büyüklük bakımından Türkiye'de ilk ve tektir."

Yayıncı: Şükran Yücel - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 1850 Yıllık Kutsal Agoraya Ait Sütunlar Ayağa Kaldırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement