19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması - Son Dakika
Güncel

19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması

19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması

AA kameramanı Ali Demir, "yılın en iyi haberi" kategorisinde, "Selahattin" rumuzlu görüntüsüyle birinciliği elde etti.

14.05.2014 00:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) kameramanları, Türkiye Haber Kameramanları Derneğince (THKD) düzenlenen 19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda 3 ödül aldı.

19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda dereceye giren kameramanlara ödülleri, Rixos Otelde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen törenle verildi.

Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başbakan Erdoğan için Türkiye Haber Kameramanları Derneğince hazırlanan özel klip gösterildi.

THKD Başkanı  Başkanı Celal Çevirgen, Soma'daki madende meydana gelen yangında yaşamını yitirenlere rahmet, ailelere başsağlığı, yaralılara da şifa diledi. Haber kameramanlarının düşüncelerini çektikleri görüntüyle aktardığını belirten Çevirgen, görsel tarih yazarları olarak nitelendirdiği haber kameramanlarının kamu adına çalışan birer görevli olduklarını bildirdi.

Çevirgen, "Haber kameramanları kamuoyunun 7 gün 24 saat açık olan gözleridir. Onlar adına görürüz, yorumu yine onlara bırakırız" dedi.

Celal Çevirgen, zor şartlar altında çalışan haber kameramanlarının insanların kaçarak uzaklaştığı yerlere, kamuyu bilgilendirmek amacıyla canları pahasına gittiklerini söyledi. Çevirgen, bu yüzden yıpranma haklarının geri verilmesinden dolayı Başbakan Erdoğan ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti.

Jüri adına konuşan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar da yarışmanın haber kameramanlarının yarışması gibi görünse de meslek çevrelerinde haber merkezleri ve ajansların yarışması olarak değerlendirildiğini, bu nedenle sonuçların haber merkezlerince çok önemsendiğini söyledi.

Medyanın özgürlüklerin kapısı olduğunu belirten Prof. Dr. Avşar, ancak medyanın önyargılı olamayacağını, taraflardan biri haline gelip diğer tarafı yok etmeye uğraşamayacağını bildirdi. Medyanın gerçeklere ulaşma ve gerçekleri iletme yönteminin, insan hak ve özgürlüklerinin hiçe sayıldığı bir anlayışı benimseyemeyeceğini dile getiren Avşar, özel hayata ilişkin bilgilerin gayrihukuki ve gayriahlaki yollarla elde edilip yayınlanarak şahsiyetlerin linç edilemeyeceğini, haberde çarpıtma yapılamayacağını ve haberde doğruluğun esas olduğunu aktardı.

-AA'ya 3 ödül-

Konuşmaların ardından, yarışmada başarı gösterenlere ödülleri verildi. "Selahattin" rumuzlu görüntüsüyle "yılın en iyi haberi" kategorisinde birinciliği elde eden Anadolu Ajansı kameramanı Ali Demir, ödülünü Başbakan Erdoğan'ın elinden aldı. Erdoğan, spor haberi kategorisinde "Karışan Rakipler" rumuzlu görüntüsüyle Spor Toto Özel Ödülü'ne layık görülen TRT Kameramanı Bülent Nüshet Turgut'a da ödülünü verdi. Jüri üyesi ressam Yalçın Gökçebağ da Turgut'a bir tablo hediye etti.

Aynı kategoride "O An" rumuzlu görüntüsüyle ikinciliği elde eden Cihan Haber Ajansı'ndan Taha Yasin Alan'a ise ödülünü Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, takdim etti. Yarışmada iki kategoride ödül kazanan Alan, 9 yıldır Cihan Haber Ajansı'nda çalıştığını, gazeteciliğe de burada başladığını belirterek "Ancak son 5 ayda çektiğim sıkıntılar beni konuşmaya zorladı. Arkadaşlarımdan gördüğüm baskılar, siyasi menfaatler, çıkarlar uğruna... Mobbing uygulanıyor bana şirkette. Arkadaşlarım tarafından beddualarla karşılandım. Bunları burada söylemek istemezdim ama çok çok doldum" dedi.

Bakan Kılıç,  "Filipinler" rumuzlu görüntüsüyle üçüncü olan Anadolu Ajansı'ndan Kenan Yeşilyurt'a da ödülünü verdi.

Bu kategoride Anadolu Ajansı'ndan Muaz Hamed, "Vurulma Anı" rumuzlu görüntüsüyle mansiyona layık görüldü.

Törene telekonferans yöntemiyle bağlanan Hamed, Filistin'e destek ve yardımından dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti. İsrail hükümetinin Fiilistin'den çıkmasına izin vermemesinden dolayı törene katılamadığını bildiren Muaz Hamed, ödülünü İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinli gazetecilere ithaf ettiğini söyledi. Tutuklu gazetecilerin tuz ve su ile yaşamını sürdürdüğünü aktaran Hamed, gazetecilerin serbest bırakılması için Türk hükümeti ve uluslararası camiadan destek istedi.

Muaz Hamed adına ödülü, AA Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'den aldı.

-Serbest haber kategorisi-

Serbest haber kategorisinde ise "By Maestro" rumuzlu görüntüsüyle birinciliği elde eden Cihan Haber Ajansı'ndan Taha Yasin Alan, "Sonuçsuz Çaba" rumuzlu görüntüsüyle ikinciliği kazanan Kanal A'dan Harun Aksoy, "Petrol Boru Hattı" rumuzlu görüntüsüyle üçüncülüğü elde eden A Haber'den Mesut Dengibilgin ve "Re'y'is" rumuzlu görüntüsüyle mansiyona layık bulunan Fox TV'den Cemal Gökçamlı'ya ödülleri verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 19. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement