20 Bin Liraya Maaşla Tayfa Aranıyor! - Son Dakika
Ekonomi

20 Bin Liraya Maaşla Tayfa Aranıyor!

Balık avı mevsimi öncesi tayfa transferleri başladı. Maaş dışında transfer rakamları 20 bin liraya kadar çıkarken, bazı tekne sahipleri "ev" sözü bile veriyor.

19.08.2014 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balık avı mevsimi öncesi tayfa transferleri başladı. Ordu'dan Türkiye'nin dört bir yanına binlerce denizci gidiyor. Maaş dışında transfer rakamları 20 bin liraya kadar çıkarken, bazı tekne sahipleri "ev" sözü bile veriyor

Türk karasularında balık avı yasağı 1 Eylül'de sona erecek. Yasağın bitmesinden önce tayfa transferleri de başladı.

En iyi balıkçıların bulunduğu Ordu'dan her yıl Ege, Akdeniz ve Marmara'ya binlerce tayfa transfer ediliyor. Hal böyle olunca transfer sezonu da kıran kırana geçiyor.

Transfer ücretleri 5-20 bin lira arasında değişirken, bazı tekne sahipleri ev sözü dahi veriyor.

BİNLERCE KİŞİ BALIK İÇİN GURBETE GİDİYOR

Ordu'nun diğer illere en çok balıkçı transfer veren ilçesi Perşembe... Perşembe'den her yıl yaklaşık 10 bin kişi 8 ay gurbete balık teknelerinde çalışmaya gidiyor. Balıkçılar arasında transfer ücreti "bolatka," teknelere tayfa ayarlayan kişiler ise "Koca reis" olarak anılıyor.

Tayfalar transfer ücretinin yanı sıra her ay maaş da alıyor.

İŞLERİ 8 AY SÜRECEK

9 bin lira transfer ücreti ve yeni yaptırdığı evini tamamlama sözü alarak transfer olan Murat İnsaf (28), 5 yerden teklif aldığını ancak en cazip olanı seçtiğini söyledi. İnsaf, "8 yıldır balıkçılık yapıyorum. Ege bölgesinde çok çalıştım. Hangi tekne sahibi çok para verirse ona gidiyorsun. Teklifler 20 bin liraya kadar çıkıyor. Bu yıl transfer ücretimin yanı sıra köyde yaptırdığım evi tamamlama sözü de aldım" dedi.

İskenderun'dan gelen teklifi kabul eden Halil Sarı (42) ise, "6 yerden teklif geldi. İskenderun'dan bir tekne ile 10 bin liraya anlaştım. Geçtiğimiz sezon İstanbul'da bir firma ile anlaşmıştım. Bu sezon ise en iyi teklifi İskenderun'dan aldım" diye konuştu.

Tayfaların transferlerinde aracı olan Ali Sarı, "Bu yıl 7 yerden teklif geldi ama beğendiğimiz, parasal olarak anlaştığımız İstanbul'a gidiyorum. 21 kişi götürüyorum. İyi tayfaya çok teklif geliyor" dedi.

"Koca reis" olarak anılan Yusuf Çalışkan ise Akdeniz'de bir tekne ile anlaştıklarını söyleyerek, "Sezon 1 Eylül'de başlıyor. Bu sene Akdeniz'de bir tekne ile anlaştık. 8 ay boyunca denizlerde balık avcılığı yapacağız. Balık bizi nereye götürürse biz de oraya gideceğiz. 8 ay sonra Ordu'ya dönüş yapacağız" dedi.

GECE-GÜNDÜZ YOK

Tekne sahibi olan ve ailesinin 150 yıldır Karadeniz'de balıkçılık yaptığını anlatan Mustafa Mollaoğlu ise balıkçıların en önemli sorununun sigorta olduğunu belirterek, "Bir teknede 40 kişiye kadar tayfa çalışabiliyor. Kolay değil, ekip olarak çalışmak gerekiyor. Balıkçılıkta 'gündüz çalışayım, akşam uyuyayım' diye bir şey yok. Ne zaman balık olursa av yapmak gerekiyor. Biz tekne sahipleri olarak onların sayesinde ayakta duruyoruz" dedi.

Kaynak: Sabah

20 Bin Liraya Maaşla Tayfa Aranıyor!
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 20 Bin Liraya Maaşla Tayfa Aranıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • sedat: vallahi düükanda açık ceza evinde yaşar gibi yaşamaktan sıkldım hiç sorun değil bir defasında 10 bin tl versinler kabul edecem ama dükkandan kurtulmam imkansız olduğu için 50 bin tl de teklif etseler boş 3 0 Yanıtla
  • Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek
    14:14 Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek

    Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören 177 hektarlık orman arazisine 180 bin fidan dikilecek. Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yangın sonrası yapılan fidan dikim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, yangında zarar gören alanların orman statüsüne kavuşması için ağaçlandırma ve fidan dikme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarını önleme ve mücadele konusunda çalışmalara başladığı da aktarıldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı
    14:06 İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı

    Belediye-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması sonucu yaklaşık 6 bin işçi eyleme çıktı. İşçiler, alın terinin karşılığını almak için belediye yönetimi ile görüşmek istediklerini belirtti.

  • Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi
    14:02 Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi

    Kuşadası Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları' konulu eğitim, çağrı merkezi sektöründe istihdam sağlamak isteyen ve çağrı merkezi bulunan işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimde, çağrı merkezi kriterleri, müşteri sadakati, hizmet standartları ve doğru iletişim konuları ele alındı.

  • Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı
    13:59 Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı

    Sinop'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İrtibat Ofisi açıldı. Vali Mustafa Özarslan, açılışta yaptığı konuşmada, TKDK'nin Sinop'ta hayvancılık yatırımlarından gıda sanayi tesislerine kadar pek çok alanda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti. IPARD III Programı ile Sinop çiftçisine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe desteği sunulacak.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı
    13:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Alan'ın ev sahipliğinde bir araya gelen genç girişimciler, sorunları ve çözüm yollarını istişare etti. İftar sonrası yapılan toplantıda, şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu ve gelecekte Elazığ'ı yönetecek gençlerin yetişmesi hedeflendi.

  • Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı
    13:32 Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, afet öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının şu anda 82 bine çıktığını belirtti.

  • Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı
    13:30 Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısının arttığını açıkladı. Deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısı depremde 34 bine düşmüşken, şu anda Adıyaman'da 82 bin sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, deprem sonrası yapılan desteklerin ve teşviklerin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti.


Advertisement