2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı - Son Dakika
Güncel

2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "'Olmaz' dediler oldu, 'fazla' dediler 'hayır' dedik ve elhamdülillah asgari ücret bugün bin 300 Türk Lirası" dedi.

08.04.2016 15:00

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "'Olmaz' dediler oldu, 'fazla' dediler 'hayır' dedik ve elhamdülillah asgari ücret bugün bin 300 Türk Lirası" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, verimliliği, kapsayıcı büyümeyi, istihdamı ve rekabetçi ekonomiyi destekleyen reformların yanı sıra verdikleri tüm sözleri tuttuklarını söyledi.

"Yapacağız" dedikleri her şeyi yaptıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda asgari ücreti bin 300 Türk Lirasına çıkardık. 'Olmaz' dediler oldu, 'fazla' dediler 'hayır' dedik ve elhamdülillah asgari ücret bugün bin 300 Türk Lirası. Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde asgari ücrete bir seferinde böylesine yüzde 30 bir artış sağlanmadı ama biz inşallah bu artışın işçilerimizin hayatını, hayat seviyesini yükseltme yanında, iş adamlarımızın işverenimizin de rekabetçi gücünü kırmamasına özel önem verdik. Böylece yaklaşık 5,5 milyon asgari ücretli çalışanımızın refah seviyesini, alım gücünü yükselttik. Bu düzenlemeyi yaparken işverenlerimizi de unutmadık, yüklerini paylaştık. İşverenlerimize 2015 yılında günlük 85 Türk Lirası ve altında çalıştırmış oldukları kişi başına 1 ay için 100 Türk Lirasına varan pirim desteği sağladık.

İnşallah buna benzer bir desteği de esnaflarımıza sağlayacağız. İşçi ve Bağ-Kur emeklimize 1 Ocak 2016'dan itibaren aylık 100 Türk Lirası seyyanen zam yaptık, yılda bin 200 lira. Böylece 9.5 milyon emeklimizin rahat bir nefes almasını sağladık. 65 yaş aylığı alan 630 bin mübarek yaşlımızın gelirlerini kimin yanında yaşadığına ve hanede kaç kişi olduğuna bakmaksızın, yalnızca eşlerinin gelirleriyle birlikte değerlendirdik. Böylece 65 yaş aylığı alan 630 bin yaşlımıza rahat bir nefes aldırmış olduk. Hepsinin ellerinden öpüyoruz. Onların varlığı bizim için en büyük değerdir. Muhtarlarımız, onlara da söz vermiştik. Sözümüzün gereğini yaptık, 50 bin muhtarımızın 950 Türk Lirası olan maaşını bin 300 Türk Lirası'na yükselttik."

Teröre karşı mücadelede kahramanca görev yapan uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergelerini 3 bine çıkardıklarını dile getiren Davutoğlu, "Teröre karşı kahramanca görev yapan polislerimizin Emniyet Hizmet Tazminatını da yüzde 25 oranında artırdık. Astsubaylarımızdan daha önce çeşitli nedenlerle birinci derece yükselmesine imkan tanınmayanların birinci dereceye kadar yükselmelerini ve 3 bin 600 ek göstergeden yararlanmalarını sağladık. Böylece birinci derece yükseltilen 52 bin astsubayımızın emekli aylıklarında ortalama 450 Türk Liralık artış gerçekleştirdik." dedi.

Eğitime verilen sözler

Atanmayı bekleyen öğretmenlere verdikleri sözü de hatırlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Söz verdik ve verdiğimizi yaptık. 2016 yılı Şubat ayında 30 bin yeni öğretmen atamasını gerçekleştirdik. Her birini ülke sathına yeni nesilleri yetiştirmek üzere gönderiyoruz. AK Parti hükümetleri olarak 'her şeyden önce eğitim' dedik. 2002'de 10 milyar lira olan eğitim bütçesini 2016'da 109,3 milyar liraya çıkardık, yani 10 misline. Böylece eğitime ayrılan kaynağın bütçe içindeki payını yüzde 9,4'ten yüzde 19,2'ye çıkardık. Şu an hizmet veren her iki öğretmenden biri bizim dönemimizde atanmıştır. Artık o kalabalık sınıflar, öğrencisini bu kalabalık sınıflar sebebiyle tanıma şansı bile bulamayan, ismen bile hitap edemeyen öğretmenler dönemi geçti. Her bir öğretmen öğrencisini tek tek tanıyacak, ruhi, ilmi gelişmelerini temin edecek şartlarda, az sayılı sınıflarda eğitim görecekler.

Sosyal yardımlardan yararlanmakta olan vatandaşlarımızın iş hayatına kazandırılmasını, iş gücü piyasasında yer almalarını teşvik ediyoruz. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin burslarını yüzde 21 artırarak 330 Türk Lirası'ndan 400 Türk Lirası'na çıkardık. Biraz önce öğrencimizin ne kadar mutlu bir şekilde bunu yüzüne yansıttığını gördünüz. Burs ve öğrenim kredisi tutarını yüksek lisans öğrencileri için 660 liradan 800 Türk Lirası'na, doktora öğrencileri için ise 990 liradan bin 200 liraya çıkardık. 2002 yılında 450 bin öğrenciye öğrenim kredisi verilmekteyken bugün itibariyle 1.5 milyon öğrenciye burs veya öğrenim kredisi sağladık. Askeri öğrenciler ile er ve erbaşların harçlıklarını yüzde 100 oranında artırdık. 25 yaşın altındaki gençlerin genel sağlık sigorta prim borçlarını sildik. Bunların hepsi sözümüzdü, hepsini yaptık. Bu düzenlemeyle 3 milyon 300 bin kişinin 3,7 milyar borcunun tahsilatından vazgeçiyoruz. Öğrenim gören ve 25 yaşını doldurmamış gençlerimizin pasaport harcı ödemesini de kaldırdık. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın askerlik bedelini 6 bin Avro'dan bin Avro'ya düşürdük. Bu benim Almanya'da seçim kampanyasını başlattığım zaman verdiğim sözdü, Allah'a hamdolsun biz söz verdik milletimiz oy verdi. Milletimiz oy verdi biz sözümüzü yerine getirdik."

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla belirlenecek yoksul ailelere ücretsiz ve güvenli internet ulaştıracaklarını kaydeden Davutoğlu, "Bu kapsamda yılda 400 bin öğrenciye internete erişim imkanını sağlamayı hedefliyoruz. Tarihimizin önemli şahsiyetlerinin olaylarının ve masal kahramanlarımızın belgesel dizi ve çizgi filmlerle tanıtılmasını destekliyoruz. Çocukların sevebilecekleri ve sorumlu bireyler olarak yetiştirmelerini sağlayacak bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesini teşvik ediyoruz. Opera ve tiyatronun geliştirilmesine yönelik destek mekanizmaları oluşturuyoruz. Tiyatro sanatının daha da yaygınlaşıp sevilmesini sağlamak ve Türk oyun yazarlarını bu yönde teşvik etmek için kolları sıvadık. Bu nedenle özel tiyatrolar tarafından hazırlanan projelere destekler veriyoruz." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement