8 Asırlık Gelenek Sürdü - Son Dakika
Güncel

8 Asırlık Gelenek Sürdü

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan sudan koyun geçirme yarışlarında koyunlar çobanlarının arkasından suya atlarken bu yılki yarışları UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz da takip etti.

31.08.2014 15:33

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan sudan koyun geçirme yarışlarında koyunlar çobanlarının arkasından suya atlarken bu yılki yarışları UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz da takip etti. Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden sudan koyun geçirme yarışları bu yıl da yine renkli görüntülere sahne oldu. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan, geleneksel koyunu sudan atlatma yarışlarını yaklaşık 5 bin kişi izledi. Çal ilçesinin Aşağıseyit mahallesi yakınından geçen Büyük Menderes Nehri üzerinde yapılan yarışlara Denizli Valisi Abdülkadir Demir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, MHP'li Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz da katıldı. 8 Asır önce, bir beyin, kızına aşık olan çobana koştuğu şart olarak, tuz yedirilen koyunların su içmeden nehirden karşıya geçirmesini istemesi hikayesinden yola çıkılarak yapılan yarışlara bu sene özellikle fotoğraf sanatçıları büyük ilgi gösterdi. Yüzlerce fotoğrafçı, sudan koyun geçiren çobanların fotoğraflarını çekti.

Sudan koyun geçirmek için hızla toprak alandan gelen çobanlar, sürülerinden önce kendileri suya atladı. Daha sonra çıkardıkları seslerle koyunlarının da suya atlamasını bekledi. Yarışlara 38 çoban, sürüleriyle katılırken, bazı sürüler kalabalığın sesinden ürküp suya atlamadı. Yarışlardan önce rengarenk boyanan sürünün başındaki koyunlar, sürünün önünde suya atlarken, çobanına olan sadakatı ve sevgisini de göstermiş oldu. Sürüsü suya atlamayan çobanlar ise moral bozukluğu yaşadı.

UNESCO TEMSİLCİSİ DE İZLEDİ

Bu yılki yarışlara özel olarak davet edilen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz da protokoldeki yerini aldı. Sık sık fotoğraf çeken Poyraz, yarışları dikkatle izlediğini söyledi. Çok güzel bir kültürün yaşatıldığını kaydeden Poyraz, Bu sene buraya davet edildim. Etkinliği gözlemliyorum. Bu yapının nasıl olduğuna bakıyorum. Bununla ilgili bizim yapacağımız bir şey olursa da yapacağız. Etkinlik gayet olumlu ve renkli. UNESCO, barışa katkı sağlayan bu tür aktiviteleri destekliyor dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise çobanın aşkına saygı yarışlarının çok güzel geçtiğini belirterek, Çobanın ağanın kızına olan aşkının hikayesini biz de burada yaşatıyoruz. Bu olay çobanlar arasında dayanışmayı artırıyor. Bu olay günümüze kadar geldi. Şimdi de kutlamalarını yapıyoruz dedi.

--- KUTU ---

O ÖLÜMSÜZ AŞK

Rivayete göre; Karakoyunlu aşiretinden bir çoban, Çal yöresine yerleşir ve bir beyin kızına aşık olur. Bey de çobana, kızını vermek için, Koyunlarına 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri'nden su içirmeden karşıdan karşıya geçireceksin diye şart koşar. Çoban istenileni yapar, ancak koyunlar sudan geçer geçmez susuzluktan ölür. Ne var ki bey kızını yine vermez. Çoban, kara koyunu ile aşık olduğu kıza ağıt yakar. Bu ağıta dayanamayan kız hastalanır. Beyin adamları da ahıra girip çobanı bağlar. Ahırdan kaçan kara koyun, kızın evine gidip boynuzlarıyla kapısını açar. Kız tehlikeyi anlar ve çobanın kardeşlerine haber verir. Çoban ölümden kurtulur. Ancak kız, bir süre sonra hasta olur ve ölür. Çoban, ömrünü dağlarda kaval çalarak geçirir. Sevdiği kıza ve çok sevdiği kara koyununa türküler ve ağıtlar yakar. Bu rivayetin yaşandığına inanan yöre halkı da, her yıl koyun sudan geçirme yarışmasıyla büyük aşka olan saygılarını gösterir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Asırlık Gelenek Sürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement