AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır Roma'da - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır Roma'da

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İtalya'da, Başbakanlık nezdindeki AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Sandro Gozi ile görüştü.

25.03.2015 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İtalya'da, Başbakanlık nezdindeki AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Sandro Gozi ile görüştü.

Bozkır, iki günlük Roma ziyaretinin ilk günkü temaslarında, İtalya'nın AB konusundaki en üst düzey ismi olan Başbakanlık AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Gozi ile bir araya geldi.

İkilinin görüşmesinde, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu ilerleme raporu, müzakerelerde yeni başlıkların açılması, Kıbrıs sorunu ve çözüme ulaşma çabaları ile Türkiye'den geçerek AB'ye gelen kaçakların Türkiye'ye iadesini içeren geri kabul anlaşması konuları ele alındı. Bozkır, İtalya'nın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine verdiği destekten ötürü Sandro Gozi'ye teşekkür etti.

-Bozkır İtalyan parlamenterlere hitap etti-

AB Bakanı Bozkır daha sonra İtalyan Parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin AB Politikaları Komisyonu Başkanı Michele Bordo ve Komisyon üyeleriyle bir araya gelerek, müzakere sürecine ilişkin bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Toplantının başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Bu sırada Komisyon Başkanı Bordo, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerini yürüttüğünü anımsatarak, İtalya'nın Türkiye'nin AB'ye üye olması gerekliliğine ikna olmuş durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu dile getiren Michele Bordo, "Türkiye, konumu, tarihi, kültürü, ekonomisiyle Ortadoğu'nun ve Akdeniz'in istikrarı için önemli bir rol oynamakta. Avrupa'nın ekonomik büyümesine ve onun değerlerinin yayılmasına da anlamlı katkıda bulunabilir" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in gelecek 5 yıl genişleme olmayacağına dair açıklamasına karşın, Temmuz 2014-Aralık 2014 arasındaki İtalya'nın dönem başkanlığında kararlılıkla Türkiye'nin üyeliğini desteklediklerini anlatan Bordo, "Konsey'in, Türkiye'nin müzakere sürecinde para ve ekonomi politikaları başlığının açılmasını yeniden teyit etmesini sağladık. 2015 boyunca da bu çizgiyi koruma niyetindeyiz" dedi.

Michele Bordo, İtalyan hükümetinin Ankara ile temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren 23. başlığı ile adalet ve içişlerini ilgilendiren 24. başlığın müzakerelere açılması hedefini paylaştıklarını dile getirerek müzakerelerin ilerlemesinin durmasının, Türkiye ve diğer aday ülkelerde yaratabileceği olumsuz algıdan kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Bozkır, Roma ziyaretinin ikinci gününde yarın İtalya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından İtalya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenecek seminere konuşmacı olarak katılacak ardından Senato AB Politikaları Komisyonu'na hitap edecek ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır Roma'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement