ABD En Çok IŞİD'e Katılan Amerikalılardan Korkuyor - Son Dakika
Güncel

ABD En Çok IŞİD'e Katılan Amerikalılardan Korkuyor

ABD En Çok IŞİD\'e Katılan Amerikalılardan Korkuyor

IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi başlatan ABD, en çok IŞİD'e katılan Amerikalı militanlardan korktuğunu itiraf etti.

16.09.2014 11:38  Güncelleme: 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi başlatan ABD, en çok IŞİD'e katılan Amerikalı militanlardan korktuğunu itiraf etti.

EN ÇOK IŞİD'E KATILAN AMERİKALILARDAN KORKUYORLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen " Türkiye'den geçerek IŞİD'e katılan yabancı militanlarla ilgili sorum var. Bakan Kerry de Türkiye'deydi. Bir sonraki adım ne, Türkiye yabancı militanların IŞİD'e katılımını önlemek için sınırı kapatacak mı?" sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin, IŞİD'e katılan ABD vatandaşı militanların, Suriye ya da Irak'ta gerçekleştirdikleri eylemlerden sonra, sahip oldukları Amerikan pasaportu ile ABD'ye dönmelerinden ve burada eylem girişiminde bulunmalarından endişe duyduklarını dile getirdi.

"AMERİKALI MİLİTANLAR KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ"

Harf, "Bu başa çıkılması gereken bir durum. Yalnızca Türkiye'den değil, başka ülkelerden de öyle. Bu ülkeler de bununla başa çıkılması gerektiğini biliyorlar. Yabancı militanların geçişini önlemek için yaptıkları girişimler, verdikleri sözler var. Ama biz özellikle Batılı militanlar, hatta sayılar az da olsa Amerikalı militanlar konusunda endişeliyiz. Batı ülkeleri pasaportuyla, sınırlar geçip IŞİD ile birlikte savaşa girdiler. Güvenlik açsından bu konuya çok odaklıyız. Yabancı militanların katılımına ilişkin Türklerle ve bölgedeki ülkelerle, her gün çok yakından çalışıyoruz. Başkan Obama da bunu paylaştı, IŞİD'in güçsüzleştirilip yok edilmesi gerek. IŞİD gibi bir terör örgütü ile, Irak'ta olduğu gibi önce aldıkları toprakları geri almakla, sonra da onlara para ve insan katılımı akışını keserek yani gerek duydukları oksijeni keserek başa çıkabilirsiniz. Türkiye ile de biz buna odaklandık" dedi.

"ODAK NOKTAMIZ IŞİD "

ABD'nin, Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimini sürdürdüğünü ve koalisyonun odak noktasının IŞİD olduğunu vurgulayan Harf, IŞİD militanlarının sayısına ilişkin güncellenmiş bilgiler de verdi.

"IŞİD'İN MİLİTAN SAYISI 20 İLE 31 BİN 500 ARASINDA"

IŞİD'e katılan militan sayısının, ABD Merkezi İstihbarat Servisi CIA'nın ilk başta öngördüğü rakamlardan çok daha kabarık olduğunu belirten Harf, "Mayıs ve Ağustos aralığı içinde yapılan istihbarat değerlendirmelerine göre, IŞİD'in Irak ve Suriye kapsamında 20 ile 31 bin 500 arasında militana sahip olduğunu sanıyoruz. IŞİD'in sahada kazandığı başarılarla birlikte örgüte katılım da arttı. Örgüte katlan Batılılar ve özellikle Amerikalılar üzerinde özellikle uyanık davranıyoruz" diye konuştu. ABD'nin, ülkeye yönelik en büyük IŞİD tehdidini öncelikle Bat ülkeleri, özellikle de ABD pasaportu taşıyan kişilerden gördüğünü belirten Harf, "Özellikle Amerikalılar, tabii Avrupalılar militanlar da tehdit unsuru. Söz konusu Amerikalılar olunca pasaportlarını iptal edebiliriz. Avrupalılar olunca daha çok güvenlik soruşturmasından geçirebiliriz. Potansiyel tehditleri belirlemek için Avrupa ülkeleri ile de işbirliğinde çalışıyoruz. Şu an yüz yüze olduğumuz ve başa çıkılması gereken en büyük sorun bu" dedi. IŞİD'e sayıları 15 bini aşan yabancı militan katıldığının belirlendiğini vurgulayan Harf, "Yani IŞİD'in çoğunluğunu yabancı militanlar oluşturuyor. Bunlardan 2 bini Batı ülkelerinden oluşuyor. IŞİD'e 80 ülkeden katılım olduğunu düşünüyoruz. Başka terör örgütlerine de katılanlar var ama, bir düzineden çok Amerikalının da IŞİD ile birlikte savaştığını biliyoruz" diye konuştu.

"TÜRK HÜKÜMETİNİN IŞİD'E YARDIM ETTİĞİNE İLİŞKİN KANIT YOK"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, bir gazetecinin "Türkiye ve ABD ilişkilerini nasıl betimlersiniz, özellikle Türkiye koalisyona katılım İncirlik üssünü de açmak konusunda çekimser kalırken. ABD'de bu konuda hayal kırıklığı var mı? ABD medyasında yer alan, Türkiye'nin Suriye'de, aralarında IŞİD'in de bulunduğu radikal İslamcılara silah sağladığı haberlerini teyit eder misiniz?" sorusuna verdiği yanıtta, Türk hükümetinin IŞİD'e yardım ettiğine ilişkin ellerinde bir kanıt olmadığını söyledi. Harf, "Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Dışişleri Bakanı Kerry daha yeni oradaydı. Biliyoruz ki her ülke kendine göre katkıda bulunabilir ve biliyoruz ki her birinin duyarlı olduğu noktalar var katkıda bulunabilmeleri için. Türklerle kontra terörizm konusunda sıklıkla görüşüyoruz, bu konuda yakın ilişkimiz var. Militan akışı konusunu da görüştük. Hiçbir hükümetin IŞİD'e destek verdiğine ilişkin bir kanıtımız yok. Bazı ülkelerde kişisel olarak destek olanlar olduğunu biliyoruz. Bu da onların finansal beslenmesini engellemek için çalıştığımız konulardan biri" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD En Çok IŞİD'e Katılan Amerikalılardan Korkuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ali gel: Chuck norris jet lee rambo vs. iside katilmis heralde. 12 3 Yanıtla
  • alpi: yapıcaklar sizi 8 2 Yanıtla
  • İNSAN: İNSAN KENDİ ÜLKESİNDEKİ MİLİTANLARDAN KORKARMI? 2 0 Yanıtla
  • hasan der: la bu coniler para için anası babasına satarlar ırak savasından beri ırak petrolunu coniler işletiyordu şimdi ise petrol işidçilerine eline ve türkiyenin şuan ırakta aktıf bulunan mitin elinde petrol kuyuları abd nin derdi petrol işid falan deyil 1 0 Yanıtla
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement