Adana'daki Arı Ölümleri - Son Dakika
Yerel

Adana'daki Arı Ölümleri

Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Medeni Avcil, bölge illerden Adana'ya giden bal üreticilerinin ellerindeki arıların büyük çoğunluğunun telef olduğunu ve bunun narenciye bahçelerinde kullanılan zirai ilaçlardan kaynaklandığını ileri sürdü.

20.04.2015 12:57

Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Medeni Avcil, bölge illerden Adana'ya giden bal üreticilerinin ellerindeki arıların büyük çoğunluğunun telef olduğunu ve bunun narenciye bahçelerinde kullanılan zirai ilaçlardan kaynaklandığını ileri sürdü.

Avcil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliklerine kayıtlı arıcıların büyük çoğunluğunun kışı Akdeniz Bölgesi'nde geçirdiğini hatırlattı.

Birliğe kayıtlı yaklaşık 200 arıcının Adana bölgesinde narenciye bahçelerinde ve diğer alanlarda arıları kışlattığını ifade eden Avcil, şöyle konuştu:

"Bahçe sahipleri ve diğer çiftçiler, özellikle ruhsatsız ilaç kulanarak ilaçlama yapmışlar. Van, Bingöl, Bitlis'ten oraya giden arıcılarımız çok büyük zayiata uğramış. Birçok arı kovanının tamamen söndüğü bilgisini aldık. Binbir emekle yapılan bu masraflara rağmen arıcılarımızın tam yaylalara dönüş anına rastlayan bu süreçte büyük arı kayıplarının yaşaması hepimizi derinden yaralamıştır. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz."

Avcil, 200 arıcının yaklaşık 20 bin civarında arısının zarar gördüğünü ve arı kovanlarının söndüğünü bildirerek, arıcıların yaylaya dönecek durumda olmadığını söyledi.

Bakanlığın çiftçelere ait kredi borçlarını ertelemesi gerektiğini anlatan Avcil, "Bu çiftçilerimizin zararlarının belli bir fondan karşılanması için hükümet yetkililerini duyarlılığa çağırıyoruz. Bu çiftçilerin çoğu bankalara borçludur ve arıdan başka geçim kaynağı yoktur. Bunların arı kovanlarını doldurup tekrar işe başlamak için bir desteğe ihtiyaç var. Bu durum önümüzdeki yıl bal üretiminde de önemli bir azalmaya yol açacaktır. Bu da arı fiyatlarına ve bal fiyatlarına yansıyacaktır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'daki Arı Ölümleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement