Adana - Türkiye Inovasyon Haftası Adana'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Adana - Türkiye Inovasyon Haftası Adana'da Başladı

Türkiye İnovasyon Haftası Adana'da başladıEKONOMİ Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri Adana'da başladı.

27.10.2016 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İnovasyon Haftası Adana'da başladı

EKONOMİ Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri Adana'da başladı.

Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde Adana HiltonSA Otel'de Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in katkılarıyla bugün başlayan etkinlikte, havacılık sektöründen de tanınmış girişimciler panel ve konferanslarda bir araya geldi.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Türkiye'de ihracatın adeta patinaj çektiğini ileri sürerek, ticari gelişimin mümkün olması için gerekenleri anlattı.

Üretimin klasik yöntemlerle bir işe yaramadığını söyleyen Aymen, şunları söyledi:

"Farklı sonuçlar için değişimden korkmamak lazım. Bu bilince sahip olduğumuz an ve değişimin peşinden koştuğumuz zaman, inovasyonu gerçekleştirmiş olacağız. Sadece üretim ve irhacatta değil, hayatın tüm katmanlarında, günlük yaşamda da yapma bilincine sahip olacağız. Ancak o zaman gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğiz. Rekabet şansımız az. Üretim çoğalınca karı düşürmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda işletmeleri geliştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle inovasyonun, AR-GE, tasarım ve markalaşmanın çok önemli olduğunu sizlerin de bilip, yönelmesi lazım. Fiyat düşürerek değil, inovatif, katma değerli sattığımızda daha fazla döviz kazanıyoruz ve daha fazla refaha sahip oluyoruz. En büyükler en inovatifler."

'POTANSİYEL DOĞRU KULLANILMALI'

Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Zeki Kıvanç ise çırçır ve dokuma fabrikalarının ilk olarak Çukurova'da kurulduğunu, Cumhuriyet döneminin başlarında Anadolu'da 24 fabrikanın bulunduğunu anımsattı. Salondaki genç öğrencilere seslenen Kıvanç, "Adana inovasyon haftasının en yoğun katılımcısının gençler olması biz sanayiciler için en itici güç ve umut kaynağıdır. Bu potansiyeli iyi yönlendirmek gerekiyor. Özelde bölgemizde makro anlamında ülkemizin kalkınması ancak potansiyelin doğru kazanılmasıyla mümkündür" dedi.

'150 MİLYAR DOLAR İHRACATTA PATİNAJ YAPIYORUZ'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kocasert de Türkiye'nin ihracatta 150 milyar dolar civarında patinaj yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız bunun önemli bir nedeni. Önce AR-GE ardından inovasyon sonra tasarım ve markalaşma dedik, sözmüzün de sonuna kadar arkasındayız. Biz bu söylemimizden asla vazgeçmeyeceğiz çünkü biliyoruz ki 2023 hedefleri koyduysak, 'dünyanın önemli oyuncularından biri olacağız' diyorsak biz AR-GE, yeterince kaynak enerji ve zaman ayırmak ve inovasyonu sadece dilimize değil aklımıza ve kalbimize de pelesenk etmek durumundayız. İlk kez geçen yıl ülkemizin gayri safi milli hasıla'dan (GSMH) AR-GE'ye ayırdığı pay yüzde 1 seviyelerine ulaştı. Çok mutluluk duyabilriiz ancak ABD, Japonya, Finlandiya, Norveç, Güney Kore gibi ülkelerin yüzde 4 ve hatta üzerinde bir pay aldığını söylersem almamız gereken çok yol olduğunu hepimiz farkına varırız."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de rekabeti zorlaştırdığını dile getirirken, Vali Mahmut Demirtaş ise organize edilen faaliyetlerin toplumun geniş kesimine inovasyon ile ilgili farkındalığın yayılmasını sağladığını kaydetti.

Programda, 'Türk İş Dünyası', 'Dünyada Başarılarıyla Tanınanlar', 'İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO'ları', 'İlham Veren Girişimciler', 'Yıkıcı İnovasyon Dönemi ve Maker Hareketi', 'Modayı Marka Yapanlar','Innocampus', 'Akıl Haritasıyla Yaratıcılığı Serbest Bırakmak', 'Türkiye'de İnovasyon ve Endüstri 4.0', 'Akıllı Nesneler', 'Geleceğin Şehirleri', 'Sıra Dışı Kadınlar', 'Anadolu'nun Güneyinden Dünya Mutfağına Armağan','Başrolde İnovasyon' konulu panel ve konferanslar yer alıyor.

'3'ÜNCÜ HAVALİMANI 2018'DE AÇILACAK'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında katıldığı Türk İş Dünyası panelinde İstanbul'da yapılacak 3'üncü havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın moderatörlüğünü yaptığı, Mediasa Medya Grubu CEO'su Demet Sabancı Çetindoğan, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ve Simit Sarayı Onursal Kurucu Başkanı Haluk Okutur'un konuk olduğu panelde konuşan Özdemir, gelişmiş ülkelerin inovasyona yatırım yaptığının altını çizdi.

LİMAK Holding olaark 3 kıtada 52 bin çalışanlarıyla hizmet verdiklerini belirten Özdemir, "Hedefimiz bu rakamı arttırmak. Daha da yayılarak gitmek istiyoruz. Afrika, Balkanlar, Pakistan çok ülkeyle iş yaptık. Marka bir firma olma yolunda yürümekteyiz.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nı 30 aydı sözleşmemiz. Emine Hanım'ında uçakları oradan kalkıyordu. En büyük müşterimizdir, hala devam ediyor. Temel atma töreninde '18 ayda bitireceksiniz' dedi. Hemen başladık. 18 ay olan 29 Ekim gününe denk geliyordu o gün geldi açılışını yaptı ve çalışmaya başladı. Aldığımızda 3.5 milyon yolcusu vardı. Bugün geçen yılki rakamlara göre 26 milyon yolcu geçmiş. 3'üncü havalimanını aldık, yapıyoruz. Çok önemli müşteri rahat edeceği huzur bulacağı bir havalimanı yapmaya çalışıyoruz. Yani uçarken stres altında uçmayacak. Gelirken de o kadar rahat ve konfor dolu havalimanı yapmaya çalışıyoruz. Dünyada bir uçak köprüye yanaşınca bir yolcu köprüye ayağını attıktan 11 dakika sonra polis ve gümrük kontrolünü yapmış bagajını almış taksiye binen bir havalimanı var. Bu Singapur Changi Havalimanı var. Biz bu 3'üncü havalimanını da yaparken hedefimiz 13 dakikada yolcumuz valizini alacak polis ve gümrük kontrolünden geçecek ve taksiye binecek bir havalimanı yapmaya çalışıyoruz. 2018'in ilk çeyreğinde bunu hizmete açmayı hedefliyoruz. Kosova'da da böyle bir havalimanı yaptık. Senegal'de Mısırda, Rostov Havalimanını yapıyoruz. Bütün buralarda inşaat tekniklerinin en hızlı en modern şekilde nasıl inovasyonda kullanabiliriz hesabını yapıyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana - Türkiye Inovasyon Haftası Adana'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement