AK Parti'li İşler: "Başkanlıkta Kararı Millet Vermeli" - Son Dakika
Politika

AK Parti'li İşler: "Başkanlıkta Kararı Millet Vermeli"

Eski Başbakan Yardımcısı, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, başkanlık sistemi konusunda kararı milletin vermesi gerektiğini belirterek, "Başkanlık sistemi Türkiye’nin geleceğini garanti altına alma meselesidir" dedi.

04.02.2016 11:31

Eski Başbakan Yardımcısı, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, başkanlık sistemi konusunda kararı milletin vermesi gerektiğini belirterek, "Başkanlık sistemi Türkiye'nin geleceğini garanti altına alma meselesidir" dedi.

İşler, yaptığı açıklamada Türkiye'nin yeni Anayasa'yı hayata geçirmek zorunda olduğunu belirterek, "10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçmesiyle fiili bir başkanlık uygulamasına geçildi. Halkın doğrudan seçtiği bir Cumhurbaşkanının, külliyesinde oturmasını beklemek normal değildir. Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanları geçmişte Çankaya Köşkü'nde noter görevi görüyordu. Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden sonra ise artık Cumhurbaşkanlığı'nın konumu değişmiştir. Şimdi halktan aldığı yetkiyi sonuna kadar kullanan bir Cumhurbaşkanımız var. Sistemi güçlü kurarsak, sağlam temeller üzerine oturtursak o zaman ülkenin geleceğini garanti altına almış oluruz. Cumhurbaşkanını halk seçiyorsa ve buradan geri adım atmak söz konusu değilse ileri adım olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin başkanlık sistemine bir an önce geçmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Başkanlık sisteminin anti demokratik bir sistem olmadığını söyleyen İşler şunları dedi:

"Amerika'daki başkanlık sistemini Türkiye'de aynen uygulamamız gerekmemektedir. Başkanlık sisteminde çift parlamento veya eyalet sistemi olacak diye bir durum da söz konusu değildir. Biz mevcut idari yapımızla başkanlık sistemine geçerek bu ülkeyi daha ileriye taşıyabiliriz. Türkiye'nin bir an önce içinde bulunduğu fiili duruma resmiyet kazandırması gerekmektedir. Böylece siyasi belirsizliklere, kaosa, siyasi kavgalara son verebiliriz. Unutmayalım ki başkanlık sistemi Türkiye'nin geleceğini garanti altına alma meselesidir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da bu konuyu kişisel bir mesele olarak görmediğini defalarca söyledi. Biz bunu başardığımız zaman gelecek nesillere siyasi kaos bırakmayacağız. Bunları Türkiye için istiyoruz."

Meclis'te partiler arasında uzlaşma sağlanamaması halinde demokrasilerde hakem olan millete gidilmesi gerektiğini vurgulayan İşler, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'da ısrarla buna vurgu yapıyor. Eğer muhalefet partileri demokrasiye ve millete inanıyorsa bu teklifimize evet demeleri lazım. Demokraside karar mekanizması millettir. Meclis'in, parlamentonun ve Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun yapması gereken de hukuki zemini hazırlayarak bu metni ortaya koymak ve nihayetinde halka sunmaktır. Çıkalım anlatalım, onlar da çıkıp anlatsınlar. Nihayetinde halk referandumda ne derse o yapılır. Halkın bu kararı verme hakkını ellerinden almamamız gerekir diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti'li İşler: 'Başkanlıkta Kararı Millet Vermeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement