AK Parti Seçim Beyannamesi - Son Dakika
Politika

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı Seçim Beyannamesinde, "AK Parti olarak, 7 Haziran'dan sonra da u¨lkede birlik ve kardes¸ligˆi tesis etmeyi amac¸layan ve do¨nemsel bir mesele olarak bakmadıgˆımız C¸o¨zu¨m Su¨reci'ni kararlıkla su¨rdu¨recegˆiz. Demokratik hak ve o¨zgu¨rlu¨klerin korunmasını yeni anayasa ile gu¨vence altına alacagˆız. O¨zgu¨rlu¨kleri gelis¸tirmeye ve genis¸letmeye devam edecegˆiz" taahhüdünde bulunuldu.

04.10.2015 17:26

AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı Seçim Beyannamesinde, "AK Parti olarak, 7 Haziran'dan sonra da u¨lkede birlik ve kardes¸ligˆi tesis etmeyi amac¸layan ve do¨nemsel bir mesele olarak bakmadıgˆımız C¸o¨zu¨m Su¨reci'ni kararlıkla su¨rdu¨recegˆiz. Demokratik hak ve o¨zgu¨rlu¨klerin korunmasını yeni anayasa ile gu¨vence altına alacagˆız. O¨zgu¨rlu¨kleri gelis¸tirmeye ve genis¸letmeye devam edecegˆiz" taahhüdünde bulunuldu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesini ATO Congresiumda, açıkladı.

"Huzur ve İstikrarla Türkiye'nin yol haritası" başlıklı beyannamede, temel hak ve hu¨rriyetler alanında, gec¸mis¸te sagˆlanan kazanımların kararlılıkla korunacağı, topluma kimlik ve yas¸am tarzı dayatılmasının kars¸ısında olunacağı belirtildi.

Bu¨tu¨n vatandas¸ların birinci sınıf muamele go¨rdu¨gˆu¨, o¨zgu¨r fertler olarak yas¸adıgˆı bir ortamın tesis edileceği, kapsayıcı ve evrensel degˆerlere dayalı bir vatandas¸lık anlayıs¸ı ic¸erisinde, birlik ve bu¨tu¨nlu¨ğün pekiştirileceği vurgulanan beyannamede, şu ifadelere yer verildi:

"Bu¨tu¨n etnik, mezhebi ve dini kesimlere, bas¸o¨rtu¨lu¨ veya bas¸ı ac¸ık, ko¨ylu¨ veya s¸ehirli, kadın veya erkek, yoksul veya zengin, s¸u veya bu siyasi go¨ru¨s¸ten tu¨m vatandas¸larımıza es¸it mesafede duruyor, her bir bireyin temel hak ve o¨zgu¨rlu¨klerden en ileri derecede yararlanacagˆı bir Tu¨rkiye'yi hedefliyoruz.

Etnik, dini ve mezhepsel aidiyetlerden o¨nce, milletimizin temel degˆerlerinin yogˆruldugˆu tarihi yolculuktaki birlikteligˆimizi ve es¸it vatandas¸lık anlayıs¸ını benimsiyoruz. Bu anlayıs¸la, devletin, bu¨tu¨n toplumsal kesimlerle hakkaniyet o¨lc¸u¨su¨nde, es¸itlik temelinde ve demokratik bir ilis¸ki gelis¸tirmesini sagˆlayacak; toplumsal zenginligˆimizin tu¨m unsurlarını c¸ogˆulcu bir yaklas¸ımla kucaklamaya devam edecegˆiz. Toplumdaki her bireyin yas¸am tarzına go¨sterdigˆimiz saygıyı, bundan sonra da o¨zenle devam ettirecegˆiz."

Toplumsal uzlas¸ma hedefi dogˆrultusunda bu¨tu¨n kimlikler ve yas¸am tarzlarını bir zenginlik olarak devam ettirecek politikaların sürdürüleceği ifade edilen beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Cemevleri, egˆitim sisteminde sagˆlıklı bilgilendirme, u¨niversitelerde aras¸tırma ve uygulama merkezleri olus¸turma gibi c¸es¸itli konularda Alevi kanaat o¨nderleri ile diyalog ic¸inde demokratik uzlas¸ı temelinde gerekli adımları atacagˆız. Bu noktada, geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statu¨ tanıyacagˆız. Aynı s¸ekilde, geleneksel irfan merkezlerinin ve cemevlerinin ihtiyac¸larının kars¸ılanması ic¸in 5393 sayılı Belediye Kanunu, 3194 sayılı I·mar Kanunu ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda gerekli degˆis¸iklikleri yapacagˆız."

-"İnsan onuru ve temel haklar merkeze alınacak"

Gelecek do¨nemde de bas¸ta istihdam, iskan ve egˆitim olmak u¨zere Roman vatandas¸ların sorunlarının çözümüne hız verilerek, her türlü ayrımcılık zemininin ortadan kaldırılacağı vurgulanan beyannamede,  Tu¨rkiye Cumhuriyeti vatandas¸ı olan azınlıkların herhangi bir ayrımcılıgˆa maruz bırakılmaksızın onurlu bir hayat su¨rdu¨rebilmeleri ic¸in gereken bu¨tu¨n hukuki ve fiili tedbirlerin alınmaya devam edeceği belirtildi.

Temel hak ve o¨zgu¨rlu¨kler konusunda eksikliklerin giderileceği belirtilen beyannamede, şu vaatlerde bulunuldu:

"Yeni anayasanın temel haklara ilis¸kin kısmını bu esaslara go¨re tanzim edecegˆiz. Devletin siyasi, idari, yargısal ve ekonomik du¨zenini, insan onurunu ve temel hakları merkeze alacak s¸ekilde tasarlayacagˆız.  Bu c¸erc¸evede, TBMM I·nsan Haklarını I·nceleme Komisyonu, Kamu Denetc¸iligˆi Kurumu ve Tu¨rkiye I·nsan Hakları Kurumunu etkinles¸tirecegˆiz. Bu kurumların, AI·HM ve BM kapsamında Tu¨rkiye'nin u¨stlendigˆi sorumlulukları hayata gec¸irmesi ic¸in gerekli tedbirleri alacagˆız.

Ceza ve tutukevlerini etkin bir s¸ekilde denetleyecek, kollugˆa yo¨nelik s¸ikayetlerin u¨zerine kararlı bir s¸ekilde gidecegˆiz. Siyasi etigˆe yo¨nelik kuralları belirleyerek hayata gec¸irecegˆiz. AI·HM, Venedik Komisyonu ve digˆer uluslararası temel hak mekanizmaları ile mevzuat ve uygulama uyum du¨zeyini yu¨kseltecegˆiz. Temel hak ve o¨zgu¨rlu¨klere ilis¸kin uluslararası so¨zles¸melerin ic¸ hukuka dahil edilmesine devam edecek, o¨zgu¨rlu¨kc¸u¨ demokratik du¨zen mantıgˆıyla bagˆdas¸mayan s¸erhleri kaldıracagˆız."

Gelecek do¨nemde c¸erc¸eve bir mevzuat hazırlanarak, bu¨tu¨ncu¨l ve demokratik bir yaklas¸ımla; sivil toplum kurumlarının hukuki statu¨leri, kurumsal yapıları, faaliyetleri, kamu kurumları ile ilis¸kileri, mali kaynakları gibi alanların düzenleneceğine vurgu yapılan beyannamede, "Sivil toplum kurumlarının hukuki statu¨leri, kurumsal yapıları, faaliyetleri, kamu kurumları ile ilis¸kileri, mali kaynakları gibi alanları du¨zenleyen 'Sivil Toplumun Gelis¸tirilmesi ve Gu¨c¸lendirilmesi'ne dair c¸erc¸eve yasa c¸ıkaracagˆız. Kar amacı gu¨tmeyen kurulus¸lar ic¸in ayrı finansal raporlama standartları getirecegˆiz" taahhüdünde bulunuldu.

-"Silah gündemden çıkacak"

C¸o¨zu¨m Su¨reci'nin, Türkiye'nin demokratikles¸mesinde, milli birlik, kardes¸lik ve refahında tarihi bir c¸abaya kars¸ılık geldiği belirtilen beyannamede, Cumhuriyet tarihinin temel sorunlarından biri olan Ku¨rt sorununun do¨nu¨m noktasının Kurucu Genel Bas¸kan Recep Tayyip Erdogˆan'ın, Bas¸bakan olarak, 2005'de Diyarbakır'da yaptıgˆı konus¸ma olduğu hatırlatıldı.

Gelinen noktada C¸o¨zu¨m Su¨reci'nin, sadece Türkiye'nin degˆil, bo¨lgedeki huzur ve barıs¸ ortamının da rec¸etesi haline geldiği belirtilen beyannamede, şunlar kaydedildi:

"AK Parti olarak, 7 Haziran'dan sonra da u¨lkede birlik ve kardes¸ligˆi tesis etmeyi amac¸layan ve do¨nemsel bir mesele olarak bakmadıgˆımız C¸o¨zu¨m Su¨recini kararlıkla su¨rdu¨recegˆiz. Demokratik hak ve o¨zgu¨rlu¨klerin korunmasını yeni anayasa ile gu¨vence altına alacagˆız. O¨zgu¨rlu¨kleri gelis¸tirmeye ve genis¸letmeye devam edecegˆiz. Demokratikles¸me ile es¸ zamanlı olarak yatırım, u¨retim ve istihdam imkanlarının gelis¸tirilmesi bas¸ta olmak u¨zere, tero¨rden etkilenen yo¨relerimizin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna do¨nu¨k c¸alıs¸maları hızlandırarak devam ettirecegˆiz.

C¸o¨zu¨m Su¨reci'ni gu¨vence altına almak ve nihayete erdirmek, kalıcı huzuru tesis etmek amacıyla c¸ıkardıgˆımız '6551 Sayılı Tero¨ru¨n Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bu¨tu¨nles¸menin Gu¨c¸lendirilmesine Dair Kanun' ile silahın tamamen gu¨ndemden c¸ıktıgˆı bir noktaya ulas¸mak ic¸in gereken tu¨m tedbirleri alacagˆız. AK Parti olarak, kamu du¨zenini, birlik ve kardes¸ligˆi tesis etmeyi amac¸layan ve do¨nemsel bir mesele olarak bakmadıgˆımız C¸o¨zu¨m Su¨reci perspektifimizi koruyacagˆız. C¸o¨zu¨m Su¨reci'nin muhatabı ve sahibi millet, tas¸ıyıcısı ise bas¸ta AK Parti olmak u¨zere, u¨lkemizde huzur, istikrar ve barıs¸ı isteyen herkestir."

-"Örgüt, Çözüm Süreci'ne savaş ilan etti"

Daha o¨nceki su¨rec¸ler gibi Çözüm Süreci'ni de de sabote etmeye, akamete ugˆratmaya c¸alıs¸an tero¨r o¨rgu¨tu¨nün, kamu du¨zenini ortadan kaldırarak silahlı c¸atıs¸maya geri do¨ndüğü hatırlatılan beyannamede, tero¨r o¨rgu¨tu¨nün illegaliteye, s¸iddete ve baskıya yo¨nelerek Ço¨zu¨m Su¨reci'ne savas¸ ilan ettiği kaydedildi.

2013'de verdigˆi so¨zleri tutmayan, tam anlamıyla bir eylemsizlik yerine her tu¨rlu¨ baskı, s¸iddet ve illegaliteye bas¸vuran o¨rgu¨tün, Tu¨rkiye'yi terk etmediği, "silah bırakma" taahhu¨du¨ne direnc¸ go¨sterdiği anımsatılan beyannamede, C¸o¨zu¨m Su¨reci'ni varlıgˆına tehdit go¨ren o¨rgu¨tün, yeniden tero¨r eylemlerine bas¸ladığı belirtildi.

AK Parti iktidarının, ilk gu¨nku¨ ilkesel durus¸unu ve siyasi pozisyonunu koruduğu vurgulanan beyannamede, şu ifadeler yer aldı:

"Ancak tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n eylem ve sabotajları su¨reci su¨rdu¨ru¨lebilir olmaktan c¸ıkarmıs¸tır. Halkın hakkını-hukukunu koruyabilmek ic¸in kamu du¨zenini tahkim ederek o¨zgu¨rlu¨k-gu¨venlik dengesini kurmak mutlak gerekliliktir. Hu¨ku¨met hukuk ic¸inde yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ tero¨rle mu¨cadelede vatandas¸ın magˆduriyet yas¸amamasını, aksine vatandas¸ların temel haklarını garanti altına alacak bir kamu du¨zeninin tesis edilmesini amac¸lamaktadır.

AK Parti reformlardan, hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgec¸meyecek, geri adım atmayacaktır. Su¨rec¸te farklı sebeplerle olus¸an gu¨venlik risklerini gidermek, bo¨lge insanını ceberrut ve zalim o¨rgu¨tu¨n baskısından korumak devletin o¨ncelikli go¨revidir. C¸o¨zu¨m Su¨reci'nin mimarı, yu¨ru¨tu¨cu¨su¨ ve lokomotifi AK Parti'dir. AK Parti'nin gu¨c¸lu¨ olması su¨recin neticeye ulas¸ması ac¸ısından o¨nem tas¸ımaktadır. Bu su¨reci sonuca ulas¸tırmak bizim ic¸in ahlaki, insani ve vicdani bir go¨revdir. Su¨reci bozan, zehirleyen, sabote eden yapılara ragˆmen o¨zgu¨rlu¨k-gu¨venlik dengesini koruyarak hedeflerimize ulas¸acagˆımıza inancımız tamdır. Kamu du¨zeni tesis edilinceye kadar tero¨rle mu¨cadelemize; hukuk ve kardes¸lik tam anlamıyla tesis edilinceye kadar da C¸o¨zu¨m Su¨reci anlayıs¸ımızı korumaya devam edecegˆiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Seçim Beyannamesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement