AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderlerine, "Ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin, gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın" diye seslendi.

25.11.2015 15:11

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderlerine, "Ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin, gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın" diye seslendi.

Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yanı başında büyük acılar yaşayan Suriye'ye barış, huzur, adalet ve demokrasi gelmesini istediğini söyledi.

Türkiye'nin, Suriye'nin acısını dindirmek için gösterdiği fedakarlıkları "cümle alemin" bildiğini belirten Davutoğlu, Suriye'deki kaos ve yıkım ortamının sona ermesi için bir yandan DAEŞ teröründen diğer yandan meşruiyetini yitirmiş Esad rejiminin devlet teröründen kurtulmak gerektiğini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun için DEAŞ'a karşı mücadele eden bütün tarafların mücadelelerinin yoğunlaştırılması ve Suriye'de siyasi bir geçiş sürecinin sağlanması hayati öneme sahiptir. Buradan bir kere daha dünyaya çağrıda bulunuyorum; gelin Suriye'deki bu yangını söndürelim, gelin Suriye halkının acılarını dindirelim. Bu insanlara zulmedenlere, masum sivilleri katledenlere artık 'dur' diyelim. Son günlerde bize tarihi bakımdan derin bağlarla bağlı olan özelde Bayırbucak bölgesinde, genelde Suriye halkının bütününde Türkmen kardeşlerimize dönük olarak çok yoğun bir saldırı söz konusudur. Bu olayları askeri, istihbari ve diplomatik birimlerimizce yakından takip ediyoruz. Bunlar Suriye rejiminin kendi halkına, sivil insanlara ne kadar zalimce saldırdığının delili olan saldırılardır.

Ayrıca bu olaylar da göstermektedir ki yabancı savaşçılar sadece DEAŞ şeklinde değil, Suriye rejiminin yanında yer alan saldırgan bazı milislerce de temsil edilmektedir. Biz bütün bu yabancı savaşçılara Suriye topraklarında karşıyız ve bu yabancı savaşçıların tümünün Suriye'den çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef bu saldırılara üs uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusudur. Bayırbucak bölgesinde tek bir DEAŞ unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur. Kimse Bayırbucak bölgesine yapılan saldırıları DEAŞ ile meşru gösteremez. 'DEAŞ'a saldırıyoruz' diyerek Bayırbucak'ın masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız. Rejimin bu bölgeye yönelik operasyonları, DEAŞ veyahut terörle mücadeleyi değil, uluslararası toplumun desteklediği ılımlı Suriye muhalefetini hedef almaktadır. Bu saldırıların derhal durdurulması gerekmektedir. DEAŞ'a karşı operasyon yapılıyorsa, yapılmak isteniyorsa, bu, uluslararası bir koordinasyon içinde yürütülmelidir. 'DEAŞ'a operasyon yapılıyor' görüntüsü altında, masum Suriyeli sivillere ve özellikle de Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalı. Türkiye'nin sınır boylarında sivil halka karşı misket bombaları atılmak suretiyle saldırılıyor, adeta katliam yapılıyor. Buna derhal son verilmelidir. Bu saldırıları gerçekleştirenler, bu insanlık dışı katliamın sorumlusu olacaktır. Bayırbucak bölgesindeki kardeşlerimizin korunması ve kendi öz vatanlarında onurlu bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri için her türlü tedbiri alıyoruz. Çünkü o bölgeye yerleştirilen Bayırbucak Türkmenleri, ta Selçuklu'dan beri Hicaz yolunu Haçlılara karşı muhafaza etmek üzere oraya yerleştirilmişlerdir. Bugün de bu toprakların asil ve öz çocuklarıdır."

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Bayırbucak Türkmenleri başta olmak üzere, mağdur edilen ve göçe zorlanan tüm Suriyelilere kapılarını bundan sonra da açık tutmaya devam edeceğini söyledi.

"Suriye halkı Türkiye'nin dostu ve kardeşidir"

İnsani yardımların ulaştırılması ve evinden uzaklaştırılan ailelerin kamplara yerleştirilmesi için gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Davutoğlu, "Bizim duruşumuz bellidir, mesajımız açıktır. Suriye halkı, diğer bütün halklar gibi, barış ve onur içinde yaşamayı hak eden bir halktır. Arap, Türk, Türkmen, Sünni, Nusayri, Müslüman, Hristiyan kim olursa olsun, Suriye halkı bir bütün olarak Türkiye'nin dostu ve kardeşidir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin çevresinde barış ikame etmek için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.

"Bu ateş çemberinin içinde ülkemizin istikrar ve güvenliğini teminat altına almak için ne gerekiyorsa yapacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin hukukunu korumak konusunda atılacak adımlardan hiç bir zaman vazgeçmediklerini ve vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Davutoğlu, bugün ve dün bazı muhalefet temsilcilerini dinlediklerini belirterek, "Bu kritik günde dahi hükümetimizle omuz omuza vermek ve ulusal ve milli birliği temsil edecek şekilde bir tutum takınmak yerine, bugün Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı gibi, dönüp hükümetin Ortadoğu politikasını eleştirmek, bu şartlarda bu kritik dönemde hiçbir muhalefet liderine yakışan bir tutum değildir" diye konuştu.

78 milyon insanın, hangi partiye mensup olursa olsun dünkü olayın yaşanması üzerine aynı his ve düşüncelerle, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava sahasını koruma konusunda gösterdiği ciddi ve kararlı tutumdan memnun olduğunu ve gurur duyduğunu belirten Davutoğlu, muhalefete şöyle seslendi:

"Ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin, gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın. ya bu ülkenin onurunu korumak gerektiğinde yükselttiğimiz gür sesi, verdiğimiz talimatlar gereği görevi yapan Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerimizin o asil pilotlarını ve askerlerimizi tebrik edin onların yanında yer alın, ya da küçük hesaplarla kendi mahallenizde top çevirmeye devam edin, kurultayınızda ne yapacaksanız onu görelim."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement