Ak Partili Baybatur: Yeni Anaya Çalışmaları Eylül-Ekim Ayında Başlar - Son Dakika
Güncel

Ak Partili Baybatur: Yeni Anaya Çalışmaları Eylül-Ekim Ayında Başlar

Ak Partili Baybatur: Yeni Anaya Çalışmaları Eylül-Ekim Ayında Başlar

Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların Eylül- Ekim ayı içinde başlayacağını belirtti.

14.06.2016 18:13

Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların Eylül- Ekim ayı içinde başlayacağını belirtti. Baybatur, başkanlık sistemiyle ülkenin koalisyonlarla yönetilmekten kurtulacağını söyledi.

AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, dün, katıldığı bir iftarın ardından gazetecilerin yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği çalışmalarının Eylül- Ekim ayı içinde start alacağını belirten Baybatur, yeni anayasa değişikliği konusundaki referandumun TBMM'deki ana muhalefet ve muhalefet partilerinin durumuna bağlı olduğunu söyledi. Baybatur, "Anayasa değişikliğiyle ilgili referandum konusu meclisimizin durumuna bağlı. Biz anayasa değişikliğiyle ilgili gereken neyse söylüyoruz. Yeni hükümetin dört önceliği var. Birincisi terörle mücadele, ikincisi ekonomi, üçüncüsü anayasa değişikliği, dördüncüsü ise Başkanlık Sistemi'dir. Önümüzdeki süreçte bunlarla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. Sanıyorum ki bu çalışmalar, TBMM'nin tatilinden sonra başlayacak. Eylül-Ekim ayı içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmalar net bir şekilde başlar" dedi.

'GÖMLEK ARTIK BU MİLLETE DAR GELİYOR'

Yeni anayasa çalışmalarında AK Parti'nin samimi bir tavır izlediğini ve muhalefet partilerinden de bu şekilde bir yaklaşım beklediklerinin altını çizen Baybatur, "Milletimiz yeni bir anayasa istiyor. Gömlek artık bu milletimize dar geliyor. Artık darbe ve ihtilallerden kalan bir anayasayı istemiyoruz. Milletimiz de bunu istemiyor. AK Parti olarak gerekli çalışmamızı yaparız ve meclise sunarız. Sonra mecliste milletvekillerinin takdirine bırakırız. Ana muhalefet ve muhalefet milletvekilleri de mecliste kürsüde yaptıkları konuşmalarda 'Yeni Anayasa, yeni Anayasa' diye ifadelerde bulunmuşlardı. Eğer söyledikleri o yeni anayasa sözlerini tutmazlar, başka argümanlar geliştirmeye çalışırlarsa artık bu işi millete havale edeceğiz. Bu işin sonunda ölüm yok. Biz yeni anayasayla ilgili çalışmamızı samimi bir şekilde yapıp, başta mecliste grubu bulunan partilere telif edeceğiz. Sonrasının oturup hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

'PARTİLİ BİR CUMHURBAŞKANI YÖNETİMİ İSTİYORUZ'

Yeni anaya tartışmalarıyla birlikte gündemde olan başkanlık sistemi hakkında görüş belirten AK Parti MKYK üyesi Baybatur, Türkiye'nin koalisyon hükümetlerine ihtiyaç duymaması için başkanlık sisteminin önemli olduğunu söyledi. AK Partili Baybatur, şöyle konuştu:

"Yeni anayasayı sadece yeni başkanlık sistemi olarak görülmemesi gerekir. Hukukun üstünlüğünden, temel inançlara, ifade özgürlüğüne kadar birçok alanda sivil bir anayasa ortaya koyacağız. 80 anayasasında değişiklik yapılması gereken birçok husus var. Bunları gözardı edip de sadece başkanlık sistemine sıkıştırmak muhalefet partilerinin kelime oyunlarıdır. Biz yeni bir anayasa istiyoruz. Başkanlık, yarı başkanlık veya partili bir Cumhurbaşkanı şeklinde yönetimi istiyoruz. Biz bir rejim değişikliği teklif etmiyoruz. Bizim istediğimiz sistem değişikliği. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti devleti laik, hukuk, sosyal ve demokratik bir ülke hüviyetinden çıkacak değil. Anayasanın değiştirilemez 4 maddesiyle ilgili hiç bir problemimiz yok. Bu ülkede AK Parti iktidarından önce koalisyonlarla ne haline geldiğini gördük. Bir daha koalisyonlar gelmemesi adına sağdan veya soldan, ister sosyal demokrat olsun, ister milliyetçi partilerde, isterse bizim gibi muhafazakar demokrat partiler olsun kim kendini halka güzel anlatıyorsa gelsin koalisyona ihtiyaç duymadan Başkanlık Sistemi doğrultusunda ülkeyi yönetsin, bittikten sonra tekrar millete hesabını versin. Yamalı bohça hükümetleri istemiyoruz. Yamalı bohça hükümetlerinin olmaması içinde başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sisteminin olması gerektiğini söylüyoruz."

- Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ak Partili Baybatur: Yeni Anaya Çalışmaları Eylül-Ekim Ayında Başlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement