Akaryakıt Fiyat Farkı Tepkilere Neden Oluyor - Son Dakika
Güncel

Akaryakıt Fiyat Farkı Tepkilere Neden Oluyor

Urfa'da akaryakıt satış bedelinin çevre illere göre daha yüksek olması vatandaşların tepkisini çekerken, işletmeciler kendilerini savundu.

09.01.2015 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa kent merkezinde akaryakıt satış bedelinin ilçeler ve çevre illere nazaran daha yüksek olması vatandaşın tepkisini çekiyor. Akaryakıt fiyatları Türkiye genelinde son 6 aydan bu yana aralıksız gerilerken kent merkezinde yakıt almak isteyen vatandaş, ilçelere oranla litre başı 40 kuruş daha fazla ödemek zorunda kalıyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün etkisiyle Türkiye'de akaryakıt fiyatları son 6 aydır gerilemeye devam ediyor. Bu dönemde ülke genelinde akaryakıt fiyatları yüzde 42 oranlarına kadar düşüş gösterdi. Benzinde 9, motorinde ise 7 kez uygulanan indirimle birlikte araç depolarında 30 ila 40 lira arasında tasarruf sağlanırken, Urfa'da aynı indirimi bulamayan vatandaşlar yetkililerin soruna çözüm bulmasını istiyor.

Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır ve Mardin gibi çevre illerde benzin 3.90, Motorin 3.40 ve LPG 2.00 lira civarındayken, Urfa'da ise bu rakamlar benzinde 4.20, Motorinde 3.75 ve LPG'de 2.40'a kadar tırmanıyor.

DEPO BAŞI 30 LİRA FAZLA ÖDÜYORUZ

Şanlıurfa'da bir aracın deposu LPG olarak ortalama 100 liraya dolarken, çevre illerde aynı aracın deposunu 80 lira veya altında doldurabilmek mümkün oluyor. Yine aynı hacim baz alınarak Urfa'da bir depo benzin için vatandaş 168 lira öderken, bu rakam çevre illerde 150 liraya kadar geriliyor.

İSTASYON İŞLETMECİLERİ KENDİLERİNİ SAVUNUYOR

Benzer şikayetlerin zaman zaman kendilerine de iletildiğini dile getiren Urfa'daki akaryakıt istasyonu işletmecileri ise fiyatların son derece normal olduğunu belirtiyor. Eleştirilerle ilgili Gazete İpekyol'a konuşan Gül Petrol İşletme Müdürü Hüseyin Acı, "Diğer illerin bu rakama nasıl satış yaptığını biz bile anlamıyoruz. Maliyetine veriyorlar" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) belirlenen tavan ve taban fiyatlarının dışına çıkılmasının yasalara aykırı olduğunun altını çizen ve bu oranlar arasında fiyat esası belirlediklerini söyleyen Acı, "Başka illerde görülen rakamlar akaryakıtın bize maliyet rakamlarıdır. Petrol istasyonunun masraflarına baktığımız zaman en az 4 personel, vergi, elektrik, kira, rutin masraflar, genel merkezden bağlı bulunduğunuz firmanın giderleri, EPDK'nın kar payı gibi giderleri ekleyince bir akaryakıt istasyonun gideri aylık 40 bin lirayı buluyor. Diğer yandan EPDK bize 'Bu ürünü bu fiyattan satabilirsiniz' diyor. Bizde bunu EPDK'nın müsaade ettiği yasal rakamlar üzerinden satıyoruz. Bunun üzerine de çıkmamız mümkün değil.

Suruç'ta, Viranşehir'de neden bu kadar düşük satıldığına gelince ve açık konuşmak gerekirse şehir merkezindeki bir petrol ofisi ile ilçelerde veya kırsaldaki bir petrol ofisini bir tutamazsınız. Çünkü bunların giderleri arasında uçurum vardır. Personel yetersizliği, alanın küçük olması, tek pompadan satış yapılıyor olması gibi faktörleri fiyatlara yansıtarak indirim yapabiliyorlar. O yüzden şehir merkezinin masrafları çok olduğu için bu fark normaldir" diye konuştu.

'ADIYAMAN'DAKİ RAKAMA VERİRSEK ZARAR EDERİZ'

Çevre illerin satış rakamlarının kendilerinin de yansıtması durumunda zarar edeceklerinin altını çizen Acı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer çevre illerdeki fiyatlara satmak istersek zarar ederiz. Petrol ofisi açmak çok büyük yatırım gerektiren bir olay. Eğer böylesine bir iş yapıyorsanız ve küçük kar payına razı oluyorsanız bu olmaz. Bu işi yapmanın bir anlamı olmaz. Biz doğru olanı yapıyoruz. Diğer illerde bir aracın deposu ilçelerde 300 liraya doluyorsa bizde 350 liradır. Bunun vatandaşın cebine yansıması 50 lira gibi bir rakam. Bu astronomik bir rakam değildir. Bu rakam vatandaşı mağdur etmez. Fakat bir petrol ofisi bu 50 liradan zarar eder. Çünkü bizim tek gelirimiz akaryakıt."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Akaryakıt Fiyat Farkı Tepkilere Neden Oluyor
Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Akaryakıt Fiyat Farkı Tepkilere Neden Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement