Akşemseddin'in Babası Şeyh Şerafettin Hamza'ya Türbe Yapma Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Akşemseddin'in Babası Şeyh Şerafettin Hamza'ya Türbe Yapma Çalışmaları

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'in babası Şeyh Şerafettin Hamza'nın mezarının türbe haline getirilmesi çalışmalarını inceledi.

07.11.2015 11:35

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'in babası Şeyh Şerafettin Hamza'nın mezarının türbe haline getirilmesi çalışmalarını inceledi.

Sarıcaoğlu, Akşemseddin'in zamanın en ünlü bilginlerinden biri olan babası Şeyh Şerafettin Hamza'nın mezarının türbeye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Türbe yapımının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını bildiren Sarıcaoğlu, "Kurtboğan Evliyası" olarak bilinen Şeyh Şerafettin Hamza'nın mezarının türbeye dönüştürülme çalışmalarına katkısından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a teşekkür etti.

Asıl adı Şerafeddin-i Hamza Şami bin Mehmet olan Şeyh Şerafettin Hamza'nın 1383'te Horasan'dan gelerek Kavak'a yerleştiğini anlatan Sarıcaoğlu, şunları kaydetti:

"Soyu 15. batında Hz. Ebubekir'e ulaşan ve ömrünü ilçede insan yetiştirmekle geçiren Şeyh Hamza, vefatının ardından Soğuksu Mahallesi'ndeki mezarlığa defnedilmiş. Mezar, savaşlar, toplumsal olaylar ve doğal afetler sebebiyle zarar görmüş. Zamanla unutulur hale gelen mezarı Samsun Müze Müdürlüğünde arkeolog ve sanat tarihçisi Emine Yılmaz, belgelerden yola çıkarak yaptığı araştırma ile bulmuştu. Feridüddin-i Attar'ın 'Tezkiretü-Evliya' ve Göynüklü Emir Hüseyin Enisi'nin 'Menakıb-ı Akşemsü'd-din (Akşemseddin Hazretleri ve Yakın Çevresi) adlı eserlerde Şeyh Hamza'nın 1456 yılında vefat ettiği, mezarının Kavak'ta olduğu yazılmıştı."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akşemseddin'in Babası Şeyh Şerafettin Hamza'ya Türbe Yapma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement