Alevilerden Bakan Bozdağ'a 'Özür' Ziyareti - Son Dakika
Politika

Alevilerden Bakan Bozdağ'a 'Özür' Ziyareti

Alevilerden Bakan Bozdağ\'a \'Özür\' Ziyareti

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50.Ulusal 24.Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katıldığı sırada kendisine yapılan saldırıyla Hacı Bektaş-i Veli'nin ruhu...

05.09.2013 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katıldığı sırada kendisine yapılan saldırıyla Hacı Bektaş-i Veli'nin ruhu incittiklerini ve onun felsefesini çiğnediklerini belirterek, "Bana yapılan saldırının Hacıbektaş halkı ve Alevi toplumuyla alakası yok" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Merkez Bina'da Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kendisini ziyarete gelen heyeti kabul etmekten dolayı memnuniyeti dile getirdi. Kendisine yapılan saldırının Hacıbektaş halkı ve alevi toplumuyla alakası olan bir saldırı olmadığını kaydeden Bozdağ, saldırının, Hacı Bektaş-i Veli'nin kültürünü almış, onun çeşmesinden kana kana içmiş insanların yapabileceği bir saldırının da kesinlikle olmadığını ifade etti. Hacıbektaş'ta kendisine atılan yumruğun esasında hünkar Hacı Bektaş-i Veli hazretlerine atıldığını sözlerine ekleyen Bozdağ, "Onun anlayışına, onun inancına, onun felsefesine saygısızlık yapıldı. Biz incindik ama ben eminim ki hünkar Hacı Bektaş-i Veli mana anlamında bizden daha fazla incindi. Bir yardan 'eline, diline, beline' hakim ol kültürünün anlayışının temsilcisi, bir yandan 'incinsen de incitme' diyen bir anlayışın sahibi. Tabi bundan mana aleminde incinmiştir. Hacı Bektaş-i Veli'nin ruhunu incittiler ve onun felsefesini çiğnediler. O yüzden Hacı Bektaş-i Veli'ye onun felsefesine saygısızlık yapan onun ortaya koyduğu anlayışa, inanca aykırı hareket eden birinin davranışını hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'ye mal etmek ve o anlayışa mal etmek ayrı bir saygısızlık olur. O yüzden ben olayın hemen olmasının akabinde yaptığım açıklamada açık açık ifade ettim ki, bu olayın Hacı Bektaş-ı Veli ile Alevi kardeşlerimiz hiçbir alakası yoktur. Bunu onlara mal etmek fevkalade yanlıştır" dedi.

"OLAYIN ARDINDAN BENİ ARAYAN ALEVİ TOPLUMUNUN TEMSİLCİLERİ ÜZÜNTÜLERİNİ DİLE GETİRDİLER"

Olayın yaşanmasının ardından Alevi toplumundan kendisine üzüntülerin ifade edildiğini aktaran Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu olayı kınayan, tavır koyan, bize geçmiş olsun dileklerini ve üzüntülerini ileten bütün kardeşlerimi de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umarız bundan sonra böylesi hadiseler olmaz. Bizim aramızdaki sevgiyi ve saygıyı büyütmemiz lazım. Hacı Bektaş-ı Veli hayattayken o dönemde birisi bir kurban getirip Hacı Bektaş-i Veli'ye hediye etmek ister. Hediyesini sunarken derki ben kurbanı kazancım haramdı, o kazançtan aldım der. Hacı Bektaş-ı Veli derki bunu kabul edemem der ve kurbanı iade eder. Arandan bir zaman geçer Konya'ya gider bu şahıs. Mevlana hazretlerine bu sefer bir kurban hediye eder.Onu da anlatır derki bizim bu kurbanı aldığımız haram bir para der. Mevlana buna rağmen kurban hediyesini kabul eder. Bu sefer bu kişi Mevlana'ya derki ben Hacı Bektaş-i Veli'ye kurbanı hediye ettim, böylede anlattım ama bunu kabul etmem dedi. Siz kabul ettiniz, nasıl olur bu iş diye sorunca Mevlana derki; 'Hacı Bektaş şahindir. Biz kargayız. Karga her leşe konar ama şahin her leşe konmaz der.' Ondan tabii ki döner gelir Hacı Bektaş-ı Veli'nin yanına bu olayı anlatır. Sen kabul etmedin ama Mevlana kabul etti, birde böyle laf söyledi diyince hünkar Hacı Bektaş-i Veli'de derki; 'İşte bizim suyumuz gölettir. Küçük bir sudur. Onun içerisine ufacık bir pislik damlamış olsa o suyu kirletir, bulandırır ama Mevlana bir deryadır, bir denizdir. Ona düşen bir damla pislik onu kirletmez' der. Müthiş bir olaydır. Esasında Hacı Bektaş'ın Mevlana'yı nasıl yücelttiğini, Mevlana'nın hacı Bektaş-ı nasıl yücelttiğin, ona karşılıklı Mevlana ve Hacı Bektaş'ın nasıl bir sevgi ve saygıyla baktığını gösteren çok müthiş bir örnek. Biz örnek alacaksak biz Hacı Bektaş'ı alacağız, Mevlana'yı alacağız böyle ayacağız. Birbirimizi üzen, inciden değil, birbirimizi sayan, birbirimizi seven, birbirimizi yücelten anlayışı hakim kılmayı sağlamamız lazım."

Bugün yaşanan olayların Mevlana ve Hacı Bektaş'ın yolundan gidilmediği için kaynaklandığının altını çizen Bakan Bozdağ, bu yollardan gidilmiş olsaydı bu olayların yaşanmayacağını dile getirdi.

"HACI BEKTAŞ-I VELİ GÖNÜL ADAMIDIR"

Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Ünlüyurt ise, yaptığı konuşmada, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın kendilerine randevu verdiği için teşekkürlerini iletti. Hacıbektaş'ın önemli bir merkez olduğunu ifade eden Ünlüyurt, Hacıbektaş İlçesinin büyük düşünür ve gönül adamı Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı yer olduğunu kaydetti. Hacıbektaş ilçesinin her yıl bir milyona yakın vatandaşın ziyaret ettiği bir yer olduğunu sözlerine ekleyen Ünlüyurt, "Önemli bir inanç ve kültürün merkezi. Bu konumuyla her yıl 16 Ağustos tarihlerinde yapılmakta olan bu senede 50.'sini yaptığımız Hacı Bektaş-ı Veli Anma etkinliğini onurlandırdığınız için teşekkür ediyoruz" dedi.

"SALDIRIDAN DOLAYI BİZİ BAĞIŞLAYIN"

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katıldığı sıra da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yapılan saldırının Hacıbektaş insanı olmak üzere Alevi toplumunu yaralandığını dile getiren Ünlüyurt, Alevi Bektaş-i kültüründe misafirin çok önemli olduğunu ve bu yönüyle Alevi toplumunun Türkiye genelinde örnek olduğunun altını çizdi. Herkesin Alevi insanın ne kadar misafirperver olduğunu anlattığını ifade etti. Kendilerinin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ı yeteri ölçüde Hacıbektaş ilçesinde ağırlayamadıklarına vurgu yapan Ünlüyurt, "Bizi bağışlayın. Hacıbektaş ilçesinde olan olayla ilgili siz de Nevşehir'de aynısı söylediniz. Hacıbektaş halkının en ufak ilgilisi ve alakası yoktur. Hatta ileri giderek Hacı Bektaş Veli kültürü almış Alevi inancındaki o kültürü yaşamış, o kültürdeki bilen insanlarımızın da bu olayla ilgisi yoktur. Bu olay münferit bir olaydır. Hem Hacıbektaş halkını üzmüştür hem alevi toplumu üzmüştür, yaralamıştır ama bundan sonra artık böyle bir olayın olmaması için her türlü kararında alınmasında yarar vardır diye düşünüyorum" diye konuştu.

"BU OLAYLA İLGİLİ HACIBEKTAŞ HALKININ VE ALEVİ TOPLUMUNUN BİR KATKISI YOKTUR"

Bakan Bozdağ'a yapılan bu saldırının Hacıbektaş İlçesi'ndeki törende gerçekleşmesinin kendilerinin üzüntüsünü biraz daha attırdığını dile getiren Ünlüyurt, saldırının düşündürücü olduğunu belirterek, "Niye böyle bir olay olsun ki ama bu olayla ilgili Hacıbektaş halkının, alevi toplumunun herhangi bir katkısı yoktur, organize bir olay değildir. Bundan tüm Alevi toplumu üzüntü duymuştur. Herkes bunu kınamıştır. Biz Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği olarak bu olayı sıcağı sıcağına kınadık. Bir basın açıklaması yaptık. Bu açıklamada bu olayı kabul etmediğimizi ve bu olayı kabul etmediğimiz açık açık ifade ettik. Ben sizden ve hükümetimizden ricamız bu olayı Hacıbektaş'a, Alevi toplumuna mal etmeden bundan sonraki süreçten götürmeniz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Ünlüyurt, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a mermer güvercin hediye ederken, Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise Ünlüyurt'a Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Alevi Bektaşi Klasikleri'ni hediye etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Alevilerden Bakan Bozdağ'a 'Özür' Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement