Aliye İzzet Begoviç Parkında Srebriniza Katliamı Lanetlendi - Son Dakika
Güncel

Aliye İzzet Begoviç Parkında Srebriniza Katliamı Lanetlendi

Aliye İzzet Begoviç Parkında Srebriniza Katliamı Lanetlendi

Ankara'nın Kazan ilçesinde Srebriniza katliamının 20'inci yıl dönümü, Aliye İzzet Begoviç Parkı içinde bulunan Aliye İzzet Begoviç Anıtında lanetlendi.

10.07.2015 16:18  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın Kazan İlçesi'nde Srebriniza katliamının 20'inci yıl dönümü, Aliye İzzet Begoviç Parkı içinde bulunan Aliye İzzet Begoviç Anıtı'nda lanetlendi. Törene eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve Belediye Başkan Yardımcıları, Bosna Hersek askeri Ateşesi Dzemal Masinoviç, Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erdal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Eski adalet Bakanı Bekekir Bozdağ ve beraberindekiler anıta çelenk sunumunun ardından Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırplar tarafından katledilen çoluk-çocuk-kadın-erkek 8 bin 372 kişiyi temsilen 8 bin 372 mavi kelebek uçurdular. Yapılan duaların ardından Bozdağ ve beraberindekiler, Satı Kadın Müzesi'nde açılan Srebriniza katliamı konulu resim sergisini gezdi.

Bekr Bozdağ yaptığı konuşmada, "Bosna Hersek ve Türkiye iki kardeş ülke. Bosna Hersek'teki haksızlıklar ve zulümler Türk halkını derinden üzmüştür. 11 Temmuz 1995 yılında Srebriniza'da büyük bir soykırım yaşanmıştır. 7 bin 500'den fazla insan orada Birleşmiş Milletler'in gözetimi ve denetimi altında adete soykırıma tabi tutulmuştur. Daha sora burada yaşananlar Uluslar arası mahkemelere taşındı ve Mahkeme kararı ile de Srebriniza'da yaşanan katliamın bir soykırım olduğu tescil edilmiştir. Bu yüzden herhangi bir ülkenin siyaseten buna hayır demesi bu gerçeği değiştirmez çünkü uluslar arası mahkeme kararları da ortadadır. Bu olay Birleşmiş Milletlerin iyi bir sınav vermediğinin de gösteriyor. Eğer kendi hükümlülüklerini yerine getirmiş olsalardı bu soykırım yaşanmazdı. Ancak onlar sorumluluğunu yerine getirmediği için bu soykırımı yapanlar ne kadar mesulsa Birleşmiş Milletler de manen mesuldurlar" dedi.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise konuşmasında, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa ülkelerinin gözü önünde ve Avrupa'nın göbeğinde göz göre göre 8 binin üzerinde Bosnalı kardeşlerimizi katlettiler. Bosnalı kardeşlerimizin yaşadıkları bu dıramı paylaştığımızı ve içimizde yaşadığımızı göstermek adına bir tören düzenledik. Temennimiz, Dünya'nın hiçbir yerinde bu tür bir katliamın bir daha yaşanmaması ve katliamları yapanların da en ağır şekilde cezalanması yönündedir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aliye İzzet Begoviç Parkında Srebriniza Katliamı Lanetlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement