Almanya'nınSol Partisi Die Linke, IKBY'ya Silah Yardımına Karşı Çıktı - Son Dakika
Güncel

Almanya'nınSol Partisi Die Linke, IKBY'ya Silah Yardımına Karşı Çıktı

Almanya'da muhalefetteki Sol Parti (Die Linke), hükümetin Irak Kürt Bölgesel Yönetimine silah yardımı yapmasına karşı çıktı.

25.08.2014 16:28  Güncelleme: 16:47

Almanya'da muhalefetteki Sol Parti (Die Linke), hükümetin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı yapılmasına karşı çıktı.

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını cevapladı. "Peşmerge'ye verilecek silahların ter örgütü PKK'nın eline geçmesi tehlikesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Gysi, şöyle konuştu:

"Tehlike demek istemiyorum ama bunu yanlış buluyorum. Bu birliklerin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı, terörist gruba karşı savaştıklarını biliyorum. Meşru müdafaa hakları vardır. Almanya hiçbir şekilde silah göndermemelidir, buna ihtiyaç da yoktur. Asıl ihtiyaç duyulan insani yardımdır."

IKBY'ye askeri yardım planlarının riskler içerdiği uyarısında bulunan Gysi, "Hükümetten bağımsız olan kuvvetlere silah gönderirseniz bunların nereye ulaşacağını hiçbir zaman yönetemezsiniz. PKK'nın da eline geçebilir hatta galip gelmeleri halinde IŞİD'in de eline geçebilir" ifadesini kullandı.

Almanya'nın silah yardımı dışında başka yollar üzerinden çözüm araması gerektiğini savunan Gysi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca unutmamız gerekiyor, ABD'nin baştan sona yanlış Irak Savaşı olmasaydı bugün IŞİD de olmayacaktı. Öte yandan şimdi bu birliklere silah verilecekse Esed de IŞİD'e karşı savaşıyor o zaman şimdi Esad'a da mı silah verilecek? Bunu kimsenin isteyebileceğini düşünmüyorum ama şu andaki tartışma işte bu kadar saçma."

IŞİD konusunda bölge ülkelerinin izlediği politikaları eleştiren Gysi, Alman Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) NATO müttefiki Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin, şunları kaydetti:

"NATO deniyor ortaklık deniyor, ABD savaştığı bir ülkeymiş gibi bize karşı casusluk faaliyeti yürütüyor biz de Türkiye'ye karşı, savaştığımız bir ülkeymiş gibi sanki casusluk faaliyeti yürütüyoruz. Bizlerin farklı yollar denemesi artık çok önemli. Irak ve Kürt silahlı birliklerinin İŞİD'i yenebilme kabiliyetine sahip olmasını umut ediyorum. Almanya'nın silah göndermesi doğru değil, büyük hata olur. Başka ülkeler farklı kararlar alabilir ama onların da geçmişi bizimkinden farklı. Destek olabilmek için çok farklı yöntemler var."

Irak'ın kuzeyindeki Kürt grupların, "Alman silahlarına ihtiyaçları olmadığı" ifadesinde bulunduğu vurgulayan Gysi, gazetecilerin bu bilginin kaynağını sorması üzerine, şunları belirtti:

"Almanya'da bulunan bölgeyle irtibatlı Kürt örgütlerinden bilgi aldım, ancak ayrıntı veremem. Irak'ın kuzeyindekilerin bir kısmı Rus diğer kısmı ABD silahlarına sahip ve Alman silahlarına ihtiyaçları yok. Alman silahlarını istiyor olmalarının nedeni ileride bağımsızlık için Almanya'yı yanlarına çekme amacı olabilir."

Riexinger'den casusluğa son verecek anlaşma talebi

Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger de  Almanya dışında diğer ülkelerin de IŞİD tehlikesine karşı Irak'ın kuzeyine silah sevk etmelerine karşı olduklarını söyledi.  Riexinger, "Biz ilkesel olarak silah ihracatına, silah sevkiyatına karşıyız" ifadelerini kullandı.

Dinleme iddialarına da değinen Riexinger, Sol Parti'nin istihbarat örgütlerinin denetlenmesi konusundaki yeni önerilerine atıfta bulunarak, Alman istihbarat servislerinin tartışmalara yol açan tüm uygulamalarının açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Alman istihbarat örgütlerinin yabancı ülkelerin istihbarat servisleriyle yapmakta olduğu işbirliğinin sınırlandırılmasını isteyen Riexinger, bugüne kadar imzalanmış bilgi değişimi ve işbirliği anlaşmalarının uygulamadan kaldırılmasını, bu ülkelerle karşılıklı casusluğa son verecek anlaşmaların imzalanmasını talep etti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'nınSol Partisi Die Linke, IKBY'ya Silah Yardımına Karşı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement